Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Coeure: Παράνομη η αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους της ΕΚΤ

Οποιαδήποτε συζήτηση για Grexit είναι ανούσια, τόνισε ο Benoit Coeure. Η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ και η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα, υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον ίδιο οι ελληνικές εκλογές δεν θα επηρεάσουν την απόφαση για QE.

Coeure: Παράνομη η αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους της ΕΚΤ

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Benoit Coeure, δήλωσε την Πέμπτη ότι θα είναι παράνομη μια αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η κεντρική τράπεζα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο ίδιος τόνισε επίσης ότι οι εκλογές στις 25 Ιανουαρίου δεν είναι λόγος για να καθυστερήσει η κεντρική τράπεζα την απόφαση για αγορά κρατικών ομολόγων.

O ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι «ένα πολύ μικρό κομμάτι της ευρωζώνης» και είναι δικαίωμα των πολιτών της να επιλέξουν κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε πως οποιαδήποτε συζήτηση για Grexit είναι ανούσια.

«Η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ, η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα» είπε ο κ. Coeure σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό France 24. «Υπάρχει πολύ ισχυρή δέσμευση από τις πολιτικές αρχές της Ευρώπης να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της ευρωζώνης» υπογράμμισε.

Ο κ. Coeure υποστήριξε ακόμα ότι η πτώση στις τιμές του πετρελαίου αποτελεί θετικό νέο για την ευρωπαϊκή οικονομία, γιατί ενισχύει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και την επιχειρήσεων και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης. Από την άλλη πλευρά, επισήμανε, απομακρύνει ακόμα περισσότερο την ΕΚΤ από την επίτευξη του στόχου του 2% για τον πληθωρισμό.

Το βασικό σημείο για την ΕΚΤ, υποστήριξε, είναι αν ο χαμηλός πληθωρισμός αποδειχτεί πρόσκαιρος ή θα έχει διάρκεια.

Ντράγκι: Η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει κρατικά ομόλογα 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι έτοιμο να λάβει νέα μη συμβατικά μέτρα αν χρειαστεί, μεταξύ των οποίων και η αγορά κρατικών ομολόγων, τόνισε την Πέμπτη ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι σε επιστολή του προς ευρωβουλευτή. 

Σε επιστολή του προς τον Ιρλανδό Λουκ Μινγκ Φλάναγκαν, ο κ. Ντράγκι σημειώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα παρακολουθεί προσεκτικά τους κινδύνους στην πορεία των τιμών μεσοπρόθεσμα και τονίζει πως θα είναι σε επιφυλακή για οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση από την πτώση στις τιμές του πετρελαίου. 

«Αν καταστεί αναγκαίο να λάβουμε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι ομόφωνη στην δέσμευση της να χρησιμοποιήσει επιπρόσθετα μη συμβατικά εργαλεία εντός της δικαιοδοσίας της» επισημαίνει.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ντράγκι προσθέτει πως αυτό μπορεί να σημαίνει «την αγορά διάφορων στοιχείων ενεργητικού, ένα από τα οποία μπορεί να είναι και τα κρατικά ομόλογα».

Σημειώνεται πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 22 Ιανουαρίου, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα. Αναλυτές προβλέπουν ότι είναι πιθανό να ανακοινώσει την έναρξη ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), το οποίο θα περιλαμβάνει και αγορές κρατικών ομολόγων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v