Άγνωστο παραμένει το πώς θα εφαρμοστεί η περιβόητη «ρήτρα αξιόμαχου» στους ενστόλους, προκειμένου στη συνέχεια οι εκπρόσωποί τους να αποφασίσουν την τύχη των ταμείων τους.
Αν και τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας, Ναυτιλίας και Εθνικής Άμυνας έλαβαν απόφαση και πέρασαν στη Bουλή διάταξη που παρατείνει κατά δύο μήνες τη διορία για τη λήψη της απόφασης που θα καθορίσει το μέλλον των ταμείων ΤΕΑΠΑΣΑ και ΤΑΛΣ, ακόμη δεν έχει αποφασιστεί πώς θα υπολογιστεί η «ρήτρα αξιόμαχου».
Σύμφωνα, πάντως, και με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015 οι οργανώσεις των ασφαλισμένων στα ταμεία πρόνοιας και εφάπαξ του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού, καθώς και των αστυνομικών και των πυροσβεστών οφείλουν να αποφασίσουν εάν θα μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία ή θα ενταχθούν στο υπερεπικουρικό των μισθωτών (ΕΤΕΑ).
Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας ενημερώνει τους αρμόδιους φορείς ότι η παράταση δόθηκε με το νόμο 4316 που ψηφίστηκε στο τέλος του προηγούμενου χρόνου και δίνει προθεσμία έως το τέλος Φεβρουαρίου στα ταμεία Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Κλάδου Πρόνοιας Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α., Τ.Α.Λ.Σ., καθώς και του ΤΑΥΒ. Ζητεί, δε, την άμεση ενημέρωση των συγκεκριμένων φορέων που χορηγούν εφάπαξ παροχές, καθώς δύνανται να μετατραπούν αυτοδίκαια σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου υποχρεωτικής ασφάλισης, κατόπιν σχετικής απόφασης και σύμφωνης γνώμης των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των ασφαλισμένων τους, το αργότερο μέχρι τις 28/2/2015.
Να σημειωθεί ότι, ήδη, οι υπουργοί Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης και Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας έχουν στείλει προτάσεις προς το υπουργείο Εργασίας για τον καθορισμό της «ρήτρας αξιόμαχου» η οποία προβλέφθηκε την τελευταία στιγμή στο νόμο, προκειμένου να περιορίσει τις μειώσεις στις παροχές και μαζί και τις αντιδράσεις στους κόλπους των ενστόλων.
Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Βαρβιτσιώτη καθορίζεται η ρήτρα του αξιόμαχου σύμφωνα με το άρθρο 220 του Ν. 4281/14 για το Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος υπολογιζόμενη με συντελεστή ώστε να υπάρξει μείωση στα εφάπαξ από 1/1/15 κατά 3%.
Αντίστοιχα, πρόταση του κ. Δένδια προβλέπει ότι όσοι έχουν αποχωρήσει από τις 31/7/2014 μέχρι και τις 31/12/2014 δεν θα έχουν μειώσεις στο εφάπαξ τους. Σε όσους αποχωρούν από την 1η/1/2015 και μετά, θα εφαρμοστεί ρήτρα αξιόμαχου, σύμφωνα με την οποία οι μειώσεις θα περιοριστούν από 1% έως και 3% ετησίως.
Υπενθυμίζεται ότι με το ν. 4281/14 από την 1η/1/2015 επεκτάθηκε σε όλα τα ταμεία του Δημοσίου η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
Με βάση πάντως πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας βλέπουν με επιφύλαξη τις προτάσεις των συναρμόδιων υπουργείων, καθώς δεν οδηγούν σε μηδενισμό των ελλειμμάτων.
Κατά συνέπεια, εκτιμούν πως είναι δύσκολο να τις εφαρμόσουν...