Moody's: Credit Negative για την Ελλάδα η νίκη ΣΥΡΙΖΑ

Η αβεβαιότητα που δημιουργεί η νίκη ΣΥΡΙΖΑ είναι πιστωτικά αρνητική για την Ελλάδα, διότι εντείνει τις δυσκολίες στη χρηματοδότηση και στη ρευστότητα, λέει η Moody's. Δυσμενείς οι επιπτώσεις στις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης. Προβληματισμός για τις διαπραγματεύσεις με τρόικα.

Moodys: Credit Negative για την Ελλάδα η νίκη ΣΥΡΙΖΑ

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα θα παρατείνει τους κινδύνους ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες και η χρήση πόρων από την ΕΚΤ θα μπορούσε να αγγίξει αυτόν τον μήνα τα 65 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη Moody's.

Ο διεθνής οίκος αναφέρει πως η επιτυχία του ακροαριστερού αντιμνημονιακού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ θέτει εν αμφιβόλω τη δυνατότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης να συμφωνήσει με την τρόικα σε παράταση ή σε ανανέωση του προγράμματος διάσωσης της χώρας.

Σύμφωνα με τη Moody's, αυτό είναι credit negative για τις ελληνικές τράπεζες -συμπεριλαμβανομένων της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank, της Alpha Bank και της Attica Bank- διότι θα παρατείνει τις δυσκολίες στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση και στη διατήρηση της ρευστότητας.

Όπως επισημαίνει η Moody's, «τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι κόμματα που έρχονται για πρώτη φορά στην εξουσία, και προεκλογικά επικεντρώθηκαν στη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες. Ωστόσο, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετρίασε τη θέση του σε σχέση με το παρελθόν, η πρόκληση για τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι να μπορέσει να διαχειριστεί τις απόψεις των ετερόκλητων ομάδων που απαρτίζουν το κόμμα του, αλλά και να λάβει υπ' όψιν τις απόψεις του ιδεολογικά διαφορετικού κυβερνητικού εταίρου. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα γίνουν σε αυτό το σκηνικό, και πιθανότατα θα είναι μια περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάθετα αντίθετη σε σχέση με αυτή των δανειστών και αυτό θα κάνει ιδιαίτερα δύσκολες τις διαπραγματεύσεις για ανανέωση του προγράμματος στήριξης, όταν λήξει η τρέχουσα συμφωνία με την Κομισιόν, στις 28 Φεβρουαρίου».

Ο οίκος τονίζει πως «η παρατεταμένη οικονομική αβεβαιότητα είναι πιστωτικά αρνητική για την Ελλάδα διότι εντείνει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης και ρευστότητας της χώρας, υπονομεύει την εμπιστοσύνη των καταθετών και έχει δυσμενή επίπτωση στις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης».

Οι καθυστερήσεις δημιουργούν πρόβλημα στη χρηματοδότηση

Όπως σημειώνει ο οίκος, οι όποιες περαιτέρω καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα αυξήσουν τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης, δεδομένων των λήξεων εντόκων γραμματίων προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Συγκεκριμένα, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι ιδιαίτερα αυξημένες στο α' εξάμηνο του 2015, καθώς η Ελλάδα θα χρειαστεί περίπου 20 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 16 δισ. για αποπληρωμή χρέους προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και άλλους πιστωτές του επίσημου τομέα.

Ο οίκος εκτιμά πως το ευρωσύστημα κατέχει ελληνικά ομόλογα αξίας συνολικά 28 δισ. ευρώ, από τα οποία 7 δισ. ευρώ περίπου θα πρέπει να αποπληρωθούν φέτος, κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Επιπλέον, πάνω από το ήμισυ των φετινών αποπληρωμών προς το ΔΝΤ θα πρέπει να γίνει στο α' εξάμηνο του έτους, και τα τρία τέταρτα από τα έντοκα γραμμάτια ύψους 14 δισ. ευρώ θα πρέπει να μετακυλιστούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Αυξάνονται οι εκροές καταθέσεων

 

Ο οίκος σημειώνει πως η αβεβαιότητα που υπήρχε πριν από τις εκλογές οδήγησε σε νέα φημολογία αναφορικά με έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και υπονόμευσε την εμπιστοσύνη των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες είναι εμφανείς από τις αρχές Δεκεμβρίου 2014, όμως αυξήθηκαν τον Ιανουάριο του 2015. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 7-8 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής, από μια καταθετική βάση 164,3 δισ. ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου 2014.

Μέχρι τώρα, η μείωση κατά περίπου 5% είναι διαχειρίσιμη για τις ελληνικές τράπεζες και χαμηλότερη από αυτήν που σημειώθηκε στις τελευταίες εκλογές στην Ελλάδα, το 2012, όταν έφυγε από τις τράπεζες περίπου το 9% των καταθέσεων».

Η Moody's θεωρεί πως οι εκροές καταθέσεων θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρις ότου υπάρξει βεβαιότητα αναφορικά με το μέλλον των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νέας κυβέρνησης και της τρόικας.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν έως τώρα διατηρήσει τη ρευστότητά τους, αυξάνοντας την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο πρόγραμμα στήριξης της Ε.Ε.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν πως η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ αυξήθηκε στα 56 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου, από 44,9 δισ. ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ η Moody's αναμένει αύξηση του ποσού αυτού γύρω στα 65 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2015.

Ο διεθνής οίκος αναμένει επίσης οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν μια αυξανόμενη απροθυμία των δανειοληπτών να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση δανείων, καθώς οι δανειολήπτες θα τείνουν να σταματούν τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, ευελπιστώντας πως η νέα κυβέρνηση θα προωθήσει μέτρα πιο φιλικά στους δανειολήπτες - μεταξύ των οποίων και διαγραφή χρεών. Σημειώνεται πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν στο 34,2% όλων των δανείων του τραπεζικού συστήματος στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2014.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v