Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τα δίνουν όλα για τη μεσαία τάξη

«Πλούσιες» υποσχέσεις μοιράζουν τα δύο κόμματα στο παρά πέντε της κάλπης. Οι θέσεις για φορολογία, πρώτη κατοικία και εισοδήματα. Οι κόντρες για το ευρώ, τον ΑΣΕΠ, το ασφαλιστικό και την… ιδεολογία.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τα δίνουν όλα για τη μεσαία τάξη

Τα τελευταία τους χαρτιά ρίχνουν στο τραπέζι η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της εκλογικής διαδικασίας της Κυριακής και με στόχο να κερδίσουν τους εναπομείναντες αναποφάσιστους. Σφοδρές επιθέσεις στον αντίπαλο, αποδόμηση των θέσεών του, αλλά και η συνήθης παροχολογία, σε μικρότερη ή μεγαλύτερη δόση ρεαλισμού, δίνουν και παίρνουν τα τελευταία 24ωρα.

Έπαθλο της μονομαχίας για τον νικητή η μεσαία τάξη, οι λεγόμενοι νοικοκυραίοι, το 10% των οποίων, ακόμα και μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, δείχνουν να μην έχουν κατασταλάξει στην πρόθεσή τους για την κάλπη.

Εκεί αναμένεται να κριθεί εν πολλοίς και η μάχη της Κυριακής, με τους δύο διεκδικητές της νίκης να ποντάρουν στις ευαίσθητες χορδές των συγκεκριμένων πολιτών: την κατοικία, τους φορολογικούς συντελεστές και τα κόκκινα δάνεια.

Αμφότεροι σπεύδουν να πλειοδοτήσουν σε παροχές, κάτι που δεν αναμένεται να αλλάξει και τις επόμενες μέρες μέχρι τις εκλογές, μολονότι όποιος κι αν κερδίσει θα έχει να αντιμετωπίσει μπροστά του έναν... Γολγοθά: Ο ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρει να διαπραγματευτεί με τους δανειστές, στο πλαίσιο που έχει δεσμευτεί, κάτι αντικειμενικά δύσκολο, αλλά και η Ν.Δ. να συνεχίσει τις δύσκολες συνομιλίες με την τρόικα, οι οποίες, σημειωτέον, είχαν σκαλώσει τελευταία λόγω των σκληρών απαιτήσεων της απέναντι πλευράς.

Στο προεκλογικό παιχνίδι όπου συμμετέχουν τα δύο κόμματα δίνεται έμφαση και στον «κίνδυνο νίκης του αντιπάλου»: η μεν Ν.Δ. κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη της χώρας αν κερδίσει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, ο δε ΣΥΡΙΖΑ αποποιούμενος τη σχετική κινδυνολογία και προτάσσοντας «το ακόμα μεγαλύτερο τέλμα» στο οποίο θα βρεθούν οι Έλληνες.

Όσο για το πού θα βρεθούν τα λεφτά; Έως τώρα «κοινή θέση» είναι η μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, μέσω της διαπραγμάτευσης για το χρέος, η ανάπτυξη, στην οποία ποντάρει πολλά η Ν.Δ., και η πάταξη της φοροδιαφυγής, την οποία υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι θα πολεμήσει τα «διαπλεκόμενα».

Οι δεσμεύσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα για την επόμενη μέρα έχουν αποτυπωθεί κατά τις ομιλίες τους τις τελευταίες ημέρες και μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω:

Ν.Δ.

- Μείωση του ΕΝΦΙΑ 7% μέσα στο 2015 και σταδιακά στο 1% του ΑΕΠ αντί 1,43% σήμερα.
-Ενιαίος φόρος επιχειρήσεων από το 25% στο 15% με σταδιακή εφαρμογή.
-Σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή από το 42% στο 33%.
- Όχι σε νέες μειώσεις συντάξεων και εισοδημάτων, ναι σε λογικές αυξήσεις.
- Προστασία της πρώτης κατοικίας.
- Κατάργηση της ποινικοποίησης των οφειλών στον ΟΑΕΕ.
- Κατάργηση «πόθεν έσχες» για την πρώτη κατοικία.
- Πλήρης αποκατάσταση σε δύο χρόνια από σήμερα του μισθού του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

ΣΥΡΙΖΑ

- Εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων.
- Ευνοϊκή για τους πολίτες ρύθμιση χρεών προς το κράτος. Οι δόσεις δεν θα ξεπερνούν το 30% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.
- Ρύθμιση κόκκινων τραπεζικών δανείων με την εφαρμογή του προγράμματος της Νέας Σεισάχθειας.
- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και θέσπιση «κοινωνικά δίκαιου» φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με προοδευτική κλιμάκωση και υψηλό αφορολόγητο όριο.
- Προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.
- Αφορολόγητο όριο τα €12.000 για όλους.
-Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα €751 για όλους.
-Αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και επαναφορά των τριετιών, της επεκτασιμότητας, της μετενέργειας και της διαιτησίας.
-Κατάργηση των ρυθμίσεων για τις μαζικές απολύσεις.

ΑΣΕΠ και Αριστερά

Και χθες πάντως, τα δύο κόμματα διασταύρωσαν τα ξίφη τους, κυρίως όσον αφορά την οικονομία, και όχι μόνο. Η Ν.Δ., επικαλούμενη δηλώσεις δύο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ:

α. Του υποψηφίου στην Κοζάνη Γιώργου Χιωτίδη, ο οποίος ανέφερε ότι «αν χρειαστεί να πάμε για δημοψήφισμα, θα πάμε για δημοψήφισμα, αν χρειαστεί να κάνουμε παύση πληρωμών, θα κάνουμε παύση πληρωμών. Κι αν χρειαστεί προκειμένου να σκοτώσουμε το μισό πληθυσμό της χώρας θα πάμε και στη δραχμή».

β. Της τομεάρχη Παιδείας Έφης Καλαμαρά για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών: «Δεν θα κάνουμε κανέναν ΑΣΕΠ. Θα τον καταργήσουμε. Οι προσλήψεις θα γίνουν άμεσα για την επόμενη χρονιά. Υπάρχουν κενά».

Η Κουμουνδούρου, αφού διέψευσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον ΑΣΕΠ, «απάντησε» εγκαλώντας τον Μάκη Βορίδη, που σε προεκλογική του ομιλία είπε: «Δεν θα αφήσουν τη χώρα να παραδοθεί στην Αριστερά ό,τι κι αν χρειαστεί να κάνουμε! Δε θα νικήσει η Αριστερά την επόμενη Κυριακή. Δεν θα τους αφήσουμε. Ό,τι υπερασπίστηκαν οι παππούδες μας με τα όπλα θα το υπερασπιστούμε εμείς με την ψήφο μας».

Παράλληλα, οι τόνοι υψώθηκαν και με αφορμή τις καταγγελίες της Ν.Δ. ότι στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό, όπως τις παρουσίασε στις 20/5/2013 ο Αλέξης Τσίπρας, προβλέπονται φόροι σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο, στα Λαχεία, και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, κάτι πάντως που το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v