Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg: Το Grexit... επέστρεψε

Το καλύτερο για τη χώρα θα ήταν να παραμείνει στο ευρώ, παρά τα μέτρα λιτότητας, αναφέρει το Bloomberg. Εκτιμά ότι η μετάδοση της κρίσης μπορεί να παρασύρει και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Bloomberg: Το Grexit... επέστρεψε
Το ενδεχόμενο ενός Grexit επιστρέφει στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, όπως επισημαίνει σε άρθρο της η Megan McArdle, στο Bloomberg View.

Τρεις εβδομάδες πριν τις ελληνικές εκλογές, πιθανότερος νικητής δείχνει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα αυτό θέλει να δώσει τέλος στα μέτρα λιτότητας, σημειώνει η αρθρογράφος.

Η συμφωνία που επιτευχθεί στο παρελθόν με την Ελλάδα δεν είναι πλέον η καλύτερη δυνατή. Τότε η χώρα δεν διέθετε πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ τώρα διαθέτει. Με πρωτογενές πλεόνασμα η χρεοκοπία αποτελεί μια πιο ελκυστική επιλογή, τονίζει.

Πέραν τούτου η Megan McArdle εκτιμά ότι και οι δύο πλευρές (Ελλάδα-τρόικα) όταν καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα έχουν δίκιο από την πλευρά τους. Η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση και οι πολίτες της είναι πιο φτωχοί από τους πιστωτές της που προσπαθούν να αποπληρώσουν. Είναι κατανοητή η αγανάκτηση των Ελλήνων που ζητούν καλύτερους όρους.

Αντίστοιχα πραγματικές είναι και οι γερμανικές ανησυχίες για τον κίνδυνο η Ελλάδα να δανειστεί ένα σωρό χρήματα από την Ε.Ε. (υπό την ανοχή της Γερμανίας) και μετά να απαιτήσει διάσωση με ηπιότερους όρους προκειμένου να παραμείνει στο ευρώ. Δυστυχώς αυτές οι απόψεις οδηγούν σε αδιέξοδο.

Η αρθρογράφος επισημαίνει ότι το καλύτερο για την Ελλάδα θα ήταν να παραμείνει στο ευρώ παρά τα μέτρα λιτότητας.

Εάν συμβεί μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καταστροφή. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα πρέπει να παγώσει τις συναλλαγές ώστε οι πολίτες να μην αποσύρουν τις καταθέσεις τους προκειμένου να τις στείλουν σε «ασφαλή καταφύγια» στο εξωτερικό. Ενδεχομένως μακροπρόθεσμα η Ελλάδα να είναι καλύτερα αλλά μέχρι τότε θα υπάρξει μεγάλος πόνος.

Επιπλέον η μετάδοση της ελληνικής κρίσης κάλλιστα μπορεί να εξαπλωθεί στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, χώρες οι οποίες παραμένουν ευάλωτες.

Πέραν των άλλων υπάρχει το ενδεχόμενο, η έξοδος την Ελλάδας από το ευρώ να πραγματοποιηθεί σαν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αν οι πολίτες πιστέψουν στην έξοδο, τότε θα τρέξουν να διώξουν τα χρήματά τους έξω προκειμένου να τα προστατέψουν.

Η ενδεχόμενη κατάρρευση θα υποχρεώσει τη Γερμανία να συμβιβαστεί με ηπιότερους όρους στην διαπραγμάτευσή της με την Ελλάδα ή θα υποχρεώσει την Ελλάδα προς την έξοδο. Πάντως η τρέχουσα αναταραχή στην αγορά δεν είναι καλό σημάδι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v