Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περίεργα παιχνίδια με τον ELA παραμονές εκλογών!

Κάποιοι φαίνεται να παίζουν (πολιτική;) κολοκυθιά, για το πόσες τράπεζες έχουν προσφύγει προληπτικά στον ELA. Δύο προσέφυγαν πράγματι χθες το μεσημέρι, ωστόσο τουλάχιστον μία από τις άλλες δύο, η ΕΤΕ, δεν έχει κάνει αίτηση παρά τα όσα αναφέρουν δημοσιεύματα.

Περίεργα παιχνίδια με τον ELA παραμονές εκλογών!

Χθες δύο τράπεζες η Αlpha Bank και η Eurobank έκαναν προληπτικά αίτηση υπαγωγής στο μηχανισμό του ELA. Κι ως εδώ καλά. Αυξημένες για διάφορους λόγους οι ανάγκες ρευστότητας, μεταξύ αυτών και η «διαρροή» κάποιων καταθέσεων, προέκυψε και η ιστορία του Ελβετικού φράγκου (που δημιουργεί λόγω των συνθηκών funding gap σε συναλλαγματικές θέσεις ορισμένων τραπεζών) και η αυξημένη απορρόφηση εντόκων του Δημοσίου.

Ωστόσο αργά το βράδι της Παρασκευής κυκλοφόρησαν πληροφορίες και υπήρξαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία εντελώς ξαφνικά έκαναν αίτηση και οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες, δηλαδή η Πειραιώς και η Εθνική.

Σύμφωνα με κάποια από αυτά τα δημοσιεύματα οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος. Εμείς δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσουμε με την Τ.τ.Ε.

Ωστόσο αξιόπιστοι κύκλοι της Εθνικής, μας ανέφεραν αργά το βράδυ ότι η ΕΤΕ, όπως άλλωστε έγινε γνωστό ήδη το μεσημέρι επίσημα από τον εκπρόσωπο της τράπεζας, δεν έχει, με τα σημερινά δεδομένα, λόγους για να προσφύγει προληπτικά έστω στον ELA.

Αφενός διότι έχει σημαντική ρευστότητα και δεν έχει σημαντικά ανοίγματα χρηματοδότησης σε φράγκο, κι αφετέρου διότι έχει την εναλλακτική των ομολόγων του «Πυλώνα ΙΙ».

Σημειώνεται ότι και η Πειραιώς σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Euro2day.gr δεν σκόπευε να καταθέσει προληπτική αίτηση τουλάχιστον άμεσα για λόγους που εξηγούνται στο ίδιο κείμενο. Ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσουμε λόγω του προχωρημένου της ώρας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν άλλαξαν στάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v