Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα... χαρτιά μένουν τα πρόστιμα της Επιθεώρησης Εργασίας

Μόλις το 25% των προστίμων για ανασφάλιστη εργασία πληρώνεται άμεσα, και μάλιστα με έκπτωση 30%. Τα υπόλοιπα, στην πλειοψηφία τους καταλήγουν ή ληξιπρόθεσμα ή στα δικαστήρια. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΣΕΠΕ και τι προβλέπεται για τα πρόστιμα.

Στα... χαρτιά μένουν τα πρόστιμα της Επιθεώρησης Εργασίας

Στον κουβά των ληξιπρόθεσμων καταλήγει η πλειοψηφία των προστίμων που επιβάλλουν οι επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς μόλις το 25% πληρώνεται άμεσα, με έκπτωση της τάξης του 30%.

Αν και η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προτίθεται να συζητήσει ενδεχόμενο μείωσης των προστίμων, σταδιακά και μετά από διάλογο, το συμπέρασμα που βγαίνει από τη μέχρι τώρα πορεία των ελέγχων είναι ότι από τα πρόστιμα που επιβάλλουν κατά τους περιορισμένους ελέγχους που πραγματοποιεί το ΣΕΠΕ, λόγω έλλειψης προσωπικού, ένα πολύ μικρό ποσοστό παραβατών τελικά πληρώνει. Το 75% των προστίμων ακολουθεί τη διαδικασία του κώδικα εισπράξεων δημοσίων εσόδων. Ή ρυθμίζεται, ή πάει στα δικαστήρια ή κυρίως, καταλήγει στον κουβά των ληξιπρόθεσμων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, η πιο ριζοσπαστική, η πιο σημαντική μεταρρύθμιση και ταυτόχρονα προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να μπορέσει να περιορίσει την έκταση του φαινομένου της μαύρης, ανασφάλιστης εργασίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτό που νοθεύει τον ανταγωνισμό και δημιουργεί άνισους όρους είναι το αν μια επιχείρηση λειτουργεί σεβόμενη την εργατική νομοθεσία, αν δηλώνει τις πραγματικές ώρες εργασίας του κάθε εργαζόμενου, ενώ κάποια άλλη δεν το κάνει.

Παράλληλα βέβαια, το κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι τεράστιο, ό,τι συνέπειες έχει αυτό και για τα δημόσια οικονομικά.

Την ίδια στιγμή βέβαια, στο στόχαστρο του υπουργείου Εργασίας μπαίνει και η απλήρωτη εργασία, που προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Σύμφωνα με τον απερχόμενο Ειδικό Γραμματέα ΣΕΠΕ Κ. Πανταζή (τη θέση του αναμένεται να αναλάβει από τη Δευτέρα ο νομικός και επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Απόστολος Καψάλης) εντός του 2014, συνολικά 13.840 υποθέσεις εργοδοτών που δεν πλήρωναν εργαζόμενους αντιμετωπίστηκαν από το Σώμα, εκ των οποίων 6.700 επιλύθηκαν χωρίς να καταλήξουν στα δικαστήρια, πληρώνοντας συνολικά 15 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στους χώρους εργασίας, μετά τις εκλογές αποκαλύπτοντας ότι καθημερινά υπάρχουν καταγγελίες ανώνυμες και επώνυμες στο προσωπικό του e-mail ή τηλέφωνα στις υπηρεσίες του Υπουργείου, ότι υπάρχει ένα «μπαράζ», από μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις για υπογραφή ατομικών συμβάσεων, εν όψει και της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ο υπουργός Εργασίας, στο πλαίσιο της εθελοντικής κινητικότητας αλλά και στη βάση των προσλήψεων που θα γίνουν, ανακοίνωσε ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας θα ενισχυθεί κατά προτεραιότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει κενό στις οργανικές θέσεις της τάξης των 120 ατόμων.

Όσο για το νέο επιχειρησιακό μοντέλο του ΣΕΠΕ όπως αυτό διαμορφώνεται στο πλαίσιο δύο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, στόχος είναι η «απλούστευση διαδικασιών» καθώς και η δημιουργία ενός «ολοκληρωμένου πληροφορικού συστήματος».

Ο πρώτος στόχος ολοκληρώθηκε, ενώ ο δεύτερος θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου 2015, όταν το ΣΕΠΕ βάσει του σχεδιασμού, θα λειτουργεί σ' ένα νέο ψηφιακό περιβάλλον.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας μεταρρυθμιστική παρέμβαση, δεδομένου ότι αποσκοπεί κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση των διαδικασιών ελέγχου του ΣΕΠΕ και της γενικότερης λειτουργίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και η όποια παρέμβαση αφορά άμεσα τους εργαζομένους, τους εργοδότες και τους φορείς που ασχολούνται με τα εργασιακά θέματα, αλλά επιπλέον, αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στην αγορά εργασίας, όσο και στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία γενικότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v