Βαλαβάνη: Στο τραπέζι αύξηση ΦΠΑ σε κάποια νησιά

Αν δεν αλλάξουμε το φορολογικό σύστημα, δεν έχουμε λόγο ύπαρξης ως κυβέρνηση, υπογραμμίζει η υπουργός. Προβληματική η νέα αύξηση φόρων σε πετρέλαιο και τσιγάρα. Τι είπε για τις ρυθμίσεις οφειλών, το «μαύρο χρήμα», τις αλλαγές στο φόρο εισοδήματος, τη συλλογή αποδείξεων.

Βαλαβάνη: Στο τραπέζι αύξηση ΦΠΑ σε κάποια νησιά

«Υπάρχουν σκέψεις για τα νησιά. Δεν έχουμε καταλήξει. Όμως αν παραδείγματος χάρη η Μύκονος και η Σαντορίνη πάνε στο ίδιο καθεστώς με την Κρήτη, δεν θα πάθουν κάτι. Αυτό που πρέπει να προστατευθεί είναι η άγονη γραμμή», υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας στον Ant1. 

Ερωτηθείσα για πιθανή αύξηση του ΦΠΑ σε ποτά και τσιγάρα, υπογράμμισε ότι τα τσιγάρα είναι πρόβλημα, καθώς οι ειδικοί φόροι είναι ήδη στο 88%. 

Απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί η φορολόγηση του πετρελαίου, τονίζοντας ότι η υπερβολική αύξηση των φόρων οδήγησε ήδη σε περιβαλλοντική καταστροφή. 

Αναφορικά με τη ρύθμιση - εξπρές για τις οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο, τόνισε ότι από την Παρασκευή που μπήκε σε εφαρμογή μπαίνουν καθημερινά στα κρατικά ταμεία 18 με 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο χθες οι εισπράξεις έφτασαν στα 50 εκατ. ευρώ. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση παράτασης της ρύθμισης. Σημειώνεται ότι η προθεσμία είναι μέχρι την Παρασκευή 27 Μαρτίου.

Σχολιάζοντας το θέμα των τεκμηρίων, υπογράμμισε ότι «πλέον μπορούμε να δούμε τα έσοδα 10-15 χρόνια πίσω. Θα πάμε σε μέτρα έμμεσης απόδειξης». 

Αναφορικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων και τις αντιδράσεις των δανειστών, υπογράμμισε ότι «δεν ήθελαν ρύθμιση, ήθελαν δημιουργία φορολογικής συνείδησης, κάτι που είναι απολύτως θεμιτό». 

Σχολιάζοντας το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα και την υπέρμετρη επιβάρυνση των φτωχότερων στρωμάτων, είπε ότι «το φορολογικό σύστημα δεν είναι δίκαιο και είναι και ταξικό. Αν δεν το αλλάξουμε δεν έχουμε λόγο ύπαρξης ως κυβέρνηση».

Αναφορικά με τις αλλαγές στο φόρο εισοδήματος, σημείωσε ότι «θα φέρουμε στο δεύτερο μισό του έτους τους όρους για το φόρο εισοδήματος που θα πληρωθεί το 2016». Είπε ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κρατήσουν όλες τις αποδείξεις προσθέτοντας ότι «εκφράζονται σκέψεις να υπάρχει επιβράβευση για όλους».

Σε σχέση με το μαύρο χρήμα, δήλωσε ότι «υπάρχει μαύρο χρήμα στην οικονομία, είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό. Θα πρέπει να δοθεί μια δυνατότητα, με μια τροποποίηση εθελοντική της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, να δηλωθεί αυτό. Να μπει ενιαίος φόρος – που δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι 15%».

Στο δεύτερο μισό του έτους θα υπάρξει νομοθεσία που θα συνενώνει τις οφειλές σε τράπεζες, δημόσιο και ταμεία, τόνισε η υπουργός, επισημαίνοντας ότι θα λειτουργήσει με εισοδηματικά κριτήρια, και εκεί «θα υπάρξει και σεισάχθεια». 

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, έχει προαναγγείλει τη δημιουργία ειδικών περιφερειακών επιτροπών στις οποίες θα μπορούν να προσφεύγουν όσοι έχουν πραγματική οικονομική αδυναμία να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους. Στις επιτροπές αυτές, όπως προκύπτει και από τα λεγόμενα της υπουργού, θα εξετάζονται χρέη τόσο προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, όσο και προς τις τράπεζες. Θα υπάρξει δηλαδή μια «σεισάχθεια», με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, για ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία πληρωμής των χρεών τους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v