Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκοπήσεις: Κλείνει η «ψαλίδα» ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, εκτός Βουλής ο ΓΑΠ

Μειώνεται η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας σύμφωνα με τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις των GPO, Alco, Pulse και Interview. To νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου δεν συγκεντρώνει το κρίσιμο 3%. Τρίτο κόμμα το Ποτάμι.

Δημοσκοπήσεις: Κλείνει η «ψαλίδα» ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, εκτός Βουλής ο ΓΑΠ

Kλείνει το «χάσμα» μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας σύμφωνα με τα ευρήματα τεσσάρων νέων δημοσκοπήσεων από τις GPO, Alco, Pulse και Interview.

Αναλυτικότερα, προβάδισμα 3,2% με ποσοστό 28,5% έχει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ που συγκεντρώνει το 25,3% στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της GPO για το Mega.

Τρίτο κόμμα το Ποτάμι με ποσοστό 5,8%, ακολουθούμενο από το ΚΚΕ με 5,7% και την Χρυσή Αυγή με 5,4%.

Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ παίρνει 5% και οι ΑΝΕΛ 2,7%. Το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου συγκεντρώνει ποσοστό 2,6% και το ΛΑΟΣ το 2%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός για τη μετά τις εκλογές περίοδο θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 40,3%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει 34,9%. "Κανένας από τους δύο" απαντά το 23,5% των ερωτηθέντων.

Στην ερώτηση εάν θεωρούν ότι η χώρα μας πρέπει να παραμείνει πάση θυσία στην Ευρωζώνη, θετικά (ναι και μάλλον ναι) απαντά το 75,7% των ερωτηθέντων και αρνητικά (όχι και μάλλον όχι) το 22,3% των ερωτηθέντων. Δεν ξέρω/Δεν απαντώ δηλώνει το 2%.

Στην ίδια ερώτηση, οι ψηφοφόροι της ΝΔ απαντούν θετικά σε ποσοστό 95,2% και αρνητικά μόλις σε ποσοστό 4,4%, ενώ οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν θετικά σε ποσοστό 66% και αρνητικά σε ποσοστό 30%.

Στην ερώτηση εάν πιστεύουν ότι ο κίνδυνος να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη έχει περάσει οριστικά, η πλειονότητα των ερωτηθέντων, ποσοστό 59,2%, απαντά αρνητικά (όχι και μάλλον όχι). Για το 35,4% των ερωτηθέντων ο κίνδυνος έχει περάσει οριστικά, ενώ "Δεν ξέρω/Δεν απαντώ" δηλώνει το 5,4%.

Στην ερώτηση "τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση σε σχέση με το χρέος;", οι συμμετέχοντες στην έρευνα απαντούν:

*Να κάνει νέα διαπραγμάτευση και νέα συμφωνία: 53,7%
*Να προχωρήσει σε μονομερή διαγραφή του χρέους: 20,5%
*Να ζητήσει την παράταση της σημερινής συμφωνίας: 12,6%
*Να αναζητήσει δάνειο από άλλες χώρες: 7,1%
*Δεν ξέρω/Δεν απαντώ: 6,1%

Συσπείρωση κομμάτων

Η συσπείρωση της ΝΔ αγγίζει το 81,5%, ενώ η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 85,4%. Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων σε σχέση με τις ευρωεκλογές:

Στη ΝΔ πηγαίνουν:

Το 19,2% όσων ψήφισαν Χρυσή Αυγή
Το 14,4% όσων ψήφισαν Το Ποτάμι
Το 9,2% όσων ψήφισαν Ανεξάρτητους Έλληνες
Το 7,8% όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και
Το 1,6% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ
Στον ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνουν:

Το 11,6% όσων ψήφισαν Το Ποτάμι
Το 9,6% όσων ψήφισαν ΚΚΕ
Το 9,3% όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ
Το 6,9% όσων ψήφισαν Ανεξάρτητους Έλληνες
Το 5,4% όσων ψήφισαν ΝΔ και
Το 5,3% όσων ψήφισαν Χρυσή Αυγή.

Κόμμα Γ. Παπανδρέου

Όταν ερωτώνται πώς κρίνουν την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να ιδρύσει νέο κόμμα, οι πολίτες απαντούν θετικά και μάλλον θετικά σε ποσοστό 9,1% και αρνητικά και μάλλον αρνητικά σε ποσοστό 87,7%.

Στην ερώτηση αυτή, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ απαντούν θετικά και μάλλον θετικά σε ποσοστό 19,6% και αρνητικά και μάλλον αρνητικά σε ποσοστό 79,3%.

Το Κίνημα Δημοκρατικών Σοσιαλιστών φαίνεται πως αντλεί το μεγαλύτερο ποσοστό ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ (12,3%), ενώ προς το κόμμα Παπανδρέου εμφανίζονται να μετακινούνται το 4,2% των ψηφοφόρων του Ποταμιού και το 1,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η έρευνα διεξήχθη στο διάστημα 5,6,7 Ιανουαρίου σε αντιπροσωπευτικό πανελλαδικό δείγμα 1.200 ατόμων.

Προβάδισμα 3,3% για το ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την Alco

Διαφορά 3,3 ποσοστιαίων μονάδων (επί των εγκύρων) έχει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Alcο για το «Ποντίκι».

Πιο συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 33,8% και η ΝΔ 30,5%.

Τρίτο κόμμα με 4,5% είναι το Ποτάμι, ακολουθούμενο από την Χρυσή Αυγή (4,4%) και το ΚΚΕ με ποσοστό 4,1%.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ποσοστό 3,9%, ενώ το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου συγκεντρώνει το 2,7%.

Εκτός βουλής, σύμφωνα με την δημοσκόπηση μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 2,4% στην πρόθεση ψήφου.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 10,3%.

Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 30,5% σύμφωνα με την Pulse

Η πρώτη δημοσκόπηση της Pulse για την εκπομπή Evening Report του Γιώργου Κουβαρά στο Action24, μετά την προκήρυξη εκλογών καταγράφει προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ με διαφορά 3,5% στην εκτίμηση ψήφου, έναντι 4% που κατέγραφε η προηγούμενη έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2014.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου εθνικών εκλογών με αναγωγή επί των εγκύρων, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 30,5% (ακριβώς το ίδιο ποσοστό με την προηγούμενη δημοσκόπηση) και η ΝΔ 27% (έναντι 26,5% που είχε στην προηγούμενη έρευνα).

Την τρίτη θέση μοιράζονται το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή με 6%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5%, οι ΑΝΕΛ με 3% και το νεοσύστατο κόμμα Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου με 2,5%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης, προκύπτει βουλή 7 κομμάτων, με το ΣΥΡΙΖΑ να καταλαμβάνει 141 έδρες, τη ΝΔ 80, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και τη ΧΑ από 18, το ΚΚΕ 16 και τους ΑΝΕΛ 8.

Ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να προηγείται ως καταλληλότερος πρωθυπουργός με 36% έναντι 30% του Αλέξη Τσίπρα.

Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει 61%, έναντι 29% της ΝΔ.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (57%) προτιμούν μία κυβέρνηση συνεργασίας δύο ή περισσότερων κομμάτων , έναντι του 32% που θεωρούν καλύτερο να προκύψει από τις εκλογές μία αυτοδύναμη, μονοκομματική κυβέρνηση. Από αυτούς που προτιμούν μία κυβέρνηση συνεργασίας, το 43% προτιμούν να είναι μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας με όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα, το 29% μία κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ και το 25% μία κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ.

Μικρή αύξηση εμφανίζει το ποσοστό αυτών που εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ (50%). Σημειώνεται ότι στην πρώτη έρευνα της Pulse για το Action24 με αυτό το ερώτημα, το ποσοστό αυτών που θεωρούσαν ότι υπάρχει κίνδυνος εξόδου από το ευρώ ήταν 39%.

Σημαντική αύξηση παρουσιάζεται στο ποσοστό αυτών που επιθυμούν σκληρή διαπραγμάτευση, αλλά σε συνεννόηση με την τρόικα. Το ποσοστό αυτό έχει εκτοξευθεί από το 41% (23 Νοεμβρίου 2014) στο 56% σήμερα.

Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 2% σύμφωνα με την Interview

H διαφορά ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση μειώνεται στο 2%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΒΕΡΓΙΝΑ Tv που διενήργησε η INTERVIEW.

O ΣΥΡΙΖΑ από 27,4% - ποσοστό που συγκέντρωνε στη δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας- πλέον βρίσκεται στο 27,1%. Η ΝΔ βρίσκεται στο 25,1%, ενώ τρίτο κόμμα αναδεικνύεται Το Ποτάμι με 6,3%. Ακολουθούν η Χ.Α (5,7%), το ΚΚΕ (4,6%), ΠΑΣΟΚ (3,6%), ΚΙΔΗΣΩ (2,1%), ΑΝΕΛ (1,7%) και ΔΗΜΑΡ (0,2%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v