Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τελευταίες κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με στόχο τους... μεσαίους

Η έμφαση στη φορολογία και τα ανοίγματα σε κοινωνικές ομάδες. Στοίχημα και των δύο ο χώρος του κέντρου και η μεσαία τάξη. Η επικοινωνιακή αντιπαράθεση, η θεωρία της χαμένης ψήφου και τα μηνύματα από το εξωτερικό.

Οι τελευταίες κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με στόχο τους... μεσαίους

Μία εβδομάδα πριν από τις κρίσιμες για τον τόπο εκλογές και τα κόμματα βγάζουν από το... μανίκι τους και τους τελευταίους άσους, προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τους και να κερδίσουν και τους τελευταίους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να διατηρεί ένα σαφές προβάδισμα, η ΝΔ ψάχνει τρόπο να αντιστρέψει τα δεδομένα, ενώ και τα μικρότερα κόμματα αναζητούν «έξυπνες κινήσεις» που θα τους δώσουν πόντους για την τελική κατάταξη το βράδυ της επόμενης Κυριακής.

Στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης βρίσκεται σταθερά η οικονομία, κυρίως το πεδίο της φορολογίας, αλλά και η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Οι δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανοιχτής ρήξης με τους εταίρους, οδήγησε σε νέα ανταλλαγή σφοδρών ανακοινώσεων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και διάφορες δηλώσεις στελεχών της Κουμουνδούρου για την κοπή χρήματος (Ραχήλ Μακρή), ΕΝΦΙΑ (Γιάννης Τόλιος), το όριο φορολόγησης (Δημήτρης Στρατούλης, Ευκλείδης Τσακαλώτος) και τον 13ο μισθό (Αλέκος Καλύβης) χρησιμοποιήθηκαν από τη Συγγρού για να αναδείξουν, όπως λένε, αντιφάσεις στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Και ενώ τα περισσότερα μηνύματα που καταφτάνουν από το εξωτερικό συγκλίνουν στο γεγονός ότι οι εταίροι μας είναι διατεθειμένοι να μας βοηθήσουν, αρκεί να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα και ρεαλιστικά (προφανής αποδέκτης ο Αλέξης Τσίπρας που βάσει δημοσκοπήσεων φέρεται ως ο πιο πιθανός νικητής των εκλογών), οι δύο πλευρές έχουν αρχίσει να ξεδιπλώνουν το τελευταίο στάδιο της προεκλογικής στρατηγικής τους.

Η ΝΔ θα επιμείνει στην ρητορική της πολυγλωσσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, στη θεωρία της χαμένης ψήφου (ότι δηλαδή κάθε ψήφος σε μικρό κόμμα, ουσιαστικά ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ), καθώς και στην προσέγγισή της στους κεντρώους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Αυτοί πάντως αποτελούν και στόχο της Κουμουνδούρου, καθώς αμφότερες οι πλευρές συμφωνούν ότι οι συγκεκριμένοι πολίτες θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και το τελικό αποτέλεσμα.

Θετικές πρωτοβουλίες και κίνδυνοι

Στο γαλάζιο στρατόπεδο έχουν αρχίσει να εκπέμπουν διαφημιστικά σποτ με δύο στόχους. Αφενός να περάσουν προς την κοινωνία τις θετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε αλλά και θα αναλάβει -αν συνεχίσει να κυβερνά- η ΝΔ και αφετέρου να προειδοποιήσει για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης ανάληψης της εξουσίας από τον Αλέξη Τσίπρα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες το βράδυ δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Συγγρού δύο νέα τηλεοπτικά μηνύματα, το πρώτο με τον τίτλο «Θα τους εμπιστευτούμε την Ελλάδα;» και το δεύτερο με τον τίτλο «Οι υποσχέσεις τους καταστρέφουν τη μεσαία τάξη».

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει την προεκλογική του καμπάνια στηριζόμενος στην λέξη «ελπίδα» και ήδη προβάλλονται σχετικά σποτ για τους νέους και τους συνταξιούχους. Παράλληλα, σε κάθε ευκαιρία, με τη μορφή «γκρίζας διαφήμισης», θα υπενθυμίζουν τρωτά σημεία της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όπως ο ΕΝΦΙΑ και οι πλειστηριασμοί.

Κυρίαρχη άποψη στην Κουμουνδούρου είναι να κινηθούν σχετικά «συντηρητικά» όσον αφορά τον τομέα της επικοινωνίας, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται καθαρά στα γκάλοπ, θέλοντας να αποφύγουν τις «κακοτοπιές» και μια ενδεχόμενη «γκάφα» που πιθανόν να άλλαζε τους συσχετισμούς.

Οι εξαγγελίες

Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας, πέραν των άλλων, στοχεύουν και σε συγκεκριμένες κοινωνικές ή επαγγελματικές ομάδες, κάτι που θα αποτυπωθεί έντονα τις επόμενες μέρες.

Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τα γεγονός ότι και τα δυο μεγάλα κόμματα έσπευσαν να «υποσχεθούν» νομοθετική παρέμβαση για το θέμα των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο.

Ο Αντώνης Σαμαράς, σε άρθρο του στην Αγορά, προαναγγέλλει μείωση των φορολογικών συντελεστών για ιδιώτες, επιχειρήσεις και ακίνητη περιουσία, ενώ σε συνέντευξή του στα Νέα τονίζει ότι οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ θα αφανίσουν τη μεσαία τάξη. 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, μετά την συνάντηση που είχε την Πέμπτη με εκπροσώπους των κυνηγών, την Παρασκευή συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τους προέδρους του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Πανελλήνιου Οδοντιατρικού Συλλόγου. Τους έκανε μάλιστα γνωστό ότι στις προσεχείς ημέρες θα ανακοινώσει προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ξεκινώντας από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντούσε το προεδρείο της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας, τα μέλη της οποίας ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως μεγαλύτερα θύματα του Μνημονίου. Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκαταστήσει σταδιακά τις αδικίες και τις απώλειες των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των πολύτεκνων οικογενειών.

Σήμερα, σε συνέντευξή του, ο Αλέξης Τσίπρας εγγυήθηκε τις καταθέσεις, τονίζοντας ότι "δεν θα γίνουμε Κύπρος", ενώ ξεκαθάρισε ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί εντός του 2015, αλλά οι υποχρεώσεις που έρχονται από το 2014 (οι δόσεις Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου) θα πρέπει να πληρωθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v