Τέλος στα προγράμματα κατάρτισης, έτσι όπως τα γνωρίζαμε έως σήμερα, προτίθεται να βάλει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία προανήγγειλε δραστικές αλλαγές και στο σύστημα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης.
Κατά τη χθεσινή ομιλία της στη Βουλή, η νέα υπουργός απόρησε με το γεγονός ότι διατηρήθηκε η "φούσκα της βιομηχανίας των προγραμμάτων", που κατηύθυνε πολύτιμους πόρους σε μελέτες άνευ σοβαρού αποτελέσματος, και έκανε λόγο για μια μελέτη που εκπονήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα, στοίχισε 2 εκατ. ευρώ και αφορούσε την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, συνολικού κόστους 24 εκατ. ευρώ.
Σαφείς αποστάσεις κράτησε η κ. Αντωνοπούλου και για τα προγράμματα κατάρτισης που γίνονται μέσω των γνωστών voucher. Σύμφωνα με την ίδια, κανείς δεν μπορεί να δώσει αξιόπιστη απάντηση γιατί "σε κάθε 100 ευρώ της χρηματοδότησης των προγραμμάτων τα 75 τα παίρνουν ως αμοιβή τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, δημόσια και ιδιωτικά, και μόνο τα 25 ευρώ τα λαμβάνει ο επιδοτούμενος άνεργος".
Σύμφωνα με την υπουργό, αν και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από κοινοτικούς πόρους έχουν δαπανηθεί σε μελέτες, όσο κι αν έψαξε τις πρώτες ημέρες ανάληψης της θέσης της στο υπουργείο δεν βρήκε ούτε μία μελέτη που να αποτυπώνει με αξιόπιστο και τεκμηριωμένο τρόπο πόσοι από τους ανέργους που καταρτίστηκαν σε προγράμματα απασχόλησης βρήκαν δουλειά.
Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, ακόμη και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχει μια ομολογημένη αποτυχία για αυτές τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, τμήμα των οποίων αποτελούν και τα προγράμματα κατάρτισης και επιδότησης θέσεων εργασίας. Η κ. Αντωνοπούλου υπενθύμισε ότι πρόσφατα η επίτροπος απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μ. Τίσσεν δήλωσε ότι στον απολογισμό της τελευταίας εξαετίας δαπανήθηκαν 77 δισ. ευρώ με αποδέκτες 20 εκατομμύρια ανέργους. Όμως, από αυτούς μόνο 3 εκατομμύρια βρήκαν δουλειά μετά το τέλος της επιδότησης.
Παράλληλα, η υπουργός υποστήριξε πως ένα μεγάλο ποσό και από τους μελλοντικούς πόρους του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 επιχειρήθηκε να δεσμευτεί εκ των προτέρων σε δράσεις παλαιάς κοπής, σε προγράμματα αποτυχημένα κι όχι μόνο αμφισβητούμενα ως προς την αποτελεσματικότητα που ποτέ δεν μετρήθηκε, αλλά κι αμφιλέγομενα και κακοσχεδιασμένα. Προγράμματα που δεν οδηγούν σε δίκαια αμειβόμενες θέσεις εργασίας, που παίζουν με την απόγνωση των ανέργων και λειτουργούν σαν ακάλυπτες επιταγές εργασίας.
Πάντως, τα προγράμματα που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης θα προχωρήσουν κανονικά, αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις. Ειδικά για το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, που προβλέπει, η κ. Αντωνοπούλου, τόνισε ότι θα υπάρξουν αναπροσαρμογές και ότι θα ξεκινήσει διαβούλευση μέσα στις επόμενες ημέρες με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κ. Αντωνοπούλου θα ζητήσει τον επανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ, ενώ πρόσθετοι πόροι, πολλαπλάσιοι αυτών του πακέτου Γιούνκερ, θα αναζητηθούν στο πλαίσιο της ευρύτερης διαπραγμάτευσης για το χρέος.
Και αυτό γιατί οι αριθμοί είναι συντριπτικοί και τα νούμερα πιεστικά:
* Ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες άνθρωποι είναι άνεργοι.
* Κι από αυτούς, πάνω από το 70%, δηλαδή περίπου 900.000, είναι άνεργοι για παραπάνω από 1 χρόνο.
* Περισσότερες από 300.000 οικογένειες βρίσκονται εντός ή στα όρια της ένδειας και του αποκλεισμού αφού εδώ και πέντε χρόνια είναι όλα τα μέλη της άνεργα.
* Χιλιάδες νέοι είναι εγκλωβισμένοι στην απραξία.
* Και όλα αυτά όταν οι προβλέψεις για το μέλλον δεν δημιουργούν καμία ελπίδα. Ακόμη και κάτω από τις καλύτερες αναπτυξιακές συνθήκες, ακόμη κι αν ξένοι και εγχώριοι επενδυτές επιδοθούν σε υψηλούς ρυθμούς επένδυσης, σε 10 χρόνια θα εξακολουθούμε να έχουμε μισό εκατομμύριο ανέργους. Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας εκτιμά πώς ακόμη και με ρυθμούς ανάπτυξης έως και 3% το χρόνο, η επιστροφή σε ένα ποσοστό ανεργίας στα επίπεδα του 2007 δεν είναι δυνατόν να υπάρξει πριν από την παρέλευση μιας δεκαετίας.
Η κ. Αντωνοπούλου ξεκαθάρισε ότι δεν θα χαθούν λεφτά σε «ευκαιρίες» απασχόλησης που δεν έχουν νόημα και στόχο και λειτουργούν σαν ένα φιλοδώρημα, χωρίς καμία σύνδεση με τις ανάγκες της εθνικής και τοπικής οικονομίας, τις γνώσεις και τις δεξιότητες των ανέργων.
Αναφερόμενη στο πρόγραμμα της κοινωνικής οικονομίας, η νέα αναπληρώτρια υπουργός ξεκαθάρισε ότι στο βαθμό που θα αποτελέσει βασικό κρίκο των έκτακτων πολιτικών για την ανάσχεση της ανεργίας και την ανάκτηση της εργασίας, μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματική κι ενεργητική η πολιτική απασχόλησης από τις ψευδεπίγραφες «ενεργητικές» πολιτικές που κατάπιαν δισεκατομμύρια, αφήνοντας πίσω τους την καμένη γη της τεράστιας ανεργίας.
Σαρωτικές αλλαγές σε εργασιακό και ασφαλιστικό
Εν τω μεταξύ, ανατροπή του σκηνικού που έχει στηθεί τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας, με αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, στις εργασιακές σχέσεις και στους μισθούς αναμένεται να προωθήσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, εχθές, από το βήμα της Βουλής, εντός του επόμενου διαστήματος θα προωθηθούν σαρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, με αιχμή την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επαναφορά μιας σειράς προστατευτικών για τους μισθωτούς και τα εισοδήματά τους, διατάξεων.
Αντίστοιχα... αποφασισμένος να προωθήσει ανατροπές στο ασφαλιστικό εμφανίστηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, προαναγγέλλοντας πάγωμα και κατάργηση όλων των διατάξεων που οδηγούν σε νέες μειώσεις στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό η κυβέρνηση εγγυάται την καταβολή των συντάξεων, δεν συζητά και δεν αποδέχεται τα προαπαιτούμενα της τρόικας, δεν θα μειώσει τις συντάξεις και θα προχωρήσει σε μέτρα βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, στις συναλλαγές τους με τα ταμεία.