Φόρος 13% από το πρώτο ευρώ για τα αγροτικά εισοδήματα του 2014

Τον τρόπο φορολόγησης των αγροτικών κερδών της περασμένης χρονιάς περιγράφει εγκύκλιος της Κ. Σαββαϊδου. Λογιστικός προσδιορισμός των κερδών άσχετα από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων ή μη. Τι ισχύει για λιανικές πωλήσεις. Ποιες δαπάνες εκπίπτουν.

Φόρος 13% από το πρώτο ευρώ για τα αγροτικά εισοδήματα του 2014

Φόρο για τα κέρδη του 2014 από το πρώτο ευρώ και με συντελεστή 13% θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι αγρότες, ενώ για πρώτη φορά τα κέρδη τους θα προσδιοριστούν λογιστικά, άσχετα από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων ή μη.

Ο τρόπος φορολόγησης των αγροτικών κερδών στη διάρκεια της περυσινής χρήσης περιγράφεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου, στην οποία ερμηνεύονται οι ισχύουσες διατάξεις νόμου και αποτυπώνονται οι δαπάνες οι οποίες εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των αγροτών.

Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα θεωρείται το σύνολο των εσόδων από επιχειρηματικές συναλλαγές μετά την αφαίρεση των επιχειρηματικών δαπανών, των αποσβέσεων και των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις.

Αυτό ισχύει για κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά σε αντιδιαστολή με τους φορολογικούς συντελεστές 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ κερδών και 33% για το υπερβάλλον που ισχύει για τους υπόλοιπους, ειδικά για τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση επιβάλλεται συντελεστής 13%.

Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα αθροίζονται τα έσοδα από την παραγωγή γεωργικών, πτηνοτροφικών, κτηνοτροφικών, δασοκομικών, υλοτομικών και αλιευτικών προϊόντων.

Ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων των αγροτών γίνεται με βάση τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία ανεξάρτητα από το αν απαλλάσσονται ή όχι από την τήρηση βιβλίων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών και ανεξάρτητα από την ένταξη τους ή όχι στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α. Οι αγρότες που δεν είναι υπόχρεοι και δεν τηρούν βιβλία θα προσδιορίζουν τα κέρδη τους με βάση τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που προβλέπονται από τον ΚΦΑΣ, και οφείλουν να τηρούν και να διαφυλάσσουν έως το χρόνο παραγραφής.

Σε περίπτωση που αγρότες μη υπόχρεοι σε έκδοση στοιχείων έχουν πραγματοποιήσει και λιανικές πωλήσεις, προσθέτουν στα ακαθάριστα έσοδά τους και τις πωλήσεις αυτές που αποδεικνύονται είτε με απλές αποδείξεις είσπραξης, είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο.

Όσον αφορά στις δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των αγροτών, στην εγκύκλιο περιγράφονται ενδεικτικά δαπάνες για αγορές σπόρων ή νεογνών, λιπασμάτων και φαρμάκων, δαπάνες, άρδευσης,
για ημερομίσθια εργατών, το κόστος καυσίμων και συντήρησης των αγροτικών μηχανημάτων, των τόκων και τα έξοδα των δανείων που σχετίζονται με την αγροτική εκμετάλλευση καθώς και δαπάνες για αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού , εφόσον αποδεικνύονται με τα κατάλληλα παραστατικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v