Ο δραστικός περιορισμός της κρατικής χρηματοδότησης, η μείωση των εσόδων από εισφορές αλλά και οι χαμηλοί μισθοί που οδηγούν με τη σειρά τους σε μειωμένες εισφορές έχουν ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του ελλείμματος των ασφαλιστικών ταμείων στο διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου.
Το μηνιαία δελτίο της Γενικής Κυβέρνησης είναι αποκαλυπτικό και άκρως ανησυχητικό για το μέλλον των ταμείων, παρότι όσο το σύστημα παραμένει διανεμητικό, τα ελλείμματα των ταμείων κύριας ασφάλισης καλύπτονται από το κράτος, το οποίο εγγυάται τις συντάξεις. Για τις επικουρικές άλλωστε, από την 1η Ιανουαρίου και μετά, ισχύει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, με το δημόσιο να μη συμμετέχει στη χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων και των ταμείων πρόνοιας (εφάπαξ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, το εντεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου, το έλλειμμα των ασφαλιστικών οργανισμών εκτινάχθηκε στα 741 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμεία, εξαιτίας της μικρότερης κρατικής χρηματοδότησης αλλά και της σημαντικής μείωσης των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, περιόρισαν δραματικά και τα ταμειακά τους διαθέσιμα.
Αποτέλεσμα αυτού είναι να διαθέτουν πλέον μόλις 435 εκατ. ευρώ από 2,155 δισ. ευρώ που κατείχαν το 11μηνο του 2013. Διαπιστώνεται δηλαδή πτώση των ταμειακών διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων της τάξης του 79,8%, μέσα σε ένα χρόνο.
Και αυτό ενώ οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης περιόρισαν τις δαπάνες τους κατά 7,6%, ήτοι από 36,088 δισ. ευρώ το 11μηνο του 2013, σε 33,36 δισ. το εξεταζόμενο διάστημα. Μάλιστα, η μείωση των κοινωνικών παροχών ήταν της τάξης του 5,7%, με σημαντικότερο τον περιορισμό των παροχών ασθένειας κατά 20,7% (3,92 δισ. ευρώ από 4,94 δισ. το 11μηνο του 2013), ενώ ακολούθησαν οι δαπάνες για συντάξεις, περιορισμένες κατά 2,4% (23,13 δισ. ευρώ έναντι 23,69 δισ.).
Εκτός από τον δραστικό περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης, σημαντικό ρόλο στην πορεία των οικονομικών των ταμείων διαδραμάτισε και η πτώση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές. Συγκεκριμένα, στο διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2014, τα έσοδα από εισφορές περιορίστηκαν κατά 2,9%, εξαιτίας της μείωσης του ποσοστού των εισφορών που καταβάλλουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ κατά 3,9% από τον Ιούλιο του 2014, αλλά και της ανεργίας και του περιορισμού των μισθών.