Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπουργείο Εργασίας: Οι 130 ημέρες κυβερνητικού έργου

Σύμφωνα με το υπουργείο, αυτό που χαρακτηρίζει τη μέχρι σήμερα δράση της πολιτικής ηγεσίας, είναι μια διαφορετική προσέγγιση των προβλημάτων, με πολιτική καινοτομία και πρακτικές ανοιχτών θυρών απέναντι στους εργαζόμενους.

Υπουργείο Εργασίας: Οι 130 ημέρες κυβερνητικού έργου

Στην προβολή του κυβερνητικού έργου στα θέματα της εργατικής πολιτικής προχώρησε το υπουργείο Εργασίας, επισημαίνοντας ότι από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης, συντελείται ένα πλούσιο έργο, σχετικό με τη διαχείριση της καθημερινότητας των εργαζομένων.

Αν και προκαλεί εντύπωση ο χρόνος που επελέγη από την ηγεσία του υπουργείου ένας τέτοιος πρώιμος "απολογισμός" καθώς διανύουμε ίσως την πιο κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της χώρας, επιδίωξη του υπουργείου Εργασίας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάδειξη μιας σειράς δράσεων και πολιτικών που "χάνονται" μέσα στη συζήτηση για την υπογραφή της συμφωνίας με τους πιστωτές.

Στην πράξη βέβαια, πρόκειται για ένα κείμενο προς πολλούς αποδέκτες, μέσω του οποίου αφενός καταγράφεται το έργο του υπουργείου Εργασίας με επικεφαλής τον Π. Σκουρλέτη, αφετέρου επισημαίνεται ότι κεντρικό ρόλο στο μέχρι τώρα έργο του υπουργείου, διαδραματίζει το σχέδιο νόμου για τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό, που από τον Απρίλιο είναι έτοιμο...

Σύμφωνα με το υπουργείο, αυτό που χαρακτηριίζει τη μέχρι σήμερα δράση της πολιτικής ηγεσίας, είναι μια διαφορετική προσέγγιση των προβλημάτων, με πολιτική καινοτομία και πρακτικές ανοιχτών θυρών απέναντι στους εργαζόμενους.

Μέσα σε 130 ημέρες διακυβέρνησης έχουν γίνει συναντήσεις με περισσότερα από 100 σωματεία, αλλά και ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, κοινωνικούς φορείς, οργανώσεις εργοδοτών κλπ προκειμένου να συζητηθούν συγκεκριμένα προβλήματα, αιτήματα και καταστάσεις. Το υπουργείο Εργασίας εξαντλεί τις δυνατότητες που του παρέχονται για παρέμβαση υπέρ των εργαζομένων ενώ διαμορφώνει μια πολύ σαφή εικόνα για αναγκαίες ρυθμιστικές παρεμβάσεις που θα απασχολήσουν το έργο του υπουργείου τα επόμενα χρόνια.

«Συμφιλίωση» και πολιτική παρέμβαση

Οι θεσμοθετημένες τριμερείς συναντήσεις για εργατικές διαφορές με στόχο την «συμφιλίωση», είναι μια μόνιμη δραστηριότητα του υπουργείου. Από την αρχή του χρόνου έχουν αντιμετωπιστεί 34 υποθέσεις, έχουν ακυρωθεί ή αποτραπεί μεμονωμένες απολύσεις, βλαπτικές μεταβολές στις συνθήκες εργασίας, μειώσεις προσωπικού, μονομερείς αλλαγές σε συμβάσεις εργασίας κλπ.

Στο πλαίσιο των πολιτικών, νομοθετικών και διοικητικών πρωτοβουλιών, το υπουργείο κρίνει ως σημαντική σε πολιτικό επίπεδο, τη νομοθετική ρύθμιση για την παράταση κατά 3 μήνες (συνολικά 6 μήνες), μέχρι τέλος Ιουνίου 2015, της κανονιστικής ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Με αυτό τον τρόπο, παρατείνεται η ισχύς των όρων της, καθώς η σύμβαση έχει λήξει από το τέλος Δεκεμβρίου 2014.

Παράλληλα, ξεκίνησε η διαδικασία Κοινωνικού Διαλόγου με τριμερείς συναντήσεις του υπουργείο Εργασίας με ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ στη βάση 20 θέσεων του υπουργείου για τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό. Η συγκεκριμένη διαδικασία χαιρετήθηκε από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) ως επανέναρξη του Κοινωνικού Διαλόγου στην Ελλάδα.

Ειδικά για το σχέδιο νόμου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κατώτατο μισθό, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι από τον Απρίλιο το έχει αποστείλει στην ΟΚΕ. Στα άρθρα του περιγράφεται ο τρόπος και τα στάδια επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Επίσης, ορίζεται η δυνατότητα των εργαζομένων να διαπραγματεύονται και πάλι ελεύθερα για τους όρους αμοιβής, ενώ εισάγονται βελτιώσεις και συμπληρώσεις στη διαδικασία και στη λειτουργία του ΟΜΕΔ.

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία έχει σημαντική πολιτική σημασία για την Κυβέρνηση και το υπουργείο. Εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην οικονομική ενίσχυση των πιο χαμηλά αμειβόμενων εργαζομένων, αλλά και ότι θα ωφελήσει την εσωτερική κατανάλωση, με ευεργετικές συνέπειες για μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις που εμφανίζουν σημαντική πτώση τζίρου. Ταυτόχρονα ακυρώνει αδικίες ετών, ενισχύει τον Κοινωνικό Διάλογο, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επανακαθορισμό των αμοιβών σε μια πραγματική βάση με χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης και συνεννόησης των κοινωνικών συνομιλητών.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στη διαρκή επικοινωνία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, η οποία και θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και εύρος θεμάτων. Επισημαίνεται ότι επικεφαλής του, Γκάι Ράιντερ, επικρότησε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκαν στο Σχέδιο Νόμου, ως μια συμβολή για την επιστροφή στην κανονικότητα, όταν συναντήθηκε τον Ιούνιο με τον υπουργό Εργασίας Π. Σκουρλέτη. Υπήρξε ακόμη μία συνάντηση αργότερα, στο περιθώριο της 104ης Διάσκεψης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, στην Γενεύη, με αντίστοιχο αποτέλεσμα.

Ως μια διαφορετική προσέγγιση στην απασχόληση, με συμβολική αλλά και πολιτική σημασία, παρουσιάζει το υπουργείο και την απευθείας πρόσληψη 7 εργαζόμωνων ως προσωπικό καθαριότητας. Πρόκειται εργαζόμενους, οι οποίοι μέχρι τώρα απασχολούνταν μέσω εταιρίας. Το υπουργείο προχώρησε στην πρόσληψή τους, έκανε στην άκρη τον ενδιάμεσο και κατόρθωσε να βελτιώσει τους όρους εργασίας του προσωπικού, αποκομίζοντας όφελος. Το κόστος καθαριότητας μειώνεται κατά 17.085,37 ευρώ για τους επόμενους 7 μήνες. Με την απευθείας απασχόληση του προσωπικού καθαριότητας, μέσω της υπογραφής συμβάσεων ορισμένου χρόνου, το υπολογιζόμενο κόστος ανέρχεται σε 56.009,63 ευρώ ενώ το αναμενόμενο τίμημα της εργολαβίας ήταν 73.185 ευρώ.

Ειδική αναφορά σε αυτή την καταγραφή πεπραγμένων του υπουργείου, γίνεται στην αναδιάρθρωση του σώματος επιθεώρησης εργασίας. Στο «στόχαστρο» του υπουργείου και του ΣΕΠΕ μπαίνει η αδήλωτη εργασία, καθώς συνιστά εκμετάλλευση των εργαζομένων, στερεί από τα ταμεία των ασφαλιστικών φορέων και του Κράτους, πολλά εκατομμύρια ευρώ, αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά και στοιχείο μόνιμης απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v