Το δικαίωμα να εγγράφουν υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία οφειλέτη διατηρούν τα ασφαλιστικά ταμεία, ακόμη και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη σε ρύθμιση οφειλών (των 100 δόσεων ή όποια προηγούμενη είναι σε ισχύ). Αυτό προβλέπει το άρθρο 17 του σχεδίου νόμου που δόθηκε σε διαβούλευση, από το υπουργείο Εργασίας και κατά κύριο λόγο αφορά στη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας.
Σύμφωνα με το άρθρο, oι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης διατηρούν το δικαίωμα και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής που του χορηγήθηκε:
α) να εγγράφουν υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη,
β) να μην χορηγούν αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ' αυτού, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη.
γ) να προβαίνουν σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του φορέα και μέχρι του ύψους των οφειλών, κατά τις διατάξεις του άρθρου 83 του K.E.Δ.E.. Στην περίπτωση αυτή τα ποσά των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη συμψηφίζονται με τις τελευταίες δόσεις της ρύθμισης, όπως αυτές ορίζονται στην απόφαση του αρμόδιου οργάνου του ασφαλιστικού φορέα.
Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, πρόκειται για ένα άρθρο που έρχεται να «προστατέψει» τα ταμεία από τους οφειλέτες που έχουν αποδείξει ότι χρησιμοποιούν τις ρυθμίσεις που βρίσκονται κατά καιρούς σε ισχύ, για να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα, πληρώνουν τις πρώτες δόσεις και στη συνέχεια διακόπτουν.
Εργασίας: Ασπίδα απέναντι σε κακόβουλους μεγαλοοφειλέτες οι υποθήκες ακινήτων
Με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για υποθήκευση ακίνητης περιουσίας όσων έχουν χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, το υπουργείο εργασίας διευκρινίζει τα εξής:
Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, είναι ψευδή και ανυπόστατα, προσπαθούν να δημιουργήσουν αδικαιολόγητο φόβο και ανασφάλεια σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση οφειλών για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η προτεινόμενη διάταξη, η οποία βρίσκεται σε ανοιχτή δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση και δεν έχει εισαχθεί καν για ψήφιση στη Βουλή, δεν αφορά τα λαϊκά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αφορά μόνο τους συστηματικούς και κακόβουλους μεγαλοοφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων και τους συστηματικούς μεγαλομπαταχτσήδες με οφειλές εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίοι αξιοποιούν τις όποιες ρυθμίσεις οφειλών για να συνεχίζουν τις επιβλαβείς για τα ασφαλιστικά ταμεία και το λαό αθέμιτες πρακτικές τους.
Οι συγκεκριμένοι μεγαλοοφειλέτες βρίσκονταν μονίμως στο απυρόβλητο, λειτουργούσαν πάντα εις βάρος της πλειονότητας των πολιτών, ενώ αυτό γινόταν με τις ευλογίες των μνημονιακών κυβερνήσεων.
Παρά τα υπονομευτικά δημοσιεύματα, η ρύθμιση συνεχίζει να προσελκύει χιλιάδες οφειλέτες, δίνοντας «ανάσα» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στους αυτοαπασχολούμενους και στα ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη έχουν ρυθμίσει οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 4,5 δισ. ευρώ περισσότεροι από 215.000 πολίτες και επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν εισπράξει ως πρώτη δόση περίπου 170 εκατ. ευρώ.