Η Αθήνα αγόρασε χρόνο με την απόφαση να καθυστερήσει τις πληρωμές προς το ΔΝΤ έως τις 30 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι τα τέλη Ιουνίου είναι πλέον η κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα καθώς τότε ολοκληρώνεται και η ισχύς του τρέχοντος προγράμματος, υπογραμμίζει η JP Morgan.
Μια λήξη του τρέχοντος προγράμματος θα δημιουργήσει σημαντικές δυσκολίες, καθώς η Αθήνα δεν θα χάσει μόνο τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ αλλά και τα 10,9 δισ. ευρώ που παραμένουν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Μια ενδεχόμενη χρήση των 10,9 δισ. για την αποπληρωμή των 6,7 δισ. προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα δημιουργήσει περισσότερο χρόνο για τις διαπραγματεύσεις που θα χρειαστούν για το τρίτο πρόγραμμα, το οποίο ενδέχεται να περιλαμβάνει και αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τονίζει ο οίκος.
Το βασικό σενάριο της JP Morgan είναι ότι η Ελλάδα θα έλθει σε συμφωνία με τους δανειστές τις επόμενες τρεις εβδομάδες, προτού καταστεί επιβεβλημένη η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών. Ομως η πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών δείχνει να αυξάνεται.
Ο οίκος τονίζει ότι θεωρεί τους κεφαλαιακούς περιορισμούς ως έναν μηχανισμό που ωθεί την Αθήνα προς την επίτευξη συμφωνίας και όχι προς την έξοδο. Οι κεφαλαιακοί περιορισμοί θα αποτελέσουν ένα πρόσθετο σοκ σε μια οικονομία που επιστρέφει ήδη σε ύφεση. Οι πιέσεις στην πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά θα ανάγκαζαν τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει μια απόφαση. Δεδομένου ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η πλειοψηφία των βουλευτών και της ελληνικής κοινής γνώμης τάσσονται υπέρ της παραμονής στο ευρώ, αυτό αναμένεται να είναι και η τελική απόφαση της κυβέρνησης, υπογραμμίζει η JP Morgan.