Νέα τροπή στις διαπραγματεύσεις καθώς στην σκιά πληροφοριών ότι ο Γιούνκερ δεν δέχτηκε να συνομιλήσει με τον έλληνα πρωθυπουργό γιατί δεν είχε λάβει νέες προτάσεις, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεδιάσκεψη με την Αγκελα Μέρκελ και τον Φρ. Ολαντ.
Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, υποστηρίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου. Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν την Τετάρτη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τηλεδιάσκεψη έγινε μια μέρα πριν αρχίσει το G7.
Χθες ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι είναι αποφασισμένος να μην ενδώσει στις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών, όπως αποτυπώθηκαν στο σχέδιο που του παρουσίασε ο Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ, αλλά και αισιόδοξος (περισσότερο παρά ποτέ) για την επίτευξη της «αμοιβαίας επωφελούς».
Ο πρωθυπουργός έσπευσε να διαμηνύσει στους εταίρους ότι η ρήξη θα έχει βαριές συνέπειες για όλους. Υπεραμύνθηκε ουσιαστικά της απόφασης να πακετάρει τις δόσεις του ΔΝΤ και σημείωσε με νόημα ότι πλέον «ο χρόνος πια δε λιγοστεύει μόνο για μας. Λιγοστεύει για όλους...».
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει βάση για την τελική συμφωνία το κείμενο των θεσμών και θέτει ως βασική προϋπόθεση για την τελική συμφωνία, τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και τη ρύθμιση του χρέους.
Δεδομένης της κρισιμότητας των στιγμών πάντως, ιδιαίτερη σημασία έχει η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν. Υποστήριξε πως η πρόταση των πιστωτών είναι διαπραγματεύσιμη.
«Κανένας δεν είπε ποτέ –ούτε οι δανειστές ούτε οι χώρες της ευρωζώνης- ότι ήταν 'take it or leave it', ότι ήταν τελεσίγραφο», δήλωσε στο Reuters ο κ. Σαπέν.
Ερωτηθείς αν οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να καταρρεύσουν λόγω των συντάξεων, δήλωσε «ναι, όμως η ελληνική πλευρά έχει επιχειρήματα που δεν στερούνται νομιμότητας. Θα πρέπει να κάνουν άλλες προτάσεις για να προσπαθήσουν να επιτύχουν την ίδια συνολική δημοσιονομική ισορροπία».