Στο Eurogroup η ελληνική αντιπροσωπεία έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα παρουσιάζοντας μια ολοκληρωμένη πρόταση που αν γίνει αποδεκτή, σε σύντομο διάστημα θα βάλει τέλος στο δράμα, υπογράμμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Μάλιστα μίλησε για πρόταση που έγινε σήμερα προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η οποία προβλέπει αυτόματο δημοσιονομικό φρένο που θα επιβάλει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο (το οποίο θα συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση) με αυτόματες οριζόντιες περικοπές αν υπάρξει κίνδυνος ελλείμματος.
Εξηγήσαμε, σημείωσε, ότι οι δυο πλευρές, η δική μας και αυτή των θεσμών έχουν έρθει αρκετά κοντά. Οσον αφορά τα δημοσιονομικά, είμαστε 0,5% του ΑΕΠ κοντά στις θέσεις των θεσμών. Αυτή η διαφορά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει έλλειψη συμφωνίας.
Ο ίδιος τόνισε ότι ο πραγματικός λόγος που οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις διακόπηκαν έχει να κάνει με το ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν είχαν εντολή να διαπραγματευτούν περαιτέρω και δεν είχαν εντολή να συζητήσουν τις προτάσεις μας για το δημόσιο χρέος και πώς εμείς μπορούμε να συμβιβαστούμε με τα παραμετρικά μέτρα και το χρέος.
Στην παρουσίασή μας, σημείωσε, επικαλεστήκαμε το άρθρο του Μπλανσάρ του ΔΝΤ που μιλούσε για σκληρές αποφάσεις από όλες τις πλευρές.
Όπως ακούσατε, η ηγεσία του Eurogroup αποφάσισε να ασχοληθεί με ευθύνες της ελληνικής πλευράς. Δεν είναι ώρα να βρούμε τις ευθύνες. Οι ευθύνες είναι κοινές, υπογράμμισε ο υπουργός οικονομικών.
Το δεύτερο μέρος του άρθρου του Μπλανσάρ, συνέχισε, αφορούσε τις προσαρμογές που έπρεπε να κάνει η κάθε πλευρά. Εμείς έχουμε κάνει τις περισσότερες προσαρμογές στην ιστορία των τελευταίων 200 ετών, σημείωσε και αναφέρθηκε στην μεγάλη μείωση σε μισθούς, αριθμό δημοσίων υπαλλήλων κ.τλ.
Το αποτέλεσμα ήταν να πέσει 25% το ελληνικό ΑΕΠ και να έχουμε αποπληθωρισμό και οι τράπεζες να έχουν τεράστια κόκκινα δάνεια και το χρέος να είναι στο 180% του ΑΕΠ.
Αυτό που χρειάζεται η οικονομία είναι βαθιές μεταρρυθμίσεις. Αυτές παρουσιάσαμε, υπογράμμισε. Πέραν αυτών του Brussels Group έχουμε συμφωνήσει με τον ΟΟΣΑ ένα εκτεταμένο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία ενός πλαισίου ενάντια στη διαφθορά και ιδιαίτερα στις προμήθειες του Δημοσίου, την φιλελευθεροποίηση του χονδρικού εμπορίου, τη δημιουργία των one stop shops για τις επιχειρήσεις πλήρως ψηφιοποιημένων. Ο ΟΟΣΑ θα συνεισφέρει και στις αναλογιστικές μελέτες.
Δώσαμε σημασία και παρακαλέσαμε να δώσουν έμφαση στη μεγάλη διαφορά μεταξύ μεταρρυθμίσεων που χτυπούν παθογένειες και τις περικοπές που δεν αποτελούν μεταρρύθμιση. Το πρόβλημα με το ΦΠΑ, υπογράμμισε, δεν είναι ο συντελεστής αλλά η εισπραξιμότητα. Το να αυξήσεις το ΦΠΑ στην εστίαση κατά 10 μονάδες δεν είναι μεταρρύθμιση.
Μια από τις αγωνίες που έχουν οι εταίροι μας είναι ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις μπορεί να ανατρέψουν τις δημοσιονομικές προοπτικές και οδηγηθούν ξανά σε ελλείμματα. Προτείναμε στο πλαίσιο της συμφωνίας ένα δημοσιονομικό συμβούλιο, αυτή η παρακολούθηση να συνδυάζεται με αυτοματοποιημένο σύστημα που να βάζει φρένο αν φανεί ότι εκτροχιάζεται ο προϋπολογισμός, τόνισε ο υπουργός.
Αναφέρθηκε στην πρόταση για το χρέος και ειδικά το σχέδιο για εξαγορά των 27 δισ. ευρώ ομολόγων που έχει η ΕΚΤ από τον ESM. Ετσι θα είχαμε αναδιάρθρωση χρέους χωρίς ούτε ευρώ κούρεμα για τους εταίρους. Σε συνδυασμό με ένα επενδυτικό πακέτο, θα είχαμε οριστική λύση στο πρόβλημα.
Καλέσαμε τους εταίρους να προχωρήσουμε σε μια πολύ γρήγορη διαπραγμάτευση σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών αλλά και ακόμα καλύτερα σε επίπεδο ηγετών. Ο χρόνος δεν είναι πολύς αλλά αυτό θα οδηγήσει στο λυθούν τα προβλήματα οριστικά, υπογράμμισε.
Κατηγορώ στον Γιάννη Στουρνάρα
Θα με ενοχλούσε να είμαι ο υπουργός Οικονομικών σε μια κρίσιμη στιγμή που θα υπάρξει εκτροχιασμός της Ευρωζώνης και η Ελλάδα μπαίνει σε περιπέτειες. Πιστεύετε ότι το πρόβλημα είναι προσωπικό; απάντησε σε σχετική ερώτηση. «Πιστεύετε ότι η αντικατάστασή μου με άλλον υπουργό θα έλυνε το πρόβλημα; Μόνο αν ο αντικαταστάτης μου θα υπέγραφε μια συμφωνία που θα ενέτεινε την κρίση, όπως έκαναν οι προηγούμενοι υπουργοί οικονομικών», υπογράμμισε.
Αρνούμαι ακόμα και να σκεφτώ το Grexit, σημείωσε ο υπουργός.
Για τις εκροές καταθέσεων σημείωσε ότι ξεκίνησαν πριν καν εκλεγεί η κυβέρνηση ως αποτέλεσμα των όσων έλεγε η προηγούμενη κυβέρνηση για να προκαλέσει φόβο στους πολίτες.
Επέρριψε ευθύνες στην ΤτΕ για τις δηλώσεις που έγιναν, υπογραμμίζοντας ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι η μόνη τράπεζα που ξέρω, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση πολύ πριν υπάρξει πρόβλημα, ότι θα μπορούσε να υπάρξει θέμα ρευστότητας.
Σημείωσε ότι τα capital controls είναι αποτυχία της ευρωζώνης, που υπάρχει για την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων. Εκτίμησε ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη της άλλης πλευράς που επέφερε χρηματοπιστωτική ασφυξία για να αναγκάσει την Αθήνα να υπογράψει το MoU.