Η εξάλειψη των κινήτρων που οδηγούν σε υπερβολική αύξηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στον τραπεζικό κλάδο και στον δημόσιο τομέα, η σταδιακή κατάργηση των «κοινωνικών πόρων» ή φόρων υπέρ τρίτων, η διασύνδεση μεταξύ συνταξιοδοτικών εισφορών και εσόδων καθώς και ο εξορθολογισμός των παροχών, συμπεριλαμβάνονται στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.Πρόκειται για μια σειρά παρεμβάσεων για τις οποίες η τρόικα των πιστωτών συζητούσε και με την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ σίγουρα δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ή σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης δεσμεύεται προς τους θεσμούς ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχιστεί ο εκσυγχρονισμός του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Σύμφωνα με το κείμενο που αποκάλυψε το Reuters, οι αρχές δεσμεύονται ότι:
• Θα συνεχίσουν να εργάζονται για διοικητικά μέτρα με στόχο την ενοποίηση και τον εξορθολογισμό των συνταξιοδοτικών πολιτικών και την εξάλειψη των κενών και των κινήτρων που οδηγούν σε υπερβολική αύξηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και, πιο συγκεκριμένα, στον τραπεζικό και στον δημόσιο τομέα.
• Ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων για την εξοικονόμηση δαπανών.
• Σταδιακή κατάργηση των τελών για λογαριασμό των «τρίτων» (ενοχλητικές χρεώσεις όπως τις αποκαλούσε και η τρόικα) κατά τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο.
• Καθιέρωση στενότερης σύνδεσης μεταξύ των συνταξιοδοτικών εισφορών και των εισοδημάτων. Η δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης έκανε λόγο για σύνδεση των παροχών με τις εισφορές, εισάγοντας στην πράξη κεφαλαιοποιητικά στοιχεία στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Η δέσμευση της νέας κυβέρνησης, η οποία μένει να διευκρινιστεί, αφορά στη διασύνδεση των εισφορών των ταμείων και των εισοδημάτων.
Παράλληλα βέβαια, η κυβέρνηση δεσμεύεται για τον εξορθολογισμό των παροχών, την ενίσχυση των κινήτρων για να δηλώνεται η μισθωτή εργασία, παροχή βοήθειας στους εργαζόμενους μεταξύ 50 και 65 ετών, καθώς και για εφαρμογή ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, έτσι ώστε να εξαλειφθεί η κοινωνική και η πολιτική πίεση για πρόωρη συνταξιοδότηση που επιβαρύνει τα συνταξιοδοτικά ταμεία.
Εργασιακά
Μια νέα, έξυπνη προσέγγιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, προτείνει ο υπουργός Οικονομικών στους εκπροσώπους των θεσμών, δεσμευόμενος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει μέσα από μια διαδικασία διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, την τεχνογνωσία διεθνών οργανισμών όπως το ILO και ο ΟΟΣΑ.
Αυτό που επικαλείται η ελληνική πλευρά είναι ότι στο επίπεδο των εργασιακών θα χρησιμοποιήσει τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικά για τους μισθούς, δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει σταδιακά σε μια νέα «έξυπνη» προσέγγιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης των μισθών που να εξισορροπεί τις ανάγκες για ευελιξία με δικαιοσύνη.
Αυτό περιλαμβάνει τη φιλοδοξία για τον εξορθολογισμό και την αύξηση των ελάχιστων μισθών σε βάθος χρόνου, κατά τρόπο που να διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές απασχόλησης.
Το πεδίο εφαρμογής και το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών για τον κατώτατο μισθό θα γίνει σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ILO και θα λαμβάνει πλήρως υπόψη τις συμβουλές από έναν νέο ανεξάρτητο φορέα σχετικά με το εάν οι αλλαγές σε μισθούς συνάδουν με την παραγωγικότητα και την εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας.
Ειδική αναφορά γίνεται τελικά και για τα προγράμματα ανεργίας, με έναν γενικό τρόπο. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δεσμεύεται για την επέκταση και την ανάπτυξη του υφιστάμενου καθεστώτος που προβλέπει την προσωρινή απασχόληση για τους ανέργους, σε συμφωνία με τους εταίρους. Όταν υπάρξουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, προβλέπεται η επέκταση και βελτίωση των προγραμμάτων για την αγορά εργασίας, με στόχο την επικαιροποίηση των δεξιοτήτων των μακροχρόνια ανέργων.