Τρία μέτρα «βαριά» για περίπου 3,7 δισ. ευρώ στη διετία 2015-16 περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση: φέρνει τα πάνω κάτω στον ΦΠΑ (για την ακρίβεια τα περισσότερα πάνω) με τους ίδιους συντελεστές και σαρωτικές μετατάξεις για συνολικά έσοδα που ετησίως φτάνουν κοντά στα 2 δισ. ευρώ, χαράτσι 1,2 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 1 εκατ. ευρώ και 450 εκατομμύρια από την αύξηση του φόρου εισοδήματος από το 26% στο 29%.
Η αντιπρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έπεσε στο κενό της διαπραγμάτευσης από τους δανειστές, στηρίζεται στην κλασική συνταγή της υπερφορολόγησης που ακολουθήθηκε με ευλαβική συνέπεια τα τελευταία χρόνια. Εύκολες λύσεις, με αυξήσεις φόρων και υποσχέσεις αύξησης των εσόδων με συνταγές στις οποίες πια δεν «τσιμπάνε» οι δανειστές.
Τους είχαμε πει και στο παρελθόν ότι θα πιάναμε έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, από τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και τα ανασφάλιστα οχήματα και τώρα, ιδίως όταν προβλέπεται ότι θα φέρουν περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ, αλλά τα ακούνε βερεσέ.
Από τα συνολικά 8,564 δισ. ευρώ των «παραμετρικών» και διοικητικών μέτρων στη διετία, κοντά στα 2,1 δισ. ευρώ προέρχονται από τέτοιου είδους παρεμβάσεις.
500 συν 500 εκατ. ευρώ (φέτος και του χρόνου) από τις ρυθμίσεις των εκατό δόσεων φέτος και του χρόνου, 200 συν 500 εκατ. ευρώ από ελέγχους σε τραπεζικές καταθέσεις (2,5 δισ. ευρώ έλεγε ότι είχε έτοιμα για είσπραξη ο υπουργός Π. Νικολούδης από τις λίστες με την αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας), 75 συν 300 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα (1- 1,5 δισ. ευρώ έβλεπε τους προηγούμενους μήνες ο υπουργός Δ. Μάρδας από λαθρεμπόριο σε καύσιμα και τσιγάρα) και 50 συν 700 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ.
Οι δανειστές ζητούν μόνιμα μέτρα για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού, ώστε να υπάρξει συμφωνία σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ φέτος και 2% του χρόνου.
Επομένως, αν δεν αλλάζουν τη στάση τους, είτε ο ελληνικός κατάλογος θα πρέπει να εμπλουτιστεί εκ νέου είτε να χαμηλώσει ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα. Άλλη οδός για να υπάρξει συμφωνία, δεν φαίνεται να υπάρχει.
Το σοκ στις επιχειρήσεις
Οσο περνούν οι ημέρες, το «πακέτο» γίνεται πιο ζόρικο. Από 1,064 δισ. ευρώ που έψαχνε αρχικά η κυβέρνηση μέσω της αναβίωσης της έκτακτης εισφοράς του 2010 για τις επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 5 εκατ. ευρώ, ο λογαριασμός ανέβηκε στα 1,2 δισ. ευρώ. Η πληρωμή θα γίνει σε δύο ετήσιες δόσεις, αλλά το χαράτσι θα το μοιραστούν 1.404 επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 1 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Το φορο-σοκ στην επιχειρηματικότητα, με τις ανάλογες προεκτάσεις στην απασχόληση και τις όποιες επενδύσεις, δεν σταματά εδώ. Έρχεται και το καπέλο της αύξησης του φόρου εισοδήματος σε επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 100.000 ευρώ από το 26% στο 29% για επιπλέον 450 εκατ. ευρώ.
Ο κατάλογος μάλιστα δεν αποκλείεται να εμπλουτιστεί περαιτέρω. Υπενθυμίζουμε ότι οι δανειστές έχουν ζητήσει εκτός από την αύξηση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% (από 55%)…
Τα «ψέματα» του ΦΠΑ
Λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Γ. Βαρουφάκης είχε εκπλήξει τους πάντες –μετά σταμάτησε να μας εκπλήσσει- με την φοβερή δήλωση ότι θα αυξηθεί ένας συντελεστής σε ένα προϊόν, τον οποίο σχεδόν δεν θα τον πάρουμε χαμπάρι (σε ελεύθερη απόδοση). Τελικά, αν περάσει αυτή η πρόταση της κυβέρνησης, το μόνο που δεν θα πάρει χαμπάρι κανείς θα είναι η μείωση του υπερμειωμένου συντελεστή από το 6,5% στο 6%, για φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου. Στον ΦΠΑ έρχονται τα πάνω κάτω, κάνοντας πολλούς να αναπολούν το email Χαρδούβελη στο οποίο μόνο ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία αυξανόταν από το 6,5% στο 13%.
Με τη νέα κυβερνητική πρόταση στο 13% παραμένουν «βασικά και φρέσκα» τρόφιμα, εστίαση, τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και νερού ενώ διπλασιάζεται ο ΦΠΑ για ξενοδοχεία, εφημερίδες και περιοδικές (σήμερα στο 6,5%). Όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες υπάγονται στον συντελεστή 23% μεταξύ των οποίων και ένα στα τρία τρόφιμα (από θαλασσινά, μαρμελάδες και γλυκά έως επεξεργασμένο ψωμί και ζυμαρικά, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, σάλτσες και σοκολάτες).
Και για να μην ξεχνιόμαστε υπάρχουν κι άλλα μέτρα.
Από την αύξηση της έκτακτης εισφοράς για τα φυσικά πρόσωπα (2% για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, 4% άνω των 50.000, 6% πάνω από τα 100.000 ευρώ και 6% πάνω από 500.000, με αμετάβλητους συντελεστές στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια), η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά έξτρα έσοδα της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ φέτος και του χρόνου ενώ η απόδοση της αύξησης του φόρου πολυτελούς διαβίωσης προσδιορίζεται πλέον στα 47 εκατ. ευρώ το χρόνο αγγίζοντας και τα σκάφη αναψυχής.
Αυτά, μέχρι σήμερα...