Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ντεμαράζ» στους μεσαίους από ΝΔ για να κλείσει η ψαλίδα

Το κρίσιμο τετραήμερο και η στροφή Σαμαρά. Ο ρόλος των φιλοευρωπαϊστών αναποφάσιστων. Έμφαση στο Λεκανοπέδιο και συνεντεύξεις στα ΜΜΕ από τον πρωθυπουργό. Η προτεραιότητα στην οικονομία και στους φόρους.

«Ντεμαράζ» στους μεσαίους από ΝΔ για να κλείσει η ψαλίδα

Στους φιλοευρωπαϊστές αναποφάσιστους στρέφει το βάρος της η Ν.Δ. προκειμένου να γυρίσει το παιχνίδι των εκλογών. Όλες οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν καθαρά μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ (από 2,2 έως 3,5 οι χθεσινές), ωστόσο στη Συγγρού επιμένουν ότι, έστω την τελευταία στιγμή, τα δεδομένα μπορούν να ανατραπούν.

Μελετώντας δε τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, διαπιστώνουν ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί κερδίζοντας την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των αναποφάσιστων που θέλουν η Ελλάδα να παραμένει στην ευρωζώνη και ιδεολογικά κινούνται στο χώρο του κέντρου και της κεντροδεξιάς.

Δεν είναι τυχαία και η αλλαγή πλεύσης του πρωθυπουργού, ο οποίος ενώ τις προηγούμενες μέρες είχε στρέψει το ενδιαφέρον του στα δεξιά του κόμματος με στοχευμένες αναφορές στην Εκκλησία και στους λαθρομετανάστες, χθες, από το Περιστέρι, η ρητορική του διαφοροποιήθηκε. Επικαλούμενος και την πρόσφατη συνεργασία με τον Φώτη Κουβέλη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, προανήγγειλε την επιδίωξη συμμαχιών με άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, εφόσον η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές - ακόμα και αν βγει αυτοδύναμη, όπως είπε.

Ο κόσμος, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, «προσδοκά όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να δώσουν τη μάχη και εγώ λέω ότι και αυτοδύναμος να είμαι, ως Νέα Δημοκρατία, αυτοί θα είναι μαζί μου. Σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας για πρόοδο μέσα στην Ευρώπη». Παράλληλα, επιχείρησε να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ , τοποθετώντας τους στο αντιευρωπαϊκό μπλοκ, τακτική που θα ακολουθήσει και τις επόμενες μέρες μέχρι τις εκλογές.

Κρίσιμο τετραήμερο

Στη Συγγρού χαρακτηρίζουν κρίσιμο το επόμενο τετραήμερο, καθώς, όπως εκτιμούν, για να αναστραφεί το κλίμα, αυτό θα πρέπει να γίνει σύντομα, μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. «Τελευταία στιγμή δύσκολα αλλάζουν τα πράγματα, αφού όσοι δεν έχουν αποφασίσει μέχρι τότε, συνήθως ανεβαίνουν στο άρμα του κόμματος που είναι μπροστά, συμπορευόμενοι με τη δυναμική του ισχυρού», έλεγε χθες γαλάζιο κομματικό στέλεχος.

Η προεκλογική καμπάνια της Ν.Δ. πλέον επικεντρώνεται στην Αττική και δη στη Β' Περιφέρεια της Αθήνας και τη Β' Πειραιά, οι οποίες -ιδίως η πρώτη- καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και τον νικητή των εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε χθες το μεγαλύτερο από τα δυτικά προάστια, ενώ θα κάνει και άλλες αντίστοιχες επισκέψεις στο Λεκανοπέδιο. Παράλληλα, θα πραγματοποιήσει και τρεις μεγάλες προεκλογικές ομιλίες, στην Καλαμάτα, στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη και στην Αθήνα την Παρασκευή στην αυλαία της σύντομης προεκλογικής περιόδου, ενώ βάρος θα δώσει και στις συνεντεύξεις του στα ΜΜΕ.

Όσον αφορά το ντιμπέιτ, δεν έχει αλλάξει άποψη και επιμένει στην άρνησή του, λόγω της αλαζονικής και υβριστικής, όπως υποστηρίζει, συμπεριφοράς του Αλέξη Τσίπρα, αν και δέχεται εισηγήσεις να δεχτεί. Δεν αποκλείεται, πάντως, αν δεν προκύψει η επιθυμητή αλλαγή στους αριθμούς των δημοσκοπήσεων, τελικά να ανταποκριθεί στην τηλεμαχία, ως τελευταία ζαριά στο εκλογικό παιχνίδι.

Προτεραιότητα η οικονομία

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόκειται να βγάλει από τον προεκλογικό του σχεδιασμό και τα θέματα της οικονομίας που αποτελούν προτεραιότητα για τη Ν.Δ. Σε καθημερινή βάση άλλωστε το γραφείο τύπου του κόμματος, η εκπρόσωπος Μαρία Σπυράκη και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης επιδίδονται σε ένα μπαράζ ανακοινώσεων σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή δηλώσεις στελεχών του τις οποίες προσπαθούν να αποδομήσουν.

Έτσι χθες κατηγόρησαν τον Αλέξη Τσίπρα για κρυφή ατζέντα, ενώ έστρεψαν τα βέλη τους και κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου που προανήγγειλε συντελεστή φορολόγησης στο 50%, αλλά και της Ραχήλ Μακρή η οποία υποστήριξε ότι αν η Ε.Ε. κόψει την ρευστότητα θα κόψουμε μόνοι μας 100 δισ. ευρώ.

Στα σταθερά βήματα που, όπως λένε στη Συγγρού, γίνονται στην ελληνική οικονομία εστιάζουν και τα διαφημιστικά σποτ του κόμματος, τα οποία καλούν τους ψηφοφόρους «να γυρίσουν την πλάτη σε όσους θέλουν να βάλουν τη χώρα σε νέες περιπέτειες», προβάλλουν τις προτάσεις της Ν.Δ. και επικεντρώνονται στο πρόσωπο του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος εξακολουθεί δημοσκοπικά να δείχνει το «ισχυρό χαρτί» του κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v