Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόιμπλε: Κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία το Grexit

Δεν ζητάμε το 100% των μεταρρυθμίσεων για να δώσουμε χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα, υποστηρίζει ο Β. Σόιμπλε. Αν βρείτε δανεικά σε Πεκίνο ή Μόσχα πάρτε τα! «Καλός οικονομολόγος» ο Βαρουφάκης. Απόφαση της Ελλάδας μια έξοδος από το ευρώ.

Σόιμπλε: Κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία το Grexit

Δεν θα βοηθήσουμε μια χώρα, εάν αρνείται να βοηθήσει τον εαυτό της, σχολίασε ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ομιλία του στο πλαίσιο εκδήλωσης του Brookings στις ΗΠΑ για το μέλλον της ευρωζώνης.

Ερωτηθείς από τον πρώην υπουργό οικονομικών της Τουρκίας αν η Ευρώπη είναι τόσο ισχυρή ώστε να χάσει ένα μέλος, ο γερμανός υπουργός οικονομικών τόνισε ότι ένα Grexit είναι κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία.

«Ότι και να συμβεί στην Ευρώπη, δεν θα πάρουμε το ρίσκο να αποσταθεροποιήσουμε την παγκόσμια οικονομία», υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την ελληνική περίπτωση, ως τη δυσκολότερη διάσωση που έχει κάνει η Ευρώπη.

«Ζητάμε δομικές μεταρρυθμίσεις, σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα», τόνισε ο κ. Σόιμπλε.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, με βάση τη συμφωνία που έχουμε, η οποία επεκτάθηκε δυο φορές, μπορεί να πάρει την δόση που εκκρεμεί εάν οι θεσμοί δώσουν αναφορά στο Eurogroup η οποία θα λέει ότι «σε γενικές γραμμές έχει εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Σε γενικές γραμμές, ποτέ δεν ζητάμε το 100%, δεν είμαστε τόσο τέλειοι».

Ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι είναι δύσκολο να βρεις κάποιον να σου δανείσει σε τέτοια κατάσταση. «Εάν βρείτε κάποιους στο Πεκίνο, τη Μόσχα που είναι πρόθυμοι να σας δανείσουν χρήματα, είναι εντάξει με εμάς, πάρτε τα», σημείωσε.

Είπαμε στην Αθήνα, «σας παρακαλώ, αν δεν υλοποιήσετε τα μέτρα, δεν μπορούμε να σας δώσουμε τη δόση που εκκρεμεί». Τόνισε ότι είναι μέτρα που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της Αθήνας, μέτρα που θα βοηθήσουν τη χώρα.

Οι χώρες της Ευρώπης που εφάρμοσαν ήδη τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να βλέπουν τους καρπούς των κόπων τους, πρόσθεσε.

Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι η Ευρώπη αλλάζει με επιτυχία και ενώ αυτή η αλλαγή είναι αργή, αυτό δεν σημαίνει ότι το ευρώ έχει αποτύχει. 

Στην ομιλία του, τόνισε ότι οι αναλυτές θα πρέπει να σταματήσουν να «γκρινιάζουν» για έλλειψη επενδύσεων από την Γερμανία παρά το τεράστιο πλεόνασμα. Σημείωσε ότι το Βερολίνο πρέπει να πληρώνει το χρέος του. «Ακόμη και αν πληρώνεις αρνητικά επιτόκια, το χρέος πρέπει να εξοφληθεί», υπογράμμισε.

Χρέος και ανταγωνιστικότητα

Αν η Ελλάδα κάνει ακριβώς ότι ζητάτε, θα μπορεί να ευημερήσει με αυτό το χρέος;, ερωτήθηκε από το κοινό ο κ. Σόιμπλε για να υπογραμμίσει εκνευρισμένος: «Δεν θέλω τίποτα από την Ελλάδα, η Ευρώπη θέλει όλοι να τηρούμε τις συμφωνίες μας».

Η Ελλάδα, σημείωσε, «ήταν μπροστά από το πρόγραμμα, ερχόταν η ανάπτυξη, έρχονταν νωρίτερα τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ηταν σε πολύ καλό δρόμο η Ελλάδα. Τώρα έχουν νέα κυβέρνηση και ήθελε να τα αλλάξει. Είπαμε, ωραία, πείτε μας πώς σχεδιάζετε να βγείτε στις αγορές. Ρωτήστε τον κ. Βαρουφάκη για αυτό».

Δεν είναι η αναδιάρθρωση χρέους τώρα το πρόβλημα της Αθήνας γιατί το κόστος εξυπηρέτησης είναι πολύ χαμηλό για πολύ μεγάλο διάστημα. Τώρα το πρόβλημά της είναι η ανταγωνιστικότητα, σημείωσε ο κ. Σόιμπλε.

«Ρωτήστε τον κ. Βαρουφάκη, γιατί ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι υψηλότερος από πολλές χώρες στην ευρωζώνη. Ετσι είναι δύσκολο να γίνεις ανταγωνιστική οικονομία. Αυτά είναι τα προβλήματα της χώρας, να μην κατηγορεί την Ευρώπη.»

Ο υπουργός σημείωσε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένας καλός και έμπειρος οικονομολόγος. "Εχουμε καλή σχέση με τον Βαρουφάκη. Ποτέ δεν έχω κάνει προσβλητικό σχόλιο για αυτόν, ούτε αυτός για εμένα", συμπλήρωσε. 

Απόφαση της Ελλάδας ένα Grexit

Ερωτηθείς για τα σενάρια Grexit, υπογράμμισε ότι τα μέσα ενημέρωσης γράφουν πολλές ανοησίες. «Εχω πει σε γερμανούς δημοσιογράφους ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα υποφέρουν πολύ παραπάνω από τους περισσότερους στη Γερμανία», υπογράμμισε.

Τόνισε ωστόσο ότι μια απόφαση για έξοδο από την ευρωζώνη θα ληφθεί μόνο από την ελληνική κυβέρνηση. «Εάν η Ελλάδα θέλει περισσότερα χρήματα – εχουν πει ότι δεν θέλουν νέο πρόγραμμα – δηλαδή αν θέλουν τη δόση που εκκρεμεί, θα πρέπει να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα, αλλιώς θα πρέπει να δουν τι θα κάνουν. Είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Ρωτήστε το Γιάνη Βαρουφάκη», υπογράμμισε. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v