Δεν υπάρχει ομοφωνία, προς το παρόν τουλάχιστον, μεταξύ των δανειστών για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας εντός του Απριλίου, αναφέρει κορυφαίος παράγοντας της Ε.Ε. στο Euro2day.gr
Όπως σχολίασε η ίδια πηγή, η Κομισιόν, με εντολή του προέδρου της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κινείται στη γραμμή να δοθεί στην Ελλάδα μία υποδόση περίπου 1 δισ. ευρώ ώστε να υπάρξει ασφαλιστική δικλίδα για τον Απρίλιο, με αντάλλαγμα συμφωνία των δυο πλευρών στις μεταρρυθμίσεις και στα μέτρα έστω και σε ποσοστό 80%.
Αρχικά, και πριν ξεκινήσει η χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group με τη γραμμή της Κομισιόν συντασσόταν και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση επρόκειτο να κινηθεί και ο επικεφαλής του EWG, Τόμας Βίζερ. Αρνητική στη διάσπαση δόσεων και υπέρ της συμφωνίας πακέτο τάσσεται η ΕΚΤ η οποία αύξησε το όριο του ΕLA χθες κατά 700 εκατομμύρια ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης όμως οι υπουργοί Οικονομικών αποφάνθηκαν ότι η Αθήνα δεν έχει χρηματοδοτικό πρόβλημα για τον Απρίλιο. Συνεπώς δεν συντρέχει λόγος για διάσπαση των δόσεων, αλλά μπορεί να προχωρήσει η συζήτηση για την ολοκλήρωση όλης της συμφωνίας. Τελικά, όπως μαθαίνουμε, με αυτή τη γραμμή συντάχθηκε και ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
Αυτό που μας μετέφερε ωστόσο αξιωματούχος που λαμβάνει μέρος στις διαπραγματεύσεις είναι ότι υπάρχει η βούληση να μην αφεθεί η Ελλάδα σε περίπτωση χρηματοδοτικής εμπλοκής.
«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν θα υπάρξει αρνητικό γεγονός μέσα στον Απρίλιο» σχολίασε ο εν λόγω παράγοντας, που σημείωσε ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι η χώρα μας όντως δεν έχει τα απαραίτητα χρήματα για τον Απρίλιο (το EWG θεωρεί ότι είναι πολιτικός ελιγμός της κυβέρνησης τα περί αδυναμίας πληρωμής), τότε το θέμα θα επανεξεταστεί.
Φτάνει, όπως μας μετέφεραν, και οι δύο πηγές η κυβέρνηση να αντιληφθεί πλήρως τι είναι αυτό που της ζητείται, να δώσει και νέα στοιχεία και τεκμηρίωση που θα πείσει τους δανειστές για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και να χαμηλώσει τον πήχη των αισιόδοξων -κατά τους δανειστές- προβλέψεων στη λίστα που απέστειλε, κάτι που σημαίνει και νέα μέτρα.
Η μια πηγή ανέφερε ότι δεν μπορεί η χώρα μας να στηρίζει τα έσοδά της κυρίως στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ούτε σε μέτρα προσωρινού χαρακτήρα (one off).
Όπως συζητήθηκε στο EWG, η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι υπόσχεση που σέρβιραν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ως έσοδο, που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Εάν η κυβέρνηση Τσίπρα καταφέρει να πιάσει τους στόχους της φοροδιαφυγής τότε οι εταίροι δεν θα έχουν πρόβλημα να λάβουν υπόψη τους αυτά τα έσοδα, αλλά... κατόπιν εορτής.
Ο ρόλος του Νίκου Παπά
Όπως μας μετέφερε η υψηλά ιστάμενη πηγή της Ε.Ε., ο υπουργός Επικρατείας και εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, Νίκος Παππάς, είχε τηλεφωνικές επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη των Βρυξελλών τις προηγούμενες ημέρες ώστε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για το πού βρίσκονται οι διαβουλεύσεις.
Από την πλευρά των Βρυξελλών υπήρξε ενημέρωση προς τον κ. Παππά για το τι άλλο χρειάζεται ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση έστω και στο 80% και να ανοίξει ο δρόμος για την υποδόση. Προφανώς γι' αυτό εκφράστηκε και η σχετική αισιοδοξία από την ελληνική κυβέρνηση.
Οι εν λόγω συνομιλίες, όμως, δεν μετουσιώθηκαν -προς το παρόν τουλάχιστον- σε πράξεις που περίμενε το EWG και έτσι η παράταση στην αγωνία συνεχίζεται. Η Ελλάδα θα ξανασυζητηθεί στη συνεδρίαση της επόμενης Τετάρτης που δεν θα γίνει με τηλεδιάσκεψη, αλλά με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες.
Η εμπλοκή του κ. Παππά στις συζητήσεις εκτιμήθηκε θετικά από τις Βρυξέλλες γιατί θεώρησαν ότι ο ίδιος έχει συνολική εικόνα του τι γίνεται στην Ελλάδα και πώς κινείται η κυβέρνηση.
Πάντως, όπως μαθαίνουμε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο της Ε.Ε. και της Κομισιόν υπάρχει άλλο κλίμα από αυτό που επικρατεί στους κόλπους των υπουργών Οικονομικών οι οποίοι αποδεικνύονται για ακόμα μία φορά σκληρότεροι των προϊσταμένων τους. Οι τελευταίοι δίνουν έμφαση στους αριθμούς και γι' αυτό υπάρχει στις τάξεις τους, όπως και στα τεχνικά κλιμάκια, γκρίνια για τα στοιχεία που έστειλε η Αθήνα, εκτιμώντας ότι υπάρχουν ασάφειες και ατεκμηρίωτες προτάσεις.
Εάν η Αθήνα δεν επιταχύνει σύντομα τις διαδικασίες- κάτι που φαίνεται πλέον να γνωρίζει καλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός- τότε οι συζητήσεις δεν θα τελειώσουν ούτε στο τέλος Απριλίου.
Υπό αυτό το πρίσμα αναμένεται από σήμερα και στις επόμενες μέρες νέος κύκλος επαφών του κ. Τσίπρα με ομολόγους του καθώς και με τα ανώτατα κλιμάκια της Ε.Ε.
Η εντολή που έχουν λάβει πάντως οι επιτελείς του EuroWοrking Group από τους υπουργούς Οικονομικών είναι να παραμείνουν στην ενιαία στάση και να απαιτήσουν τα δημοσιονομικά μεγέθη να ανταποκρίνονται στο πρόγραμμα σύγκλησης της χώρας μας.
Το κλίμα πάντως αλλάζει καθώς χθες δεν αντιμετωπίσαμε τις εχθρικές κορόνες και τους υψηλούς τόνους του περασμένου μήνα. Επικρατεί πλέον η άποψη ότι η κυβέρνηση ακόμα ψάχνεται και δεν έχει εγκλιματιστεί πλήρως στα νέα της καθήκοντα και ότι δεν υπάρχει εσκεμμένη βούληση από τον κ. Τσίπρα να τορπιλίσει τις διαπραγματεύσεις, όπως ισχυρίζονταν συγκεκριμένοι κύκλοι εντός και εκτός Ελλάδος μέχρι τώρα.
Μένει να δούμε εάν το σκληρό μεν, ηπιότερο δε κλίμα αλλάξει τις επόμενες μέρες αν συνεχίσει μερίδα της κυβέρνησης να απειλεί ότι δεν θα αποπληρωθεί η δόση του ΔΝΤ σε περίπτωση που οι εταίροι δεν ξεμπλοκάρουν τη χρηματοδότηση, τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι η αποπληρωμή θα γίνει κανονικά.