Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναζητείται διέξοδος στην... παράταση

«Προϋπόθεση για όλα η επαρκής ρευστότητα», κατά την κυβέρνηση. Πώς κλείστηκε η συνάντηση με Μέρκελ-Ολάντ την Τετάρτη. Ο «θυμωμένος» Γιούνκερ και... οι αναπάντητες κλήσεις. Το Μαξίμου «βελτιώνει» την ελληνική πρόταση. Τσακαλώτος-Σταθάκης-ΟΟΣΑ ολοκληρώνουν το «tool kit 3».

Αναζητείται διέξοδος στην... παράταση

Η παράταση της διαπραγμάτευσης "για δυο-τρεις μήνες" με μία ενδιάμεση – άμεσα – συμφωνία που θα εξασφαλίζει στη χώρα σημαντική ρευστότητα και όχι «τόσο όσο» απαιτείται για να αποπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων.

Κυβερνητικός παράγοντας με ρόλο στη διαπραγμάτευση διευκρινίζει στο Euro2day.gr ότι «βασική προϋπόθεση μίας παράτασης δεν είναι η χρονική διάρκεια, αλλά η ρευστότητα που θα επιτρέψει την αποπληρωμή των δόσεων και θα αντιμετωπίσει την 'εσωτερική στάση πληρωμών' που προκάλεσε η οικονομική ασφυξία». 

Παραπέμπει δε, στη φράση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή την Παρασκευή (χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει, όριο είναι η επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης) τονίζοντας ότι αυτή η «διέξοδος από το αδιέξοδο» περιγράφεται στο 47σελιδο με την ελληνική πρόταση που επιδόθηκε στους «θεσμούς».

Επ΄αυτού, είναι ενδεικτική η απάντηση που έδωσε έτερος κορυφαίος υπουργός (και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού) όταν ρωτήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή από δημοσιογράφους εάν τίθεται θέμα παράτασης: «no comment» είπε με ένα πλατύ χαμόγελο και απομακρύνθηκε...

Ως πηγές άντλησης της επαρκούς ρευστότητας, παραπέμπουν στα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, στο 1,9 δισ. που παρακρατεί η ΕΚΤ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών και στο 1,8 δισ. που εκκρεμεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ενώ αναφέρουν ως «πάγια θέση» την αύξηση, από την ΕΚΤ, του ορίου έκδοσης εντόκων.

«Μέρα τη μέρα, ώρα την ώρα»

Ολα δείχνουν ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε οριακό σημείο, με τον χρόνο να πιέζει όσο ποτέ.

* Στις 30 Ιουνίου λήγει η δεύτερη παράταση της ισχύουσας δανειακής σύμβασης που αποφασίσθηκε στις 20 Φεβρουαρίου.

* Ταυτόχρονα και μετά το «πακετάρισμα» η χώρα πρέπει να καταβάλλει την ενιοποιημένη δόση στο ΔΝΤ ύψους... 1,6 δισ. ευρώ.

* Ενώ από τις 14 του μήνα τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών-μελών που πρέπει να εγκρίνουν την όποια απόφαση, με πρώτο το γερμανικό, εισέρχονται σε θερινή λειτουργία με ολιγοήμερη διακοπή των εργασιών τους.

Σ΄αυτή την πίεση οφείλονται οι καθημερινές, πια, τηλεδιασκέψεις του κ.Τσίπρα με τους Μέρκελ-Ολάντ (σ.σ. τρεις, με τη χθεσινή, σε διάστημα τεσσάρων ημερών). Αυτές επισημοποιούν με... πανηγυρικό τρόπο την κορύφωση της πολιτικής διαπραγμάτευσης, καθώς από το «το Eurogroup αποφασίζει» περάσαμε στις συζητήσεις σε επίπεδο ηγετών που θα επικυρωθούν από θεσμούς και υπουργούς Οικονομικών.

Νέα τριμερής Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ

Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αποφασίσθηκε νέα – δια ζώσης – συνάντηση του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Υπενθυμίζεται ότι για την Δευτέρα έχει προγραμματισθεί νέα πενταμερής συνάντηση Μέρκελ-Ολάντι-Γιούνκερ-Λαγκάρντ-Ντράγκι (για το ελληνικό ζήτημα) με αφορμή την παρουσία τους στη Σύνοδο Κορυφής των G7 στη Βαυαρία. Σε αυτή τη σύνοδο άλλωστε πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ασκηθεί πίεση από την πλευρά των ΗΠΑ προκειμένου να βρεθεί μια βιώσιμη λύση.

Μέχρι χθες δεν είχε ζητηθεί από τον κ. Τσίπρα να είναι παρών σ΄αυτή τη συνάντηση.

«Θύμωσε» ο Γιούνκερ

Ευρωπαϊκές πηγές επιμένουν ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αρνήθηκε να μιλήσει τηλεφωνικά χθες με τον κ. Τσίπρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό συνέβη επειδή περίμενε «μία απάντηση» από τον πρωθυπουργό νωρίτερα (την Παρασκευή) αλλά δεν την πήρε.

Το Μαξίμου διαψεύδει τα περί... αναπάντητων κλήσεων (όπως αναφέρεται ειρωνικά σε σχετικό non paper) και τονίζει ότι η υποχρέωση της κυβέρνησης να εμφανίσει «βελτιωμένη αντιπρόταση» εξαντλείται απόψε. Ωστόσο ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ επέμενε στη συνέντευξη τύπου που έδωσε την Κυριακή.

«Πινελιές» στην ελληνική πρόταση...

«Τούτες τις ώρες συντάσσουμε το νέο κείμενο» αναφέρει χαρακτηριστικά καλά ενημερωμένη πηγή, αν και επισημαίνει ότι «γίνονται 'πιναλιές' στην αρχική πρόταση και όχι ριζικές αλλαγές».

Ως παράδειγμα αναφέρει τον ΦΠΑ: «αναζητούμε ισοδύναμα ώστε τα έσοδα από τον συγκεκριμμένο φόρο να περιορισθούν στο ένα δισ. ευρώ, το πολύ, αντί του 1,8 δισ. που ζητούν οι δανειστές».

... και "Tool kit 3"

Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας η νέα πρόταση, βασισμένη στην «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ και προσαρμοσμένη στην ελληνική πραγματικότητα, που θα αφορά στις αλλαγές στην αγορά.

Πρόκειται, όπως αναφέρεται, για το «Tool kit 3» που άρχισαν να συντάσσουν με την «ομάδα Γκουρία» οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, μετά τη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία τον Μάρτιο.

Το θρίλερ κορυφώνεται...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v