Βγάζουν από ναφθαλίνη τα ακίνητα 9 εισηγμένες

Ένα ”κρυμμένο” περιουσιακό στοιχείο φέρνουν στην επιφάνεια οι εισηγμένες, δημιουργώντας νέα μελλοντικά πλεονεκτήματα για τους μετόχους καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις τα πρόσθετα οφέλη φαίνεται να είναι μεγάλα και να αποτελούν σημαντικό ποσοστό της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης των εταιριών στο ταμπλό της οδού Σοφοκλέους. Διαβάστε τις περιπτώσεις 9 εισηγμένων.

Βγάζουν από ναφθαλίνη τα ακίνητα 9 εισηγμένες
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Το θερμό χρηματιστηριακό κλίμα και η ανοδική πορεία της αγοράς ακινήτων τα τελευταία χρόνια έχουν ωθήσει αρκετές εισηγμένες εταιρείες να προσπαθούν πλέον να ενισχύσουν την αξία τους με την εκμετάλλευση ακινήτων, τα οποία βρίσκονταν ”παροπλισμένα” εδώ και αρκετά χρόνια.

Σε άλλες περιπτώσεις η βασική επιλογή είναι η πώληση, ενώ συχνά βούληση είναι η επιλογή συνεργασιών με απώτερο στόχο τη μεγιστοποίηση του δυνατού οφέλους.

Η ουσία είναι ότι ένα ακόμη κρυμμένο περιουσιακό στοιχείο έρχεται στην επιφάνεια, δημιουργώντας νέα μελλοντικά πλεονεκτήματα για τους μετόχους των εισηγμένων, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις τα πρόσθετα οφέλη φαίνεται να είναι μεγάλα και να αποτελούν σημαντικό ποσοστό της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων στο ταμπλό της οδού Σοφοκλέους.

Η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά διαθέτει ακίνητα προς εκμετάλλευση (δεν εξυπηρετούν λειτουργικές ανάγκες) με τρέχουσα αξία γύρω στα 30 εκατ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται κυρίως παλαιότερες εγκαταστάσεις, από τις οποίες ο εισηγμένος όμιλος αποχώρησε προκειμένου να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που προέκυψαν τις τελευταίες δεκαετίες. Πρόθεση της S&B δεν είναι η πώληση των ακινήτων αυτών, αλλά η αξιοποίησή τους με χρηματοδότηση μέσω κεφαλαίων τρίτων (το cash flow και ο δανεισμός θα πρέπει να κατευθύνονται για εξαγορές στη βασική δραστηριότητα του ομίλου).

Για τον σκοπό αυτό αναζητούνται συνεταίροι-χρηματοδότες. Εκτός από αυτά τα ακίνητα των 30 εκατ. ευρώ, υπάρχει και ακίνητη περιουσία στη Μήλο, όπου έχει συναφθεί συμφωνία ενδεχόμενης συνεκμετάλλευσης με την Dolphin Capital. Τα πράγματα, ωστόσο, βρίσκονται σε σαφώς πρώιμο στάδιο, καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχει business plan, η εκμετάλλευση των ακινήτων πιθανόν να προϋποθέτει την απόκτηση και περαιτέρω εκτάσεων, ενώ το θέμα των αδειοδοτήσεων στην Ελλάδα πολύ συχνά παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες και διαρκεί πάρα πολύ.

Στον όμιλο Βιοχάλκο η μη χρησιμοποιούμενη για λειτουργικούς σκοπούς ακίνητη περιουσία έχει εκτιμηθεί μεταξύ 400 και 500 εκατ. ευρώ και αποτελείται από τα εξής κτίρια:

1. Το ξενοδοχείο επί της Πλατείας Καραϊσκάκη στην Αθήνα (ενοικιάζεται στον όμιλο Δασκαλαντωνάκη έναντι σταθερού ενοικίου).

2. Το υπό δημιουργία εμπορικό κέντρο επί της Λεωφόρου Κηφισού στο Αιγάλεω, συνολικής χωρητικότητας 48.000 τ.μ. (τα 25.000 τ.μ. θα καλυφθούν από το IKEA, ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν σε άλλα καταστήματα). Οι μέχρι τώρα ενδείξεις για την πορεία του project είναι θετικές και τα έσοδα θα προέρχονται από ένα ελάχιστο ύψος ενοικίου σε συνδυασμό με ποσοστά επί των πωλήσεων.

3. Το κτίριο επί της Λ. Κηφισίας στην Αθήνα, που αναπτύσσεται σταδιακά και όταν ολοκληρωθεί θα διαθέτει καταστήματα 4.000 τ.μ., γραφεία 13.000 τ.μ. και 550 θέσεις στάθμευσης. Ο εισηγμένος όμιλος βρίσκεται στη διαδικασία ανεύρεσης μισθωτών.

4. Το κτίριο με γραφεία στο Χαλάνδρι που θα είναι έτοιμο γύρω στα τέλη του έτους κ.ά.

5. Μια μεγάλη σειρά από άλλα κτίρια μικρότερης αξίας.

Στόχος είναι μέσα στην επόμενη διετία τα περισσότερα ακίνητα του ομίλου Βιοχάλκο να αποφέρουν έσοδα σε αυτόν.

Η μέχρι τώρα χρηματοδότηση των projects στον τομέα ακινήτων έχει προέλθει από τα placements που έγιναν σε θυγατρικές. Για τη συνέχεια, αναμένεται να αναληφθεί δανεισμός, καθώς δύσκολα θα προκύψουν νέα μεγάλα έσοδα από placements θυγατρικών (πολιτική είναι η συνέχιση του ελέγχου των θυγατρικών στον μεταλλουργικό κλάδο).

Η πώληση του ακινήτου του ενός εκ των παλαιών εργοστασίων του Μουζάκη έχει απασχολήσει σε σημαντικό βαθμό τη χρηματιστηριακή αγορά το τελευταίο δωδεκάμηνο, καθώς η τρέχουσα αξία του υπερβαίνει με χαρακτηριστική άνεση τα 30 εκατ. ευρώ (κάποιοι πιθανολογούν τίμημα ακόμη και άνω των 40 εκατ. ευρώ), όταν η συνολική κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης ανέρχεται σε 72,4 εκατ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για το συγκεκριμένο ακίνητο είναι έντονο και πολύπλευρο, η ευρύτερη περιοχή του Κηφισού είναι διαρκώς αναπτυσσόμενη, ωστόσο οριστική συμφωνία πώλησης ακόμη δεν υπάρχει. Και δεν είναι καθόλου εύκολο να προσδιορίσει κάποιος το πότε τελικά θα υπάρξει κατάληξη στο όλο θέμα, λόγω του ότι τέτοιες συμφωνίες είναι σύνθετες.

Η κεφαλαιοποίηση της Ελφίκο ανέρχεται μόλις στα 7,7 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη διαθέτει -εκτός της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας της- και ακίνητο στη Νέα Ερυθραία επί της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, το οποίο στα λογιστικά βιβλία είναι αποτιμημένο προς 1,8 εκατ. ευρώ.

Πρόθεση της εταιρείας είναι να το πουλήσει ή ακόμη και να το εκμεταλλευτεί, ωστόσο απαιτείται προηγουμένως να ρυθμιστούν κάποιες εκκρεμότητες. Αν τελικά η πώληση ολοκληρωθεί μέσα στο 2007, τότε ενδεχομένως να προκύψουν και σημαντικά οφέλη για τη μετοχή, καθώς ποτέ μέχρι τώρα οι ζημίες της Ελφίκο δεν έχουν υπερβεί τις αποσβέσεις της.

Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια έχει ολοκληρώσει σημαντικές επενδύσεις, με απώτερο στόχο τον περιορισμό του κόστους παραγωγής. Μικρά κέρδη σημειώθηκαν κατά το α΄ φετινό τρίμηνο.

Προς το τέλος των νομικών - διαδικαστικών εκκρεμοτήτων φαίνεται να βρίσκεται και το ακίνητο (και μοναδικό περιουσιακό στοιχείο) που διαθέτει η θυγατρική της Κούμπας Συμμετοχών, Κτηματική Νέας Φιλαδελφείας, προκειμένου να δημιουργηθεί συγκρότημα κατοικιών. Όπως δείχνουν τα πράγματα, το project θα προχωρήσει σε συνεργασία με τεχνική εταιρεία.

Το εμπορικό κέντρο Avenue της Sa nyo, επί της Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι, ξεκίνησε τη λειτουργία του μόλις την περασμένη Παρασκευή και ο εισηγμένος όμιλος προσδοκά κέρδη 800.000 ευρώ από τον πρώτο χρόνο.

Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Sanyo να κυμαίνεται γύρω στα 73 εκατ. ευρώ, η προσθήκη ενός τέτοιου κέρδους -στον βαθμό φυσικά που θα επαληθευτούν οι προβλέψεις- είναι σε θέση να τονώσει την πραγματική αξία των επενδύσεων της εισηγμένης, αρκετές εκ των οποίων βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης έχοντας επιφέρει βαριές απώλειες κατά τα τελευταία έτη.

Σε πολλές άλλες περιπτώσεις εισηγμένων εταιρειών αναμένονται επίσης εξελίξεις από τις αλλαγές στην ακίνητη περιουσία τους. Για παράδειγμα, η υπόθεση του ακινήτου της Αλλατίνη διαρκεί εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο η μετοχή θα επηρεαστεί πολύ περισσότερο από τα φημολογούμενα σχέδια του βασικού της μετόχου, μετά την απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών της Κατσέλης.

Όσον αφορά στην περίπτωση της εταιρείας ενδυμάτων Δούρος (τρέχουσα κεφαλαιοποίηση μόλις 5,7 εκατ. ευρώ), πέρυσι επανήλθαν στο προσκήνιο τα θέματα της μετεγκατάστασής της σε ιδιόκτητο κτίριο στο Γομοστό Αχαΐας και της εκμετάλλευσης του ακινήτου το οποίο τη στεγάζει σήμερα που βρίσκεται μέσα στην Πάτρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v