Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eπικίνδυνες ντρίμπλες Αθήνας και Ευρώπης

Πίσω από την ελληνική πρόταση οχυρώνεται η κυβέρνηση. Η κρίσιμη παρέμβαση των ΗΠΑ και τα γερμανικά δημοσιεύματα για capital controls. Τι θα πει ο Τσίπρας στην κοινοβουλευτική ομάδα. Αποκλειστική δήλωση Ν. Παππά στο Euro2day.gr για τις συντάξεις.

Eπικίνδυνες ντρίμπλες Αθήνας και Ευρώπης

«1,8 δισ. ευρώ μείωση συντάξεων σημαίνει νέα ύφεση. Η συνταγή απέτυχε. Δεν την εφαρμόζουμε».

Με τη δήλωση αυτή στο Euro2day.gr o υπουργός Επικρατείας και με κεντρικό ρόλο στην διαπραγμάτευση, Νίκος Παππάς, κλείνει κάθε περιθώριο υποχώρησης της κυβέρνησης στο θέμα των συντάξεων, έτσι όπως τέθηκε από τους «θεσμούς» το βράδυ της Κυριακής.

Νωρίτερα χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης επέμεινε στο «μότο» της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει dead line στις διαβουλεύσεις και ότι το πραγματικό χρονικό όριο είναι «το να βρεθεί μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία».

Στις πιεστικές παρατηρήσεις ότι στις 30 Ιουνίου λήγει η ισχύουσα δανειακή σύμβαση και, την ίδια ημέρα, η χώρα πρέπει να καταβάλλει 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, τα στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου απαντούν κοφτά: «έχουμε μπροστά μας 15 'άγριες΄ ημέρες και μέσα σ΄αυτές θα κριθούν όλα».

Ποια... όλα;

Ποιά... όλα; Επ΄ αυτού, ουδείς ανοίγει τα κυβερνητικά χαρτιά. Επισήμως, όλοι υποστηρίζουν ότι «θα φτάσουμε μέχρι το τέλος», ενώ εκτιμούν ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο «παρά ένα» του dead line «για να αποφευχθούν τα χειρότερα». Κάποιοι δείχνουν και προς τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Ιουνίου ως ένα πιθανό ορόσημο για την ελληνική υπόθεση.

Κι εφόσον το Μαξίμου έχει αποφασίσει να τηρήσει μέχρι τέλους τη σκληρή γραμμή, είναι προφανές ότι δεν θα βγάλει από το συρτάρι το plan B - αν υπάρχει.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο δεν σχολιάζουν «σενάρια» που εκπορεύονται από κύκλους του Βερολίνου (ή αποδίδονται σ΄ αυτούς...) ότι η εναλλακτική την ύστατη στιγμή θα μπορούσε να είναι η επιμήκυνση του προγράμματος, που θα συνοδεύεται από μία «μίνι χρηματοδότηση» για τις άμεσες δανειακές ανάγκες της χώρας και στη βάση μίας μίνιμουμ, άμεσης, συμφωνίας.

Κυβερνητικά στελέχη υποδέχονται «με συγκρατημένη αισιοδοξία»:

Πρώτον, τη δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν ότι ο Ζ. Κ. Γιούνκερ πως εάν υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, είναι ακόμα εφικτή η εξεύρεση λύσης πριν από το τέλος του μήνα τονίζοντας ότι η μόνη προθεσμία που υπάρχει πλέον στον ορίζοντα είναι η 30η Ιουνίου, που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα.

Δεύτερον, τη δήλωση (αργά το βράδυ ώρα Ελλάδας χθες) του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου: «Eίμαστε ξεκάθαροι στην θέση μας ότι ο ελληνικός λαός έχει αντιμετωπίσει για καιρό τώρα αρκετές δυσκολίες και έχει κάνει βήματα για να υπάρξει μια βιώσιμη λύση και να επανέλθει η οικονομία σε υγιή επίπεδα».

Σε δημοσιογραφική παρατήρηση, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος Ομπάμα μίλησε στη Σύνοδο του G7 για το τι πρέπει να κάνουν οι Έλληνες από εδώ και πέρα και όχι για τις δυσκολίες του ελληνικού λαού, η απάντηση ήταν: H θέση μας είναι ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να προσέλθουν στον διάλογο με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία...

Και η Αγία Πετρούπολη;...

Την ίδια στιγμή, βέβαια, ουδείς από την ευρωπαϊκή πλευρά έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει επισήμως (σ.σ. η Αθήνα διαψεύδει) το χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής Süddeutsche Zeitung, ότι την Παρασκευή θα γίνει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για επιβολή capital controls σε περίπτωση που οι συνομιλίες για το «ελληνικο ζήτημα» στο Eurogroup της Πέμπτης ναυαγήσουν.

Σε μία τέτοια περίπτωση (πέραν όλων των άλλων...) ο κ. Τσίπρας θα αναχωρήσει εσπευσμένα από το Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης όπου θα μεταβεί την Πέμπτη ως «τιμώμενος ξένος ηγέτης» της Μόσχας.

Κι επειδή οι πληροφορίες επιμένουν ότι σ΄ αυτό το Φόρουμ (αναμένεται ότι) θα σφραγισθεί η ελληνο-ρωσική συνεργασία στα ενεργειακά με κοινή υπογραφή για τον αγωγό, είναι προφανές ότι το «παιχνίδι» που θα εξελίσσεται το συγκεκριμένο 48ωρο θα είναι για ...πολύ γερά νεύρα.

Θα τα πει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο

Σ΄ αυτό το θολό τοπίο όπου κυριαρχούν οι αντιφατικές δηλώσεις και οι ντρίπλες, ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί σήμερα το μεσημέρι την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Κατά τις πληροφορίες, η κίνηση αυτή έχει δύο αποδέκτες:

* Την κοινωνία. Θα αναδειχθούν τα «μη αποδεκτά» σημεία της πρότασης των δανειστών. Με έμφαση στα πολύ σκληρά μέτρα (μείωση συντάξεων-ΕΚΑΣ, υπαγωγή του ρεύματος στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ κ.λπ.) ώστε «να αναδειχθεί τι σημαίνει συμφωνία πάση θυσία», σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα.

* Στους 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Θα γίνει σαφές πόσο οριακές είναι οι στιγμές και τα ασφυκτικά πλέον περιθώρια για μία συμφωνία επώδυνη μεν, που όμως θα επιτρέψει στην κυβέρνηση «να φύγει μπροστά» και να έχει περιθώρια βελτιώσεων «σε κάθε στροφή του δρόμου».

Και στις δύο περιπτώσεις, η αποδοχή της ελληνικής πρότασης είναι το ζητούμενο, καθώς τα φοροεισπρακτικά μέτρα δεν αναμένεται να γίνουν δεκτά... με χαρά ούτε από τους πολίτες, ούτε από τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Με Θεοδωράκη-Φώφη-Ντόρα

Σημαντική παράμετρος που δεν υποτιμάται από το Μαξίμου είναι η στάση της αντιπολίτευσης – πλην ΚΚΕ που έχει σαφή θέση κατά οποιασδήποτε συμφωνίας και υπέρ της εξόδου από το ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας, προσπερνώντας το αίτημα του Ποταμιού και τμήματος της ΝΔ για σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, «ανοίγει τις πόρτες του Μαξίμου» σε όσους θέλουν να ενημερωθούν και να διατυπώσουν τις απόψεις τους – ακόμη κι αν δεν είναι αρχηγοί κομμάτων.

Ετσι, συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα έχουν σήμερα το πρωί διαδοχικά ο Σταύρος Θεοδωράκης, η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και η Ντόρα Μπακογιάννη. Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο Αντώνης Σαμαράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v