Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα «φάλτσα» του ΣΥΡΙΖΑ και οι νέες κόντρες με ΝΔ

Το μπαράζ «εύηχων» εξαγγελιών από στελέχη της Κουμουνδούρου και η αντίδραση της Συγγρού. ΕΝΦΙΑ, τρόικα και ακίνητη περιουσία στη φαρέτρα των δύο αντιπάλων. H διπλή ερμηνεία των... παραφωνιών και η στάση του Αλέξη Τσίπρα.

Τα «φάλτσα» του ΣΥΡΙΖΑ και οι νέες κόντρες με ΝΔ

Λεκτικά φάλτσα ή συνειδητή προσπάθεια να κερδίσουν τους τελευταίους αναποφάσιστους; Συνήθεις... παραφωνίες ή εσκεμμένη στρατηγική με φόντο την 25η Ιανουαρίου;

Ό,τι από τα δύο και να συμβαίνει (μπορεί και τα δύο, ανάλογα με την κάθε περίπτωση), γεγονός είναι ότι χθες αρκετοί υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρέκκλιναν της πρόσφατης σύστασης του Αλέξη Τσίπρα να είναι προσεκτικοί στη ρητορική τους, προκαλώντας την αντίδραση της Ν.Δ. και την αρχή ενός νέου γύρου αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κομμάτων.

Μερικοί αποδίδουν το γεγονός στην ανομοιομορφία στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Κουμουνδούρου επιχειρεί να κλείσει το μάτι και στους τελευταίους αναποφάσιστους από τη μεσαία τάξη, με εύηχες δεσμεύσεις όσον αφορά τη χαμηλή φορολογία και ξορκίζοντας τη... μισητή τρόικα.

Το μπαράζ των εν λόγω φωνών ξεκίνησε νωρίς το πρωί όταν, παρά το μήνυμα Τσίπρα ότι θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματός του, Κώστας Ήσυχος, που πρόσκειται στην ομάδα Λαφαζάνη, είπε δηκτικά στο Star για την τρόικα: «Θα τους πούμε να μην έρθουν. Θα τους κεράσουμε έναν καφέ το πολύ».

Ακολούθησε η υποψήφια στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αγλαΐα Κυρίτση, που υποσχέθηκε την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων στην ΕΡΤ αφού «αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά της πολιτικής και του ήθους της Αριστεράς».

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Μητρόπουλος επανέφερε τα περί σεισάχθειας για όλα τα είδη των χρεών, υποσχόμενος ότι δεν θα υπάρχει πολίτης που δεν θα ευνοηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε άλλο τηλεοπτικό παράθυρο, στο Mega, άλλο στέλεχος του κόμματος, η Νάντια Βαλαβάνη, αναφερόμενη επίσης στους δανειστές, τόνιζε: «Εμείς έχουμε καταψηφίσει όλα τα μέτρα του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων. Γιατί να πάρουμε τα 7,5 δισ;».

Αλλά και ο Δημήτρης Στρατούλης της Αριστερής Πλατφόρμας, μέσω του Αθήνα 9.84, έδωσε το δικό του στίγμα, υποστηρίζοντας πως στις προθέσεις του κόμματος είναι να αυξήσει το όριο φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας από αυτό που είχαν οι παλαιότεροι νόμοι του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή τα 450.000 ευρώ. Μάλιστα, έκανε γνωστό πως τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουν το ακριβές ποσό.

Αίσθηση, εξάλλου, προκάλεσε και η δέσμευση του Νίκου Παππά, διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα (στον Βήμα fm), σίγουρα όχι εν αγνοία του επικεφαλής του κόμματος, ότι δεν θα εισπραχθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2015 και θα αντικατασταθεί με Φόρο Μεγάλης Περιουσίας που θα είναι 2 δισ. ευρώ αντί για 3,4 δισ. που προέβλεπαν με τον ΕΝΦΙΑ.

Ο ίδιος, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε σε χρήστες του twitter, ήταν σαφώς πιο... μαζεμένος στις τοποθετήσεις του και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα. Δεν έχουμε πρόθεση να αυξήσουμε τους συντελεστές, αλλά να διευρύνουμε τη φορολογική βάση. Αν δεν πληρώνουμε τους φόρους μας, το κράτος δεν μπορεί να σταθεί όρθιο».

Ανταλλαγή πυρών

Οι παραπάνω τοποθετήσεις, ωστόσο, έδωσαν την αφορμή για μια σειρά αντιδράσεων από την απέναντι πλευρά. Η εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Νίκου Παππά, ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να τετραπλασιάσει το φόρο για τα ακίνητα της μεσαίας τάξης. Πώς αλλιώς θα προκύψει η είσπραξη 2 δισ. από την κατά το ΣΥΡΙΖΑ 'μεγάλη περιουσία'; Ποιους υπολογίζουν ως κατόχους μεγάλης περιουσίας; Μήπως τους 500 χιλιάδες Έλληνες που κατέχουν περιουσία με άθροισμα αντικειμενικής αξίας πάνω από 200 χιλιάδες ευρώ;».

Επίσης, σε σχέση με τις τοποθετήσεις της κ. Βαλαβάνη και του κ. Ήσυχου, υποστήριξε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ελλάδας. Είναι προφανές ότι ετοιμάζεται να στερήσει και την τελευταία σταγόνα ρευστότητας από τη χώρα. Είναι φανερό ότι από το σχεδιασμό του κ. Τσίπρα δεν εξαιρούνται ούτε οι μικροκαταθέτες». Στην εκπρόσωπο της Ν.Δ. η Κουμουνδούρου ανταπάντησε αμέσως με καυστική ανακοίνωση: «Η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, επαναφορά του αφορολόγητου για την πρώτη κατοικία, καθώς και για κατάργηση των σημερινών αντικειμενικών αξιών που δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές πραγματικές αξίες και επιβαρύνουν άδικα την ακίνητη περιουσία θα είναι από τα πρώτα μέτρα της νέας κυβέρνησης. Φωνάζει η Ν.Δ. για να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Και το κλίμα πόλωσης καλά κρατεί...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v