Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φινλανδός πρωθυπουργός: «Όχι» σε διαγραφή ελληνικού χρέους

Θα πούμε ένα ηχηρό όχι στη συγχώρεση του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Alex Stubb, το κόμμα του οποίου βρίσκεται 10 μονάδες πίσω τρεις μήνες πριν από τις εκλογές. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι όροι στα δάνεια έχουν ήδη χαλαρώσει πολλές φορές, πρόσθεσε.

Φινλανδός πρωθυπουργός: «Όχι» σε διαγραφή ελληνικού χρέους

Ο πρωθυπουργός της Φιλανδίας προειδοποίησε την Τετάρτη πως η χώρα του θα πει ένα «ηχηρό όχι» σε οποιαδήποτε κίνηση για την συγχώρεση ελληνικού χρέους.

«Θα παραμείνουμε σκληροί. Είναι ξεκάθαρο πως θα πούμε ένα ηχηρό όχι στην συγχώρεση των δανείων» δήλωσε σε συνέντευξη του στους Financial Times ο Alex Stubb.

«Δεν θέλουμε να επηρεάσουμε τις ελληνικές εκλογές. Αλλά πιστεύω πως είναι δίκαιο για τους Έλληνες και τους Φιλανδούς να τονίσω πως ορισμένες από τις δηλώσεις των ελληνικών κομμάτων και οι παρουσιάσεις και ιδέες για τα τρέχοντα προγράμματα είναι απλά απαράδεκτες για την Φιλανδία» πρόσθεσε.

Ο κ. Stubb δεν ανέφερε στους F.T. σε ποιες δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών αντιτίθεται. Ο ίδιος υπογράμμισε πάντως ότι η Φινλανδία έχει επιδείξει αλληλεγγύη σε μια δύσκολη κατάσταση.

«Θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε αυτήν την αλληλεγγύη. Αλλά κανείς δεν πρέπει να έχει την λανθασμένη αντίληψη ότι μπορούμε για παράδειγμα να συγχωρέσουμε δάνεια ή να σταματήσουμε τα σημερινά προγράμματα. Αυτό είναι οικονομικά και πολιτικά αδύνατο για μια χώρα όπως η Φιλανδία» επισήμανε.

Ο Φιλανδός πρωθυπουργός προειδοποίησε ταυτόχρονα πως θα κρατήσει σκληρή στάση σε όποια κυβέρνηση αποφασίσει να αλλάξει τους όρους των προγραμμάτων διάσωσης.

«Θα είμαστε σκληροί αν οποιαδήποτε κυβέρνηση βγει ζητήσει αλλαγές στους όρους που έχουν τεθεί. Πιστεύουμε πως δεν υπάρχει επιστροφή για τα δάνεια ή οποιαδήποτε από τα άλλα προγράμματα. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι όροι στα δάνεια έχουν ήδη χαλαρώσει πολλές φορές» σημείωσε.

Σημειώνεται πως οι εθνικές εκλογές στη Φιλανδία θα διενεργηθούν τον Απρίλιο και ότι το κόμμα του κ. Stubb βρίσκεται πίσω από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Σε ερώτηση των F.T. για το αν η σκληρή στάση έχει σαν στόχο να κερδίσει την συμπάθεια των Φιλανδών ψηφοφόρων, ο ίδιος απάντησε: «Ως πρωθυπουργός της Φιλανδίας έχω μόνο ένα πράγμα στο μυαλό μου, το συμφέρον της Φιλανδίας». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v