Aπό ρόγες έως μεγάλα ποσά έχει αρχίσει να μαζεύει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να βγάλει το λογαριασμό του μήνα, και αρμόδια κυβερνητικά στελέχη μεταδίδουν καθησυχαστικά μηνύματα μετά τις φωτιές που άναψε χθες με τις δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας.
Το σίριαλ των τηλεοπτικών του δηλώσεων γνωστό. Στις 8 το πρωί, χθες, στο Mega αποκάλυψε ότι από το πορτοφόλι του κράτους, όπως συνηθίζει να το αποκαλεί, λείπουν 400 εκατ. ευρώ. Τρεις ώρες αργότερα, στις 11 και κάτι, από το Star ενημέρωνε ότι τα 400 εκατ. ευρώ βρέθηκαν.
Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως η κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου παραμένει κρίσιμη. Πηγή η οποία είναι σε θέση να γνωρίζει την πραγματική εικόνα στο κρατικό ταμείο εκτιμά ότι για να βγει ο μήνας, με τα σημερινά δεδομένα, καταγράφεται άνοιγμα στο ταμείο του ΓΛΚ της τάξεως του 1,4 δισ. ευρώ.
Η εικόνα αυτή όμως, με βάση άλλες πηγές, αναμένεται να βελτιωθεί δραστικά τις επόμενες ημέρες και σε αυτήν την εξέλιξη καθοριστικός θα είναι ο ρόλος των φορέων, ενώ δικλίδα ασφαλείας θα αποτελέσουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Με αυτήν την οπτική προφανώς, πηγές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους διαβεβαιώνουν ότι οι πληρωμές μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα είναι εξασφαλισμένες.
Να σημειωθεί ότι χθες ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων στους οποίους απηύθυνε σύσταση να καταθέσουν έως την Παρασκευή στην Τράπεζα της Ελλάδος τα ταμειακά διαθέσιμά τους. Αρχικά δόθηκε η εικόνα του τελεσίγραφου. Στη συνέχεια αρμόδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι δεν υπήρξε τελεσίγραφο σε καμία περίπτωση αλλά… «συστάσεις».
Στον κατάλογο της «οικειοθελούς» κατάθεσης διαθεσίμων στην ΤτΕ εντάχθηκαν παράλληλα, με βάση πληροφορίες, και οι εταιρείες ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Παράλληλα στο στόχαστρο μπαίνουν και τα μερίσματα κρατικών εταιρειών. Χθες αποφασίστηκε η διάθεση σχεδόν τριπλάσιου μερίσματος από τον ΟΛΘ και έπεται πιθανότατα συνέχεια.
Μόλις όμως βγει ο Απρίλιος, αρχίζει ο Μάιος, για τον οποίο, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Μάρδα χρειαζόμαστε κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ, εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές στη ροή δημοσίων εσόδων.
Στο υπουργείο Οικονομικών ποντάρουν ότι κάποια σημαντικά έξτρα έσοδα θα μπουν στο ταμείο από τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία.
Μέχρι σήμερα πάντως, οι εισπράξεις από αυτές τις δύο πηγές έχουν αποδώσει κάτι παραπάνω από 50 εκατ. ευρώ εισπράξεων, σταγόνα δηλαδή στον ωκεανό των αναγκών του Δημοσίου. Ύστατη εφεδρεία παραμένουν τα ταμεία.
«Διστακτικές» οι διοικήσεις των ταμείων
Ωστόσο, παρά τις πιέσεις που ασκούνται και τα επιχειρήματα που αναλύονται από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, του ΟΔΔΗΧ και της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ότι δηλαδή πρόκειται για μια συμφέρουσα επένδυση, με επιτόκιο της τάξεως των 2,75% και δυνατότητα ρευστοποίησης του ποσού δύο μέρες μετά την κατάθεση του σχετικού αιτήματος στην κεντρική τράπεζα, οι διοικήσεις αρκετών ταμείων εμφανίζονται διστακτικές να μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους σε κρατικά ρέπος, καθώς συχνά υπάρχουν και αντιδράσεις στο εσωτερικό τους.
Αναλυτικά, η κατάσταση έχει ως εξής:
ΟΑΕΔ
-Έχει ήδη μεταφέρει 120 εκατ. ευρώ.
- Την Τρίτη, στο Δ.Σ., η διοίκηση ενημέρωσε ότι θα μεταφερθούν επιπλέον 50 εκατ. ευρώ. Αντέδρασαν κάποια μέλη για το γεγονός ότι δεν έγινε ψηφοφορία και το θέμα θα παραπεμφθεί στη νομική υπηρεσία του Οργανισμού. Εάν κριθεί αναγκαίο, θα ξανατεθεί σε νέο Δ.Σ. την ερχόμενη Τρίτη. Συνολικά, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι 300 με 350 εκατομμύρια ευρώ και επομένως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσό.
ΟΑΕΕ
-Το Δ.Σ. συνεδρίασε την Τρίτη και αποφάσισε ότι τα ρευστά διαθέσιμα του ταμείου θα μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτήν τη στιγμή, διαθέτει περίπου 135 εκατ. ευρώ τα οποία όμως θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή των συντάξεων στις 30 Απριλίου. Ήδη κινήθηκε η διαδικασία για να ανοίξει καταθετικός λογαριασμός στην Κεντρική τράπεζα. Πιθανότατα εντός του Μαΐου να κατατεθούν περίπου 90 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων βέβαια κάποια θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τρέχουσες υποχρεώσεις.
ΙΚΑ
- Συνεδριάζει σήμερα. Δεν υπάρχει θέμα στην ημερήσια διάταξη. Αντίθετα, όπως κάθε μήνα, θα συζητηθεί η έγκριση μετατροπής σε ρέπος ομολόγων συνολικής αξίας 150 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα ζητηθεί να υπάρξει ολιγοήμερη ταμειακή διευκόλυνση, με τη μορφή εσωτερικού δανείου, από τα ταμεία του Δημοσίου και των δημοτικών υπαλλήλων. Πιο συγκεκριμένα ζητείται από το ταμείο του Δημοσίου να συνδράμει με το ποσό των 70 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 40 εκατ. θα ζητηθούν από το ταμείο των δημοτικών υπαλλήλων, που υπάγεται στο ΙΚΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Ιδρύματος έχει ταχθεί υπέρ της μεταφοράς και εφόσον υπάρχουν ρευστά διαθέσιμα, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταφέρει κεφάλαια 100 - 150 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ, τον Μάιο.
ΟΓΑ
Συνεδριάζει σήμερα. Το θέμα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. Υπάρχει ένα ποσό της τάξης των 100 - 130 εκατ. ευρώ από το Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας. Αναμένεται έγκριση της διοικούσας επιτροπής, η οποία όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι δεσμευτική για το Δ.Σ. του ταμείου. Δεν αποκλείεται σε επόμενο Δ.Σ. να αποφασιστεί η μεταφορά 50 εκατ. ευρώ στην ΤτE.
ΕΤΑΤ
Συνεδριάζει σήμερα. Η εισήγηση είναι να μεταφερθούν 150 εκατ. ευρώ στην ΤτE. Οι σύλλογοι εργαζομένων έχουν αποστείλει εξώδικο, ζητώντας να μη χρησιμοποιηθούν τα χρήματα του ταμείου. Μάλιστα καταγγέλλουν ότι υπήρξαν πιέσεις προς τη διοίκηση να οριστεί σήμερα έκτακτο διοικητικό συμβούλιο.
ΕΤΑΑ
Δεν έχει τεθεί θέμα στο Δ.Σ. του ταμείου. Αντιδρούν οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων, γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί. Το ταμεία έχει 700 εκατ. ευρώ, κυρίως στους κλάδους του πρώην ΤΣΜΕΔΕ και του πρώην ΤΣΑΥ. Υπάρχουν συζητήσεις για τοποθέτηση στην ΤτE περίπου 200 εκατ. ευρώ, στο άμεσο μέλλον.
ΕΤΑΤ
Το υπερεπικουρικό των μισθωτών δεν διαθέτει ρευστά διαθέσιμα και κατά συνέπεια δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
ΑΚΑΓΕ
Ο κεντρικός λογαριασμός του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών (ΑΚΑΓΕ) διαθέτει περίπου 3,1 δισ. ευρώ, κατατεθειμένα στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ και δεν επιτρέπεται να ανοίξει τουλάχιστον έως το 2019.
Οι δύο... παράπλευροι λογαριασμοί του, οι οποίοι χρηματοδοτούν τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης και βάσει τροπολογίας που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, θα εξακολουθούν να καλύπτουν ελλείμματα, διαθέτουν περίπου 600 εκατ. ευρώ.
Τα χρήματα των δύο λογαριασμών, που είναι κατατεθειμένα στην ΤτE, έχουν σύμφωνα με πληροφορίες ήδη μετατραπεί σε ρέπος, προκειμένου να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου.