Στην άμεση εισροή κεφαλαίων 1,2 δισ. ευρώ από τον EFSF ποντάρει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ταμειακές δυσχέρειες του Δημοσίου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο και το ΤΧΣ έχουν κάνει ήδη επαφές με τον EFSF προκειμένου να επιστραφεί στην Αθήνα ποσό της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε από το ΤΧΣ χωρίς να γίνει χρήση των ομολόγων EFSF στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά του EFSF (φωτ. ο επικεφαλής Κλ. Ρέγκλινκ), αναγνωρίζεται ότι τα κεφάλαια αυτά ανήκουν στην Ελλάδα. Σημειώνεται όμως ότι «θα πρέπει να ληφθεί πολιτική απόφαση για την επιστροφή τους».
Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να διεκδικεί την τελευταία δόση του 1,8 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό σκέλος του προηγούμενου προγράμματος και 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ.
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι αυτά τα χρήματα μπορούν να εισρεύσουν έως το πρώτο δεκαήμερο Απριλίου. Προϋπόθεση αποτελεί η ενεργοποίηση της λίστας μεταρρυθμίσεων που καταρτίζει η ελληνική κυβέρνηση.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, έτερη κυβερνητική πηγή, σημειώνει μια ουσιαστική παράμετρο. Η επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ θα γίνει στο ΤΧΣ και όχι στο ελληνικό Δημόσιο, επομένως δεν μπορεί το ποσό αυτό να αθροιστεί με τις παράλληλες διεκδικήσεις κεφαλαίων 1,9 δισ. ευρώ (ομόλογα ΕΚΤ) και 1,8 δισ. ευρώ (τελευταία δόση του προηγούμενου ευρωπαϊκού προγράμματος). Η επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ στο ΤΧΣ όμως, θα άνοιγε το δρόμο για βραχυχρόνια ταμειακή διευκόλυνση του Δημοσίου, ενδεχομένως μέσω repos.