Οι προτάσεις μας καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις ως προς το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που μας ζητάνε, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν.
Ομως, σημείωσε, η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος και η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για το πώς θα κατανείμει τους φόρους.
Χαρακτήρισε ακατανόητη την επιμονή των θεσμών για το από πού θα προέλθουν οι περικοπές και ζήτησε πολιτικές αποφάσεις.
«Αν η Ευρώπη επιμένει, θα πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη μιας εξέλιξης που δεν θα είναι επωφελής για κανέναν στην Ευρώπη. Εμείς επιθυμούμε έναν έντιμο συμβιβασμό δεν επιθυμούμε ρήξη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Βέρνερ Φάιμαν για τη συνεχή στήριξη των ελληνικών προσπαθειών για μια συμφωνία που θα δώσει δικαίωμα στην Ελλάδα να βγει από το φαύλο κύκλο της λιτότητας, προσθέτοντας ότι τον ενημέρωσε και για τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.
Οι ελληνικές προτάσεις
Η ανταπόκριση της Ελλάδας στις απαιτήσεις των θεσμών για την κάλυψη του εκτιμώμενου από την πλευρά τους δημοσιονομικού κενού είναι πλήρης για το 2015-2016, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.
Σημείωσε ότι η Αθήνα έχει καταθέσει πλήρη πρόταση στις επιμέρους κατηγορίες δημοσιονομικών μέτρων.
Στο μέτωπο του ΦΠΑ, τόνισε ότι οι ελληνικές προτάσεις, χωρίς τις ακρότητες υπερβολικών αυξήσεων σε ηλεκτρικό και φάρμακα, δίνουν σημαντική αύξηση των εσόδων, με απόδοση κοντά στο 1% του ΑΕΠ.
Αναφορικά με το ασφαλιστικό, υπογράμμισε ότι η σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από το 2016 θα αποφέρει 2,5 δισ. έως το 2022, με προοδευτική αύξηση από το 2016.
Προφανώς, υπογράμμισε, το 2016 η εξοικονόμηση δεν μπορεί να είναι 1,8 δισ., είναι μόλις 300 εκατ. αλλά παραμένει σημαντική μεταρρύθμιση.
Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι την περίοδο 2010-2014, την περίοδο των μνημονίων, αφαιρέθηκαν από το ασφαλιστικό 13 δισ. ευρώ με αντίστοιχη μείωση των παροχών κατά περίπου 50% ενώ μέσω του PSI χάθηκαν 25 δισ. Ως εκ τούτου, σημείωσε, έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια περικοπών.
Φάιμαν: Πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία
Τίθεται το ερώτημα αν μέχρι τέλος Ιουνίου θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία που θα επιμηκύνει το πρόγραμμα και να γίνουν τα επόμενα βήματα ώστε να έχουμε μια συμφωνία για τρία ή πέντε χρόνια, ώστε να μην έχουμε την διαρκή αγωνία, είπε από την πλευρά του ο αυστριακός καγκελάριος.
Δεν θα σταματήσουμε να ψάχνουμε μια λύση. Μια λύση που δεν την έχουμε ακόμα. Χρειάζεται να ψάξουμε για ένα κοινό δρόμο μέχρι την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, υπογράμμισε ο κ. Φάιμαν.
Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν με τους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση. Αλλά πρέπει να έχουμε όλοι μια πολιτική βούληση. Θα υποστηρίξω πλήρως τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και τον Αλέξη Τσίπρα στην προσπάθεια να βρεθεί λύση.
Πρέπει τις επόμενες ημέρες να κάνουμε πολλά, τόνισε ο καγκελάριος.
Η κυβέρνηση θα πάρει την απόφαση και θα την υπερασπιστεί
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει εκλεγεί πρόσφατα με συγκεκριμένη εντολή: να διαπραγματευτεί και να φέρει μια βιώσιμη συμφωνία. Θα κρίνουμε την όποια κατάληξη των διαπραγματεύσεων με κριτήριο την οικονομική βιωσιμότητα της λύσης και την κοινωνική αποδοχή αυτής της πρότασης.
«Δεν είναι στο μυαλό μας η επιλογή του να καλέσουμε εκ νέου τον λαό να αποφανθεί. Μπροστά μας έχουμε μια επιλογή να πετύχουμε μια λύση που να γίνεται αποδεκτή από τον λαό και το κοινοβούλιο. Αν δεν υπάρξει λύση η κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα αναλάβει να πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις.», υπογράμμισε.
Δεν είμαι από αυτούς που δεν συνηθίζουν να παίρνουν δύσκολες αποφάσεις, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. Αν έχουμε έντιμο συμβιβασμό, εγώ και οι συνεργάτες μου θα αναλάβουμε το κόστος να φέρουμε εις πέραν τη συμφωνία. Αν δεν την έχουμε, πάλι εμείς θα αναλάβουμε την ευθύνη να πούμε το μεγάλο όχι.
Φάιμαν: Θα υποστηρίξω οτιδήποτε οδηγεί σε συμβιβασμό
Θα κάνω από καρδιάς την προσπάθεια να βρω ένα συμβιβασμό που θα σέβεται και τις δυο πλευρές, απάντησε ο αυστριακός καγκελάριος. Σημείωσε ότι και ο ίδιος στέκεται κριτικά απέναντι στις περικοπές και δίνει το βάρος στις επενδύσεις. Είναι ευθύνη μας να εφαρμόσουμε μια διαφορετική πολιτική σε όλη την Ευρώπη.
Πού είναι όλοι αυτοί που έχουν στείλει τα λεφτά στην Ελβετία, αναρωτήθηκε. Πριν κόβουμε από τους φτωχούς, πρέπει να κοιτάμε τις εγκληματικές πρακτικές και αν όλοι πληρώνουν τους φόρους τους, τόνισε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ασφαλιστικό υποστήριξε ότι πιστεύει πως δεν πρέπει να κοπούν οι μικρές συντάξεις.
Πρέπει όμως να υπάρξουν προτάσεις που θα φέρνουν έσοδα. Πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε καλύτερες λύσεις, σημείωσε και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην συμφωνία που έχει η χώρα του με την Ελβετία.