Ανάπτυξη των δεξιοτήτων παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και αναπτυξιακά κίνητρα προκειμένου να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, ζητούν οι εργοδότες από το υπουργείο Εργασίας.
Έρευνα της εταιρείας Στρατηγικών Λύσεων Υπηρεσιών Ανθρωπίνου Δυναμικού People for Business δείχνει ότι το 89% των επιχειρήσεων δεν βλέπει αρνητικά την αύξηση του βασικού μισθού, με την προϋπόθεση όμως ότι αυτή συνδέεται με την ενίσχυση των δεξιοτήτων που αναζητούν στην ελληνική αγορά εργασίας και που επί του παρόντος δεν βρίσκουν εύκολα.
Επισημαίνουν επιπλέον ότι η ενδυνάμωση των δεξιοτήτων συμβάλλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και κατά συνέπεια στην αύξηση των αποδοχών – και όχι απαραίτητα μόνο στο επίπεδο του βασικού μισθού.
Το 75% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι η αύξηση του βασικού μισθού θα επηρεάσει σε βραχυπρόθεσμη βάση το βιοτικό επίπεδο των χαμηλόμισθων, όμως μακροπρόθεσμα δεν συμβάλλει, εφόσον εφαρμοστεί μεμονωμένα, στην αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης και στη μείωση της ανεργίας. Μόλις το 4% ανέφερε ότι η αύξηση του βασικού μισθού συμβάλλει μεμονωμένα στην ανάπτυξη, ενώ επιφυλάξεις εκφράζει το 21% των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι η μεμονωμένη αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ θα οδηγήσει σε μείωση των θέσεων εργασίας, όσο η κατάσταση στην οικονομία παραμένει ρευστή.
«Επειδή το ζήτημα της απασχόλησης είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, η συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τον κατώτατο μισθό θα πρέπει να συνδεθεί άμεσα με τις δεξιότητες που ζητά η αγορά, ώστε τα νέα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας που θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, διασφαλίζοντας την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας σε μακροπρόθεσμη βάση και όχι μόνο όσο διαρκούν τα επιδοτούμενα προγράμματα», δηλώνει η κ. Ρεβέκκα Πιτσίκα CEO της People for Business, με αφορμή την αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ που ανακοίνωσε η νέα κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την κ. Πιτσίκα, τα τελευταία χρόνια ο βασικός μισθός ήταν στο κατώτατο επίπεδο, παρ' όλα αυτά η ανεργία έφτασε σε πολύ υψηλά ποσοστά αγγίζοντας το 25,5% με τις επιχειρήσεις να παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν τους κατάλληλους υποψηφίους.
Το ζητούμενο σύμφωνα με τη CEO της εταιρείας είναι η ενίσχυση των δεξιοτήτων του σύγχρονου εργαζόμενου με βάση τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και όχι η αύξηση ή η μείωση του βασικού μισθού ως μεμονωμένη και αποσπασματική ενέργεια. Όπως μάλιστα εκτιμά η κ. Πιτσίκα, οι επιχειρήσεις είναι διατεθειμένες να πληρώσουν προφανώς παραπάνω από το βασικό μισθό, αρκεί να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ανθρώπινο δυναμικό.
Το δικό τους "ναι" υπό προϋποθέσεις αναμένεται να πουν σήμερα στο νέο υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη οι εκπρόσωποι των εμποροβιοτεχνών. Η ΓΣΕΒΕΕ εμφανίζεται θετική στην αύξηση του κατώτατου μισθού, μέσα από την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, και υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα γίνει μετά από διάλογο, και στα όρια των αντοχών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Την ίδια στιγμή βέβαια που ξεκινά ο διάλογος μεταξύ υπουργείου και κοινωνικών εταίρων, εταιρείες και μάλιστα μεγάλες προχωρούν σε μειώσεις μισθών ή και σε εφαρμογή ευέλικτων μορφών εργασίας, μέσω της υπογραφής ατομικών συμβάσεων.
Αλλά και οι πλέον πρόσφατες επιχειρησιακές συμβάσεις που υπεγράφησαν εντός του Ιανουαρίου προβλέπουν, με εξαίρεση μία, σημαντική μείωση μισθών έως και 13%.