Τρελές επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά αλλά πολλά έσοδα στο ταμείο του δημοσίου θα έφερνε ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και είναι ακριβώς αυτός ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση δεν θέλει να ακούει για το συγκεκριμένο μέτρο και οι Θεσμοί το …λατρεύουν.
Η μετάταξη των τιμολογίων της ΔΕΗ από το 13% στο 23% είναι ένα μόνο ένα επιμέρους συστατικό της συνταγής των θεσμών για πρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. ευρώ από τις αλλαγές στον ΦΠΑ.
Προτείνουν, όπως εξ αρχής ήθελαν ενιαίο συντελεστή 23%(!), όσο δηλαδή είναι σήμερα ο ανώτερος και έναν συντελεστή εξαιρέσεων στο 11%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ξεχνάμε σχεδόν τα πάντα από όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τον ΦΠΑ.
Σβήνουμε τον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% (για φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες, εισιτήρια θεάτρου και ξενοδοχεία) η ύπαρξη του οποίου κοστίζει 528 εκατ. ευρώ.
Σβήνουμε την έκπτωση 30% στα νησιά του Αιγαίου και εξασφαλίζονται επιπρόσθετα 346 εκατ. ευρώ. Σβήνουμε και όλες τις υπόλοιπες εξαιρέσεις (για τα ΕΛΤΑ, διεθνείς οργανισμούς ή διπλωματικές αποστολές) και εξασφαλίζονται περίπου 100 εκατ. ευρώ ακόμα.
Για τα νησιά του Αιγαίου δεν χρειάζεται πολύ ανάλυση για να φανούν οι επιβαρύνσεις. Συν 30% ο ΦΠΑ στα πάντα, χωρίς να υπολογιστούν τυχόν παράλληλες αυξήσεις στους ενιαίους για όλη τη χώρα συντελεστές.
Ας δούμε τώρα, τι σημαίνει και η αύξηση του ΦΠΑ κατά 10 μονάδες στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Σήμερα, ένα νοικοκυριό πληρώνει στον εκκαθαριστικό του λογαριασμό στο τετράμηνο 180 ευρώ με ΦΠΑ 13%. Αν ο ΦΠΑ ανέβει στο 23% τα 180 ευρώ γίνονται 195,9 ευρώ. Σαν να κόβεις με τη μία δηλαδή τέσσερα ευρώ τον μισθό ή τη σύνταξη το μήνα. Τον ΦΠΑ στο ρεύμα δεν μπορείς να τον …κλέψεις.
Παράλληλα, η συγκεκριμένη αύξηση (σ.σ. την οποία απέρριψε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός) θα συμπαρασύρει το κόστος παραγωγής και κατά συνέπεια τις τιμές.
Το ΕΚΑΣ
Δαπάνες της τάξης των 516 εκατ. ευρώ αναμένεται να εξοικονομήσει το ελληνικό δημόσιο από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, εφόσον γίνει αποδεκτή η εισήγηση των πιστωτών. Αυτό είναι το κονδύλι που έχει εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2015 για το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ άλλα 82 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα εφαρμόσει περικοπές που προβλέπονταν από μνημονιακούς νόμους αλλά οι εταίροι επιμένουν.
Η πρόταση για κατάργηση του ΕΚΑΣ δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία καθώς είναι πάγιο αίτημα των δανειστών. Μάλιστα η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για κατάργησή του με αποδέσμευση της παροχής από τις συντάξεις και παράλληλη αναδιάρθρωση του συνόλου των προνοιακών επιδομάτων. Εξεταζόταν μάλιστα το σενάριο μετατροπής του ΕΚΑΣ σε ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για χαμηλοσυνταξιούχους.
Βέβαια προεκλογικά είχε εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2015 το σχετικό κονδύλι των 516 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα αυξηθεί σημαντικά. Ήδη, το 2014 το κονδύλι ήταν επίσης 520 εκατ. ευρώ, όμως τελικά η δαπάνη ξεπέρασε τα 720 εκατ. ευρώ, αφού η μείωση των συντάξεων οδήγησε αυτόματα σε αύξηση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ.