Ανοίγει «χαραμάδα» στη διαπραγμάτευση

Σκληρή ρητορική από τις δυο πλευρές, ενώ η κλεψύδρα αδειάζει επικίνδυνα. Γιατί ανέβασε τους τόνους ο πρωθυπουργός και τι κρύβει το ξέσπασμα Γιούνκερ. Η νέα εμπλοκή των ΗΠΑ για εξεύρεση λύσης. Πώς αποτιμά τις εξελίξεις η Αθήνα.

Ανοίγει «χαραμάδα» στη διαπραγμάτευση

Σε αναζήτηση χαραμάδας προσέγγισης δείχνει να οδηγεί η υπερκινητικότητα που εκδηλώθηκε χθες μεταξύ κυβέρνησης-Κομισιόν, με το σινιάλο να το δίνει... ο εκτός «θεσμών» παράγοντας, οι ΗΠΑ.

Οι εξελίξεις πλέον τρέχουν... με χίλια και η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν «ειδήσεις» μέχρι την Παρασκευή και ενώ αύριο διεξάγεται το κρίσιμο Eurogroup.

Η κρισιμότητα των στιγμών ωστόσο και η νευρικότητα που εκδηλώνεται εκατέρωθεν γεννούν φόβους στους ψύχραιμους όλων των πλευρών ότι το πινγκ-πονγκ των τελευταίων ημερών έχει αγριέψει τόσο, ώστε «το μπαλάκι μπορεί να ξεφύγει από την πορεία του και να προκαλέσει το μεγάλο ατύχημα».

«Πολιτικό σχέδιο για την ταπείνωση της κυβέρνησης»

Ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, σήκωσε τους τόνους, αποδίδοντας την εμμονή των δανειστών (ή κύκλων τους) σε πολιτική σκοπιμότητα: «Το πιθανότερο είναι πως (η εμμονή) εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες καθώς και ένα πολιτικό σχέδιο για την ταπείνωση όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και ενός ολόκληρου λαού που έχει υποφέρει τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια και μάλιστα χωρίς δική του ευθύνη», ήταν η πλέον χαρακτηριστική φράση του.

Και η προσθήκη: «Το πιθανότερο είναι ότι θέλουν να δοθεί με σαφήνεια το μήνυμα, τόσο στον ελληνικό λαό όσο και στους άλλους λαούς της Ευρώπης, ότι η λαϊκή επιλογή δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα».

Γιουνκερ: Δεν είναι δικές μου οι σκληρές προτάσεις

Λίγο νωρίτερα, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ διέψευσεδημοσίως και επισήμως – ότι «είναι δικές του» οι σκληρές προτάσεις που περιλαμβάνονται στο 5σελιδο κείμενο των τριών «θεσμών», το οποίο ο ίδιος επέδωσε στον κ. Τσίπρα πριν από δύο εβδομάδες.

Σηκώνοντας κι ο ίδιος τους τόνους, κατηγόρησε την ελληνική πλευρά ότι μεταφέρει στους ψηφοφόρους πράγματα που δεν είπε ο ίδιος στην κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση απάντησε αμέσως δια του εκπροσώπου της Γαβριήλ Σακελλαρίδη: «Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιούνκερ προσωπικά (οι εν λόγω προτάσεις) , αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών. Είναι θετικό που ο κ. Γιούνκερ καταθέτει την διαφοροποίησή του ως προς αυτές τις κατευθύνσεις».

Παράθυρο προσέγγισης...

Η ερμηνεία κυβερνητικών στελεχών; Οτι δημιουργείται βάση επαναπροσέγγισης του προέδρου της Κομισιόν με τον πρωθυπουργό.

Το Μαξίμου άλλωστε διαχωρίζει μονίμως «τον εκλεγμένο κ. Γιούνκερ» από τους άλλους δύο «θεσμούς», το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Εναντίον των τελευταίων στόχευσε χθες ο κ.Τσίπρας, κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (που αποφασίζει σήμερα για τον ELA) για «οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας» και το ΔΝΤ για την επιμονή του στη αποτυχημένη συνταγή της σκληρής λιτότητας. (Χαρακτήρισε μάλιστα «κυνική ομολογία των τεχνοκρατών» την παραδοχή του Ταμείου στους λανθασμένους πολλαπλασιαστές για τον υπολογισμό της υφεσης).

Λιου: Μη συμφωνία θα πλήξει (και) την παγκόσμια οικονομία

Μετά τα παραπάνω, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα αργά το βράδυ και του ζήτησε να προχωρήσει σε μια σοβαρή κίνηση που θα οδηγήσει σε ρεαλιστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές.

Το ενδιαφέρον στοιχείο της παρέμβασης ωστόσο (σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πλευράς) ήταν η επισήμανση-προειδοποίηση του κ. Λιου ότι μια αποτυχία στην επίτευξη συμφωνίας θα προκαλούσε μεγάλες αβεβαιότητες «για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».

Κατά την ελληνική ενημέρωση ο κ. Τσίπρας «εξέφρασε την πρόθεση να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές» (κυβέρνησης-δανειστών).

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνιζε ότι «το να δούμε την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης δεν είναι κάτι που είναι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδας άλλα και για των οικονομιών που σχετίζονται απ' ευθείας και στενά μαζί της».

Ο... φίλος Βέρνερ

Η κυβέρνηση περιμένει «καλή παρέμβαση» σήμερα από τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν ο οποίος θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

Ο κ. Φάιμαν έχει διαφοροποιηθεί από τους «σκληρούς» της Ευρώπης στο θέμα της Ελλάδας (σ.σ. στους οποίους ανήκει και ο... υπουργός Οικονομικών του), ενώ έχει αναφερθεί σε ένα πενταετές σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Χθες, πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, μίλησε για τον «ορατό κίνδυνο υποβόσκουσας εξοικείωσης με την ιδέα ενός Grexit», ενώ απέδωσε την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα στην ανάγκη «να δείξουμε ότι δεν ενδιαφερόμαστε για ένα Grexit».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v