Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Οργή» για τη φοροκαταιγίδα από τις επιχειρήσεις

Έντονη αγανάκτηση για την πρόταση αυξημένης φορολόγησης εκφράζουν οι επιχειρήσεις. Υφεσιακό μέτρο που θα οδηγήσει σε λουκέτα και απολύσεις, υποστηρίζουν. Αυξάνει διαρκώς ο «λογαριασμός» για την ελληνική οικονομία σημειώνουν.

«Οργή» για τη φοροκαταιγίδα από τις επιχειρήσεις

Αντιδράσεις για την έλλειψη σχεδιασμού όσον αφορά τη φορολογική πολιτική για τις επιχειρήσεις, αλλά και αγανάκτηση για την αύξηση του «λογαριασμού» που καλούνται να επωμισθούν, εκφράζουν οι επιχειρήσεις.

Υψηλόβαθμα στελέχη από ελληνικούς και πολυεθνικούς ομίλους με τους οποίους επικοινώνησε το Euro2day.gr αρνήθηκαν να τοποθετηθούν επωνύμως επί των νέων μέτρων-προτάσεων της ελληνικής πλευράς που έγιναν γνωστές εχθές.

Οι περισσότεροι δε εξ αυτών δεν θέλησαν να προβούν ούτε σε off the record δηλώσεις. Ωστόσο όσοι μίλησαν προέβλεψαν νέο κύμα λουκέτων και απολύσεων σε περίπτωση που τα μέτρα αυτά γίνουν πράξη.

«Η αγορά βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Μια νέα επιβάρυνση των επιχειρήσεων δεν θα πλήξει μόνο τους "κακούς" μετόχους-επιχειρηματίες, αλλά θα έχει άμεση επίπτωση στην απασχόληση αλλά και στα φορολογικά έσοδα αφού το μέτρο θα οδηγήσει σε νέα λουκέτα», ανέφερε στέλεχος της αγοράς που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Άλλο στέλεχος σημείωσε ότι το όποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είχε η ελληνική οικονομία εξανεμίζεται στον βωμό μιας πρότασης η οποία θα οδηγήσει, αν και εφόσον εφαρμοστεί, στο λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεις, όπως ανέφερε.

Για να συμπληρώσει: «Αυτή θα είναι η ταφόπλακα του εναπομείναντος παραγωγικού ιστού της χώρας».

Στέλεχος της αγοράς με κεντρικό οικονομικό ρόλο σε μεγάλη εισηγμένη φτάνει μάλιστα να εκτιμήσει ότι η πρόσφατη πρόταση για έκτακτη φορολόγηση ύψους 1,62 δισ. ευρώ εις βάρος των επιχειρήσεων δεν θα γίνει καν δεκτή από την πλευρά των δανειστών.

Άλλος σχολιάζει ότι από τις 1.000 και πλέον επιχειρήσεις που μπαίνουν στο νέο «δείγμα» φορολόγησης της κυβέρνησης, πολλές εξ αυτών «θα πάψουν να είναι κερδοφόρες όταν θα έρθει η στιγμή να φορολογηθούν».

Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς η ανατροπή των δεδομένων σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση οφείλεται στην πρεμούρα της κυβέρνησης να «απαντήσει» στα δημοσιονομικά της προβλήματα.

«Όσο όμως η κατάληξη των διαπραγματεύσεων καθυστερεί, τόσο φουσκώνει ο λογαριασμός που θα κληθεί να καλύψει». Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούν φορομπηχτική την πολιτική αύξησης των συντελεστών φορολόγησης, αλλά και σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματική. Εκτιμούν ότι πρόκειται για αντιαναπτυξιακή αντίληψη που θα φέρει συρρίκνωση στην πραγματική οικονομία και επομένως το αντίθετο του επιδιωκόμενου αποτελέσματος.

«Ενδεχομένως ο δρόμος αυτός να μην σταματήσει στα σενάρια που έχουν διαρρεύσει, αν τελικά οι δημοσιονομικές τρύπες συνεχώς διευρύνονται εξαιτίας της ατελέσφορης διαπραγμάτευσης».

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την πρόταση προς τους θεσμούς, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να «ζητά» πρόσθετους φόρους 1,630 δισ. ευρώ, από τις επιχειρήσεις. Ποσό το οποίο θα επιμεριστεί τόσο το 2015 όσο και το 2016, καθώς η έκτακτη εισφορά προβλέπεται να καταβληθεί σε δύο δόσεις, μία φέτος και μία του χρόνου.

Η έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις προτείνεται να επιβληθεί σε επιχειρήσεις με πιο χαμηλά κέρδη προκειμένου να αποδώσει 1,221 δισ. ευρώ, ενώ 410,5 εκατ. ευρώ προβλέπονται από την αύξηση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων από το 26% στο 29%.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των συγκεκριμένων μέτρων, η έκτακτη εισφορά αφορά 1.404 επιχειρήσεις με κέρδη άνω του 1 εκατ. ευρώ και κλιμακωτούς συντελεστές έκτακτης φορολόγησης των κερδών έως 12%. Στην προηγούμενη πρόταση τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις ήταν 1,064 δισ. ευρώ και ο φόρος έπεφτε σε επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ με τους συντελεστές να κλιμακώνονται έως το 10%. Η αλλαγή της πρότασης φέρνει έξτρα έσοδα της τάξης των 160 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την αύξηση του φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων από το 26% στο 29%, αφορά 14.930 επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 100.000 ευρώ, οι οποίες θα κληθούν να καταβάλουν έξτρα φόρο 410,5 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v