Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: «Στο τραπέζι» η παράταση του προγράμματος

Απίθανο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ως τα τέλη του Φεβρουαρίου, υποστηρίζει υψηλόβαθμη πηγή της ΕΕ. Περιμένει αίτημα παράτασης από τη νέα κυβέρνηση, πιθανόν μεγαλύτερης των λίγων εβδομάδων . Υπό προϋποθέσεις η συζήτηση για το χρέος.

ΕΕ: «Στο τραπέζι» η παράταση του προγράμματος

H Ελλάδα πιθανότατα θα πρέπει να ζητήσει νέα παράταση του προγράμματος καθώς λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσθέτοντας ωστόσο ότι για να γίνει αυτό πρώτα θα πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση.

«Θα μπορούσα να σκεφτώ κάποιες παραμέτρους υπό τις οποίες θα ήταν εφικτό να ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση (του προγράμματος) τον Φεβρουάριο, αλλά δεν δίνω μεγάλες πιθανότητες», δήλωσε παράγοντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο η παράταση θα πρέπει να έχει διάρκεια μεγαλύτερη των λίγων εβδομάδων, αλλά ακόμα δεν έχουν υπάρξει συζητήσεις για το θέμα.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι συζητήσεις για το θέμα του χρέους μπορούν να ξεκινήσουν υπό κάποιους όρους.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Μάρεϊ ανέφερε ότι το ΔΝΤ σέβεται πλήρως την εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε δηλώσεις που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Πρόσθεσε ότι μετά τις εκλογές της Κυριακής, το Ταμείο αναμένει να συνεχιστούν οι συζητήσεις με την κυβέρνηση που θα προκύψει (για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης), ενώ δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση για το ποιος θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Σε ερώτηση για τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι αν εκλεγεί (στην πρωθυπουργία) «δεν θα δεχθεί να μιλήσει με τα στελέχη της τρόικας, αλλά μόνο με τους πολιτικούς τους προϊσταμένους», ο Μάρεϊ υποστήριξε, ότι είναι «τελείως υποθετική (η ερώτηση)» και δεν θέλησε να προχωρήσει σε άλλα σχόλια.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, στην ερώτηση για το ενδεχόμενο διεθνούς διάσκεψης για το ελληνικό χρέος σε σχέση με τη θέση του ΔΝΤ, ανέφερε, ότι η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους κυκλοφορεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και με βάση αυτή την έκθεση προκύπτει το εάν το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι.

Τέλος, υπογράμμισε ότι «μια αναδιάρθρωση χρέους είναι σοβαρή υπόθεση» όταν ρωτήθηκε για την πρόσφατη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι «μια αναδιάρθρωση θα έχει συνέπειες».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v