Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς η τρόικα οδήγησε την Αθήνα σε πρόωρες εκλογές

Το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι ήταν αυτό που οδήγησε στη διενέργεια πρόωρων εκλογών στην Αθήνα, φέρνοντας νέες καταιγίδες στην ευρωζώνη, σύμφωνα με το Reuters. Πώς εξηγείται η άκαμπτη στάση της τρόικας.

Πώς η τρόικα οδήγησε την Αθήνα σε πρόωρες εκλογές

Μετά από τέσσερα χρόνια θυσιών, η Ελλάδα πόνταρε στο ότι θα μπορούσε να έλθει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο. Ωστόσο, μια ακόμη διαφωνία με τους δανειστές στο Παρίσι πέρυσι το Νοέμβριο ήταν αυτή που οδήγησε σε νέα πολιτική αβεβαιότητα και σε μια ακόμη καταιγίδα για την ευρωζώνη. 

Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι στις 26 Νοεμβρίου πυροδότησε μια σειρά γεγονότων που οδήγησαν στις εκλογές της Κυριακής και απέδειξαν ότι η Ελλάδα είναι ακόμη ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. Στις εκλογές επικρατέστερο δείχνει το αντιμνημονιακό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας ανησυχίες σε επενδυτές και πιστωτές. 

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, προσκείμενες στις συζητήσεις, στις συναντήσεις με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης για να συζητήσουν την πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο, οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ επέμειναν σε νέες περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό του 2015. Οι Έλληνες αρνήθηκαν. Η κυβέρνηση του Αν. Σαμαρά είχε ήδη επιβάλει απολύσεις, έκτακτους φόρους και πάγωμα στους μισθούς. Πιθανά νέα μέτρα λιτότητας ισοδυναμούσαν με πολιτική αυτοκτονία.

"Μας έδιναν την εντύπωση πως ό,τι και αν κάναμε δεν θα ολοκλήρωναν την αξιολόγηση", υπογράμμισε Έλληνας αξιωματούχος. "Μετά τη συνάντηση στο Παρίσι, ξέραμε ότι όλα είχαν τελειώσει".

Έλληνες αξιωματούχοι σημείωναν ότι η άκαμπτη στάση της τρόικας οφειλόταν στην αβεβαιότητά της για το αν η κυβέρνηση Σαμαρά θα επιβίωνε από τη διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας που ήταν προγραμματισμένη για το Φεβρουάριο.

Για την τρόικα, δεν είχε νόημα να ανακοινώσει θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να εκταμιεύσει την τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ εάν αναμενόταν να αναλάβει μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση που θα εγκατέλειπε τις ελληνικές δεσμεύσεις.

Όμως και για τον Σαμαρά, μια αποτυχία πρόωρης εξόδου, όπως είχε δεσμευθεί, τον άφηνε χωρίς όπλο στα χέρια του για να κερδίσει τη μάχη της προεδρικής εκλογής. Προσπαθώντας να εξισορροπήσει το μειούμενο πολιτικό του κεφάλαιο, αποφάσισε να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, αλλά έχασε τη μάχη, πυροδοτώντας τις πρόωρες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v