Όποιος παρακολούθησε τη συνέντευξη Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ την Παρασκευή θα ήταν τουλάχιστον προβληματισμένος.
Μετά από ένα 48ωρο διαβουλεύσεων, πιέσεων και στηρίξεων όμως, το σκηνικό είναι διαφορετικό και αρχίζει σιγά-σιγά να μορφοποιείται. Κανείς βέβαια δεν μπορεί ακόμα με ασφάλεια να προδιαγράψει την κατάληξη. Η Γερμανία δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, παρά μόνο σε επίπεδο προειδοποιήσεων, αλλά η Ελλάδα φαίνεται πως έχει συμμάχους εντός και εκτός Ε.Ε.
Οι διαρροές από κύκλους του προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κλ. Γιούνκερ, περί κατάργησης της τρόικας και ανάγκης «να βρεθεί άμεσα μια εναλλακτική λύση» ήρθαν να κουμπώσουν με τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Μπ. Ομπάμα για το... στύψιμο στις χώρες υπό ύφεση που πρέπει να σταματήσει. Την ίδια ώρα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαπέν έτεινε χείρα φιλίας και βοήθειας στην Ελλάδα αποδεχόμενος ότι οι λέξεις έχουν ισχυρή σημασία.
«Η τρόικα, στο μυαλό των Ελλήνων είναι κάτι αρνητικό. Οι λέξεις μετράνε» είπε ο κ. Σαπέν μετά τη συνάντηση με τον Γ. Βαρουφάκη, αφήνοντας για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο η τρόικα να μας κουνήσει το μαντίλι. «Θα μπορούσε να λέγεται τρίο ή κουαρτέτο» είπε χαριτολογώντας ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών με τον Γ. Βαρουφάκη να αποδέχεται επίσης για πρώτη φορά μια κάποιου είδους επιτήρηση του νέου προγράμματος που επιδιώκεται να συμφωνηθεί. «Δεν πιστεύω ότι έχει κανείς το ηθικό δικαίωμα να ζητά βοήθεια χωρίς εποπτεία», είπε ο Έλληνας υπουργός.
Όσο για το μνημόνιο, αυτό φαίνεται πως επιδιώκεται να παραχωρήσει τη θέση του σε ένα νέο «συμβόλαιο», μετά από ένα διάστημα διαπραγματεύσεων, το οποίο φιλοδοξία είναι να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Πού πάει η διαπραγμάτευση
Η ελληνική πλευρά φαίνεται αρχικά να επιδιώκει επέκταση της χρηματοδοτικής κάλυψης της ΕΚΤ -την Τετάρτη αναμένεται να ανανεωθεί για 15 ημέρες ο ELA- με κάποιου είδους πολιτική συμφωνία η οποία δεν θα περνά από παράταση του ισχύοντος προγράμματος (λήγει στις 28 Φεβρουαρίου).
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στο Mega, μίλησε για κάποιο πρόγραμμα (όχι the program αλλά a program), το οποίο θα εξασφαλίζει χρηματοδοτική κάλυψη των ελληνικών τραπεζών μέχρι να μορφοποιηθεί η επιδιωκόμενη συμφωνία με τους εταίρους.
Σημαντικές προσδοκίες σε αυτό το μέτωπο εναπόκεινται στη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Αλέξη Τσίπρα.
Η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Βαρουφάκη - Δραγασάκη είναι έτοιμη να παράσχει ένα τετραετές πρόγραμμα εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων (χωρίς φόβο και χωρίς πάθος είπε ο υπουργός Οικονομικών), πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς (Αλέξης Τσίπρας στο Bloomberg) ή και μικρά πρωτογενή πλεονάσματα (1%-1,5% από 4,5% που απαιτεί το ισχύον πρόγραμμα σύμφωνα με τον Βαρουφάκη στους New York Times).
Ζητά βιώσιμο χρέος (χθες ο Γ. Βαρουφάκης παρότι προκλήθηκε αρκετές φορές δεν μίλησε για κούρεμα, ούτε για διάσκεψη χρέους) και ένα πανευρωπαϊκό new deal για την ανάπτυξη.
Ζητά επίσης να ξεκόψει από την εξάρτηση των δόσεων των πιστωτών της τρόικας. Ο υπουργός Οικονομικών μάλιστα χθες παρομοίασε την Ελλάδα με ναρκομανή με απόλυτη εξάρτηση από την επόμενη δόση διαμηνύοντας ότι αυτή η εξάρτηση πρέπει να τελειώσει.
Το πακέτο των δεσμεύσεων της Ελλάδας θα αποτυπώνεται σε ένα νέο «συμβόλαιο», θα υπάρχει επιτήρηση από τους θεσμούς, αλλά όχι από την τρόικα με τη σημερινή της μορφή (για κάποιους το Eurogroup με διευρυμένη ενδεχομένως σύνθεση θα μπορούσε να αξιολογεί αν η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της), ενώ ασαφές είναι αν η Ελλάδα θα λάβει νέο δάνειο.
Ένας άλλος Βαρουφάκης
Με εξαίρεση το χέρι στην τσέπη, δείγμα μάλλον πολιτικής απειρίας, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών ήταν ένας άλλος Βαρουφάκης σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή.
Διαρκείς διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες, διπλωματικές απαντήσεις σε ερωτήσεις που έκρυβαν παγίδες (π.χ. για το ρόλο της τρόικας), διακηρύξεις ότι στόχος είναι η ευημερία του μέσου Ευρωπαίου πολίτη...
Η Γερμανία παρομοιάστηκε με «ευρωπαϊκό φάρο», συνοδεύθηκε από τη φράση «η χώρα του Μπετόβεν», ενώ όταν έγινε η ερώτηση για το αν η ελληνική πλευρά επιδιώκει μια συμμαχία με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου κόντρα στη Γερμανία, κάποιοι σίγουρα θα έτριβαν τα μάτια τους σε σχέση με το Βαρουφάκη που ανέδειξε η συνέντευξη με τον Ντάισελμπλουμ την περασμένη Παρασκευή. «Όποιος επιδιώκει μια συγκρουσιακή κατάσταση Βορρά-Νότου είναι εχθρός της Ευρώπης»...
Στην ατζέντα του υπουργού Οικονομικών ακολουθούν σήμερα και αύριο συναντήσεις με τον Ιταλό και τον Βρετανό ομόλογό του, ενώ όπως είπε ο ίδιος έλαβε επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε με τον οποίο σχεδιάζεται να συναντηθεί εντός των επόμενων ημερών.