Σε μια περίοδο έντονης οικονομικής αβεβαιότητας όπως η τρέχουσα, πολλές είναι οι εταιρείες που αναζητούν χρήματα και απευθύνονται είτε σε τρίτους επενδυτές, είτε στους βασικούς τους μετόχους, προκειμένου να βάλουν το... χέρι στην τσέπη.
Όλες οι περιπτώσεις βέβαια δεν είναι ίδιες, καθώς άλλες φορές η κεφαλαιακή ενίσχυση των εταιρειών είναι άμεση και επιτακτική, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα νέα κεφάλαια είναι μεν χρήσιμα, αλλά όχι απολύτως απαραίτητα για την «επόμενη μέρα» των εισηγμένων.
Οι τράπεζες για παράδειγμα περιμένουν μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους δανειστές προκειμένου να επιδιώξουν να αντλήσουν πρόσθετα κεφάλαια από ιδιώτες μετόχους, εφ' όσον το κλίμα που θα διαμορφωθεί, θα προκρίνει ανάλογες κινήσεις.
Η ουσία είναι πως -σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς- οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016 και το καλύτερο σενάριο θα ήταν να τα αντλήσουν από ιδιώτες και όχι από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ή άλλη πηγή κρατικού χρήματος.
Μια καλή περίπτωση είναι αυτή της εταιρείας Ευρωσύμβουλοι, η οποία σχεδιάζει μια μικρού ύψους αύξηση κεφαλαίου που θα γίνει υπέρ των βασικών μετόχων και στόχο έχει τη θωράκιση της εταιρείας στην παρούσα συγκυρία. Όπως φαίνεται, η έκδοση θα καλυφθεί καθώς -μεταξύ άλλων- το μετοχικό σχήμα έχει διευρυνθεί με ξένο στρατηγικό εταίρο ο οποίος κατέχει πλέον πάνω από το 10% του συνόλου των μετοχών.
Η περίπτωση της Nexans Hellas δείχνει να είναι εντελώς διαφορετική. Ο βασικός μέτοχος δηλώνει πως είναι απαραίτητη η κεφαλαιοποίηση των δανείων που έχει χορηγήσει στην εισηγμένη, προκειμένου να ενδυναμωθεί η εταιρεία και να στοχεύσει μελλοντικά σε «καλύτερες μέρες».
Ωστόσο, σύμφωνα με τους μετόχους μειοψηφίας, η αύξηση κεφαλαίου που προωθείται από τη διοίκηση (η κάλυψή της είναι εξασφαλισμένη) δεν αφορά τόσο την κεφαλαιακή ενίσχυση της εισηγμένης, όσο την πρόθεση της μητρικής πολυεθνικής να αυξήσει το ποσοστό της πάνω από το 90% και να δρομολογήσει την έξοδό της από το ταμπλό του ΧΑ. Σε κάθε περίπτωση, περισσότερα θα γίνουν γνωστά κατά την τακτική γενική συνέλευση της 26ης Ιουνίου, όπου θα συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.
Στην περίπτωση της Τηλέτυπος (Mega Channel), oι υποχρεώσεις είναι πολύ μεγάλες, η ρευστότητα προβληματική και αν δεν μπει φρέσκο χρήμα στο κανάλι τότε θα υπάρξουν νέες περικοπές δαπανών και ο σταθμός θα κινδυνεύσει να πέσει κάτω από τη δεύτερη θέση τηλεθέασης, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη πτώση και στο μερίδιο της διαφημιστικής πίτας.
Οι βασικοί μέτοχοι δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη τη στάση τους (θα εξαρτηθεί και τις εξελίξεις στο θεσμικό πλαίσιο) ενώ οι μέτοχοι μειοψηφίας ούτε που σκέφτονται να συμμετάσχουν στην έκδοση (διαφορά τιμής μεταξύ τιμής διάθεσης και τρέχουσας αποτίμησης στο ταμπλό του ΧΑ).
Αναμενόμενη η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΝΕΛ ύψους έως και 25,5 εκατ. ευρώ (1 νέα μετοχή σε κάθε 3 παλαιές προς 0,30 ευρώ), καθώς τα προβλήματα ρευστότητας της εισηγμένης είναι εντονότατα, τα ίδια κεφάλαια αρνητικά, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις μεγάλες και σε ότι αφορά την «συμφωνία εξυγίανσης», ο Ορκωτός σημειώνει πως:
«Η επιτυχής ολοκλήρωση της συμφωνίας εξυγίανσης και της υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου δε μπορούν να διασφαλιστούν και, ως εκ τούτου, οι υφιστάμενες συνθήκες υποδηλώνουν την ύπαρξη σημαντικής αβεβαιότητας σχετικά με τη δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας του ομίλου και της εταιρείας».
Η αύξηση κεφαλαίου βέβαια γίνεται υπέρ των παλαιών μετόχων, ωστόσο:
• Το γενικότερο δυσμενές οικονομικό κλίμα καθιστά ιδιαίτερα αμφίβολη τη συμμετοχή του επενδυτικού ακόμη και στις καλύτερες εταιρείες του ΧΑ.
• Η τρέχουσα τιμή στο ταμπλό είναι 0,018 ευρώ και η τιμή διάθεσης των νέων τίτλων είναι 0,30 ευρώ.
Παρόλα αυτά, ο βασικότερος μέτοχος της ΝΕΛ (Altana Navigation) με πάνω από 90% δήλωσε πως «δεν προτίθεται να διατηρήσει εξ' αρχής το ποσοστό του στην εταιρεία για να διευκολύνει τη συμμετοχή και άλλων επενδυτών στην παρούσα αύξηση». Όσο για το δεύτερο βασικό μέτοχο της ΝΕΛ, (Antelope Shipping), ούτε παρέστη, ούτε καν εκπροσωπήθηκε στη γενική συνέλευση της εταιρείας που αποφάσισε την ΑΜΚ.
Σε Τζιρακιάν και Compucon οι βασικοί μέτοχοι έχουν ήδη προκαταβάλει σημαντικά ποσά έναντι μελλοντικών αυξήσεων κεφαλαίων, με τις δύο εταιρείες (και ιδιαίτερα την πρώτη) να εμφανίζουν καλύτερη εικόνα οικονομικής πορείας το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Στις 19 Ιουνίου η γενική συνέλευση της Alco Hellas θα συζητήσει (για μια ακόμη φορά) το ζήτημα της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, που αυτή τη φορά θα είναι ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη εταιρεία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και η μετοχή βρίσκεται εκτός διαπραγμάτευσης.
Ο αρχικός σχεδιασμός της DIONIC περιελάμβανε σε πρώτη φάση συμφωνία αναδιάρθρωσης με όλες τις τράπεζες και στη συνέχεια αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Λόγω των συγκυριών, η αναδιάρθρωση του δανεισμού έχει γίνει μόνο με τμήμα των πιστωτριών τραπεζών.
Το θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Euromedica έχει τεθεί εδώ και κάποια χρόνια, χωρίς ωστόσο αυτή την στιγμή να φαίνεται πως κάτι κινείται στον ορίζοντα.