Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody's: Οι καθυστερήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο για capital controls

Η συνέχιση των εκροών καταθέσεων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, σύμφωνα με Moody's και JP Morgan. Credit negative για τις τράπεζες η επιβολή capital controls. Η ΕΚΤ ίσως προωθεί εμμέσως τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων μέσω του περιορισμού του ELA.

Moodys: Οι καθυστερήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο για capital controls

Οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες αυξάνουν τον κίνδυνο επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, κάτι που είναι credit negative, σύμφωνα με την Moody's.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, τα στοιχεία που δημοσιοποίησε στις 29 Μαΐου η Τράπεζα της Ελλάδος έδειξαν ότι τον Απρίλιο κατεγράφησαν εκροές καταθέσεων ύψους 4,9 δισ. ευρώ, που μείωσαν τις τραπεζικές καταθέσεις στα 133,7 δισ. ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2004.

Η συνέχιση αυτών των εκροών αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο οι εγχώριες αρχές να επιβάλουν ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων προκειμένου να περιορίσουν τις εκροές καταθέσεων, κάτι που κατά την εκτίμηση της Moody’s θα αντιστοιχούσε σε χρεοκοπία επί των τραπεζικών καταθέσεων. Οι έλεγχοι αυτοί θα ήταν credit negative για τις ελληνικές τράπεζες.

Αν και οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα βοηθούσαν ώστε να περιοριστεί η μείωση της ρευστότητας, ωστόσο θα έπλητταν μια οικονομία που ήδη βρίσκεται σε ύφεση, καθώς θα έβαζαν διοικητικά βάρη στην οικονομική δραστηριότητα και τις επιχειρηματικές συναλλαγές εκτός Ελλάδας. Για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα αύξαναν την αβεβαιότητα αναφορικά με την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στις καταθέσεις τους και σε ρευστότητα. 

Η Moody's εκτιμά πως υπήρξε σημαντική εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες και τον Μάιο, λόγω του παρατεταμένου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της χώρας. Οι συνεχιζόμενες εκροές καταθέσεων αύξησαν επίσης την εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος και ιδιαίτερα της ΕΚΤ, που ανήλθε στα 38,5 δισ. ευρώ στα τέλη του Απριλίου, και από τον ELA που ανήλθε στα 74,4 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα. 

Ο οίκος υπολογίζει πως ο ELA έχει αυξηθεί στα περίπου 78 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου, έναντι του ορίου των 80,7 δισ. ευρώ της ΕΚΤ, περιλαμβανομένων των επιπλέον 500 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα. 

Όπως αναφέρει, αν και εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιπλέον collateral περίπου 35 δισ. ευρώ σε ρευστό, ωστόσο ο κίνδυνος της επιβολής ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων έχει αυξηθεί σημαντικά. Τέτοιου είδους έλεγχοι θα επιβάλλονταν υπό την μορφή περιορισμών στις αναλήψεις -όπως για παράδειγμα επιβολή ορίου στα ποσά των αναλήψεων και της μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Η ΕΚΤ μπορεί να προωθεί εμμέσως τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων μέσω του περιορισμού του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, με στόχο να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές.

Η ΕΚΤ συνεχίζει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA διότι εξακολουθεί να θεωρεί ότι είναι φερέγγυες, ωστόσο όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα αναφορικά με τις προοπτικές χρηματοδότησης της χώρας, η Τράπεζα μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των haircuts που επιβάλλονται στα επιλέξιμα για τον ELA εχέγγυα. 

Την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως το διοικητικό συμβούλιο συζητά εδώ και καιρό το θέμα των haircuts και πως θα το επανεξετάσει στην επόμενη συνεδρίασή του, λαμβάνοντας υπ' όψιν την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και τις συνθήκες της αγοράς. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει πως η διάθεση της ΕΚΤ για παροχή επιπλέον χρηματοδότησης μέσω του ευρωσυστήματος στις ελληνικές τράπεζες, σταδιακά μειώνεται, και πως μια πιθανή αύξηση στα haircuts των εχεγγύων θα μειώσει σημαντικά το τρέχον "μαξιλάρι" των 35 δισ. ευρώ.

JP Morgan: Αυξάνεται η πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών

Η Αθήνα αγόρασε χρόνο με την απόφαση να καθυστερήσει τις πληρωμές προς το ΔΝΤ έως τις 30 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι τα τέλη Ιουνίου είναι πλέον η κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα καθώς τότε ολοκληρώνεται και η ισχύς του τρέχοντος προγράμματος, υπογραμμίζει η JP Morgan. 

Μια λήξη του τρέχοντος προγράμματος θα δημιουργήσει σημαντικές δυσκολίες, καθώς η Αθήνα δεν θα χάσει μόνο τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ αλλά και τα 10,9 δισ. ευρώ που παραμένουν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μια ενδεχόμενη χρήση των 10,9 δισ. για την αποπληρωμή των 6,7 δισ. προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα δημιουργήσει περισσότερο χρόνο για τις διαπραγματεύσεις που θα χρειαστούν για το τρίτο πρόγραμμα, το οποίο ενδέχεται να περιλαμβάνει και αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τονίζει ο οίκος. 

Το βασικό σενάριο της JP Morgan είναι ότι η Ελλάδα θα έλθει σε συμφωνία με τους δανειστές τις επόμενες τρεις εβδομάδες, προτού καταστεί επιβεβλημένη η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών. Ομως η πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών δείχνει να αυξάνεται. 

Ο οίκος τονίζει ότι θεωρεί τους κεφαλαιακούς περιορισμούς ως έναν μηχανισμό που ωθεί την Αθήνα προς την επίτευξη συμφωνίας και όχι προς την έξοδο. Οι κεφαλαιακοί περιορισμοί θα αποτελέσουν ένα πρόσθετο σοκ σε μια οικονομία που επιστρέφει ήδη σε ύφεση. Οι πιέσεις στην πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά θα ανάγκαζαν τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει μια απόφαση. Δεδομένου ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η πλειοψηφία των βουλευτών και της ελληνικής κοινής γνώμης τάσσονται υπέρ της παραμονής στο ευρώ, αυτό αναμένεται να είναι και η τελική απόφαση της κυβέρνησης, υπογραμμίζει η JP Morgan. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v