Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μάχη του ρεαλισμού μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Πώς διαμορφώνεται το προεκλογικό μπρα ντε φερ των δύο μονομάχων μετά τη στροφή της Κουμουνδούρου προς το κέντρο. Ποια τα όπλα στη φαρέτρα των δύο πλευρών. Οι αλληλοκατηγορίες και τα επιχειρήματα αποδόμησης του αντίπαλου.

Η μάχη του ρεαλισμού μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Με διαφορετικά, ως ένα βαθμό, δεδομένα κορυφώνεται ο προεκλογικός αγώνας και η μετωπική σύγκρουση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τη μερική αλλαγή στάσης που διαφαίνεται πως χαρακτηρίζει το τελευταίο διάστημα το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, με τον αέρα της πρωτιάς που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις, παρόλο που δεν έχει απαντήσει ξεκάθαρα σε όλα τα ερωτήματα για την επόμενη μέρα, εμφανίζεται με σαφώς πιο ρεαλιστικές θέσεις σε σχέση με πριν, διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι θα διαπραγματευτεί με τους δανειστές και ότι έχει την επιχειρηματολογία να το πράξει με επιτυχία. Αυτό αποτυπώθηκε στην προχθεσινή συνέντευξη του κ. Τσίπρα στο Star, αλλά και σε μια σειρά αντίστοιχων δημόσιων παρεμβάσεων στελεχών του, όπως ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης χθες στο Bloomberg. Μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε χαρακτηριστικά, «δεν πρόκειται να επιχειρήσει πολιτική στροφή 180 μοιρών, αλλά είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συμβιβασμούς στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς δανειστές».

Από την άλλη, ο Αντώνης Σαμαράς εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ανέξοδες εξαγγελίες και για λαϊκισμό, δίνει έμφαση στην πολυγλωσσία των στελεχών της Κουμουνδούρου και θέτει στους πολίτες το σκληρό δίλημμα της ανάπτυξης ή της χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Οι δύο μονομάχοι επικαλούνται και μια σειρά δηλώσεων ή δημοσιευμάτων από το εξωτερικό για να ενισχύσουν τις θέσεις τους και να πείσουν τους ψηφοφόρους για την ορθότητα των θέσεών τους.

Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και την εκπρόσωπο της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρντ, η δε Ν.Δ. άρθρα και ρεπορτάζ των Wall Street Journal, Bloomberg, Times, Handelsblatt, Welt, Rheinische Post, Gazeta.Ru και China Daily που επιβεβαιώνουν όσα υποστηρίζει ο Αντώνης Σαμαράς.

Ανταλλαγή πυρών

Και ενώ στην Ευρώπη περιμένουν, με λιγότερο -είναι η αλήθεια- άγχος συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα, το εκλογικό αποτέλεσμα και την κυβέρνηση με την οποία θα συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αντάλλαξαν και χθες σφοδρά πυρά με φόντο κυρίως την οικονομία.

Ο Αντώνης Σαμαράς από το Αγρίνιο κατήγγειλε ότι «με αυτά που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πάει η χώρα στον πάτο, αλλά αυτό δεν θα το επιτρέψει ο λαός μας. Δύο ομάδες στην Ελλάδα ποντάρουν στον ΣΥΡΙΖΑ: εκείνοι που έχουν βγάλει τα λεφτά τους έξω και περιμένουν να γυρίσουμε στη δραχμή για να τα αγοράσουν όλα μπιρ παρά και οι συνδικαλιστάδες σαν τον Φωτόπουλο που έχουν χάσει τα προνόμιά τους». Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε δηλώσεις του άλλου οικονομολόγου – υποψηφίου βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Κώστα Λαπαβίτσα (που ανήκει στην Αριστερή Πλατφόρμα), ο οποίος «ανέφερε ότι δεν μπορείς να ζητάς τα λεφτά της ΕΕ και να μην ακολουθείς τους κανόνες της».

Αυτά που λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τον πρωθυπουργό, «θα σημάνουν την απώλεια των επιδοτήσεων για τους αγρότες, οι πόλεις και τα χωριά θα χάσουν τα χρήματα του ΕΣΠΑ, ο επιχειρηματίας θα χάσει τη ρευστότητα, τώρα που τελειώσαμε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, με ανοιχτή επιστολή του μέσω της εφημερίδας Handelsblatt στους Γερμανούς αναγνώστες της, επιχείρησε να τους καθησυχάσει για τις οικονομικές επιπτώσεις από μία διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, μιλώντας στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο περιοδείας του, ανέφερε για τον πρωθυπουργό: «Δεν υπάρχει κανένας λογικός άνθρωπος σε ολόκληρη την Ευρώπη που να ισχυρίζεται στα σοβαρά ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο, και πρέπει να αποπληρωθεί στο σύνολό του. Ο μόνος που έχει απομείνει να το ισχυρίζεται αυτό. Ο μόνος που χει απομείνει να δηλώνει ανοιχτά ότι μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα ενέχει τον κίνδυνο αποβολής της από το ευρώ. Ο μόνος που θέλει να πιστεύουμε ότι η ελεύθερη έκφραση του λαού στις εκλογές αυτές, θα προκαλέσει αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα. Είναι δυστυχώς, ο κ. Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης που, ευτυχώς για την Ελλάδα, φεύγει. Όλοι οι υπόλοιποι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τον διαψεύδουν κάθετα και κατηγορηματικά», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v