Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στροφή 180 μοιρών από Σαμαρά βλέπει η Guardian

Ο Αντώνης Σαμαράς αναγκάζεται να κάνει αναστροφή, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζει προς τη νίκη στις εκλογές, λέει η Guardian, που σημειώνει πως ο πρωθυπουργός «χρειάζεται ένα θαύμα» για να νικήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στροφή 180 μοιρών από Σαμαρά βλέπει η Guardian

Δυο εβδομάδες πριν τις εκλογές και με όλες τις δημοσκοπήσεις εναντίον του, ο Έλληνας πρωθυπουργός άρχισε να «τραγουδά διαφορετικό τραγούδι» αυτήν την εβδομάδα, επικεντρωνόμενος στον τρόπο με τον οποίον χειρίστηκε η κυβέρνησή του την οικονομία, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει ψηφοφόρους, γράφει η Guardian.

Αποκαλύπτοντας χθες το σχέδιό του για την εθνική ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις, και λέγοντας πως η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει την Ελλάδα στο χάος, ο έλληνας πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει τους Έλληνες ότι μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην οικονομική ανάκαμψη.

«Η στρατηγική του φόβου που ακολουθούν οι συντηρητικοί είναι ξεκάθαρο ότι δεν ήταν αποτελεσματική», δήλωσε ο πολιτικός σχολιαστής Πάσχος Μανδραβέλης. «Οι Έλληνες δεν 'τρώνε' την θεωρία ότι η αντιπολίτευση αποτελεί κίνδυνο, και τώρα ο Σαμαράς αλλάζει πορεία».

Η αλλαγή τακτικής για τις πρόωρες εκλογές έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο. Σε κάθε δημοσκόπηση ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται, ενώ την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά, οι δημοσκόποι άρχισαν να λένε πως είναι απίθανο να υπάρξει ανατροπή στα αποτελέσματα αυτά και ότι θα χρειαστεί ένα θαύμα για να διατηρήσει την εξουσία ο Αντώνης Σαμαράς.

«Η διαφορά είναι μεταξύ τριών και τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων και δεν βλέπω να κλείνει η ψαλίδα», σχολίασε στον Observer ο καθηγητής Δημήτρης Κερίδης, που διδάσκει πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. «Ο Σαμαράς έρχεται αντιμέτωπος με την αναπόφευκτη ήττα».

Ακόμα όμως και αν η ΝΔ αυξήσει τη στήριξη από τους αναποφάσιστους, λίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κερδίσει στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, σημειώνει η Guardian.

«Το ερώτημα δεν είναι αν θα κερδίσουν, αλλά με πόσο», σχολίασε ο κ. Μανδραβέλης.

Σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Σαμαράς έχει γυρίσει όλη την Ελλάδα, επισκεπτόμενος συχνά πολλές πόλεις μέσα σε μια μέρα. Μέχρι τώρα, η ρητορική του βασίζονταν αποκλειστικά στο να «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου»: αν οι Έλληνες ψηφίσουν τον Τσίπρα και το «λόμπι της δραχμής» του, η Αθήνα θα έρθει αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της σχεδόν βέβαιης αποβολής από την ευρωζώνη –και κατ' επέκταση και την ΕΕ. Κατά τον κ. Σαμαρά, θα σημαίνει απώλεια όλων των θυσιών που έχουν κάνει οι Έλληνες από τότε που ξεκίνησε η κρίση και θα είναι καταστροφή για την οικονομία. Την άποψη αυτή έχουν στηρίξει κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ, λέγοντας πως μια ψήφος υπέρ του Τσίπρα είναι μια επικίνδυνη ψήφος, γεμάτη αβεβαιότητα και ρίσκα.

Όμως, με την ανεργία να ξεπερνά το 25% και περίπου 3 εκατ. Έλληνες να αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας, όλο και περισσότεροι κατηγορούν την ΕΕ ότι παρεμβαίνει, ενώ η πλειονότητα δεν ενδιαφέρεται πλέον για τις απαιτήσεις των πιστωτών, αλλά για την δυνατότητά της να επιβιώσει.

«Η Ευρώπη απέτυχε να έχει μια σταθερή φωνή στην προσέγγισή της σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε ο κ. Κερίδης. «Υπήρξαν πολλές αντιφατικές δηλώσεις αναφορικά με την απειλή που συνιστούν οι Αριστεροί για την ευρωζώνη. Αυτό έχει βοηθήσει τον Τσίπρα να μειώσει τους φόβους ότι είναι αντι-Ευρωπαίος και του έχει δώσει τη δυνατότητα να κερδίσει στήριξη».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v