Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας προβλέπει το ελληνικό σχέδιο που κατατέθηκε στους εκπροσώπους των θεσμών.
Αφορά κυρίως την αναδιάρθρωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και τη διασύνδεσή του με το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ προκειμένου να διασταυρώνονται όλα τα στοιχεία, καθώς όπως επισημαίνεται η αδήλωτη εργασία έχει αυξηθεί επικίνδυνα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 4 ετών, εξαιτίας και των δομικών ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής οικονομίας, που στηρίζεται σχεδόν εξολοκλήρου σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στα εργασιακά, οκτώ είναι οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο ελληνικό σχέδιο και αφορούν τη μεταρρύθμιση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς επισημαίνεται πως οι μέχρι σήμερα κινήσεις οδήγησαν στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στον κατακερματισμό της αγοράς και στην αποδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της εργασίας.
Προτείνεται λοιπόν, η καθιέρωση των κατώτερων όρων εργασίας μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και η αναβάθμιση του ΟΜΕΔ, έως τον Δεκέμβριο του 2015 και με τη συνδρομή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).
Στην ελληνική πρόταση περιλαμβάνονται επίσης μέτρα για τη θεσμοθέτηση συμβουλευτικής διαδικασίας προς τους εργαζόμενους, καθώς και η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας.
Ειδικά για τον κατώτατο μισθό, η ελληνική πλευρά θέτει ως πρώτο στάδιο την εξίσωση των «λευκών» και των «μπλε κολλάρων», καθώς και των νέων με τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους, επισημαίνει ότι θα γίνει μετά από διάλογο με τους εργοδότες και το οριοθετεί μέσα στο τελευταίο τέταρτο του 2015.
Την επαναφορά των 751 ευρώ η κυβέρνηση την αφήνει για το δεύτερο μισό του 2016.