Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύγκρουση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα μέτωπα

Ανοίγει η βεντάλια της αντιπαράθεσης. Στροφή Σαμαρά στο «δεξιό» ακροατήριο με στόχο «αναποφάσιστους» και «ορφανούς» ψηφοφόρους. Οι κινήσεις της Κουμουνδούρου για την αποδόμηση του φόβου εξόδου από το ευρώ. Η στρατηγική των δύο πλευρών.

Σύγκρουση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα μέτωπα

Σε πεδία εκτός της οικονομίας μεταφέρθηκε χθες η προεκλογική κόντρα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την 25η Ιανουαρίου. Στη σκιά του Grexit, που αποτελεί το βασικό αντικείμενο της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό αλλά και μιας μεγάλης συζήτησης στο εξωτερικό, τα δύο κόμματα εξουσίας επιμένουν στο κλίμα πόλωσης και τη σφοδρή ανταλλαγή δηλώσεων, με τις αλληλοκατηγορίες να δίνουν και να παίρνουν σε όλα τα μέτωπα.

Ο Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της προσπάθειας προσέγγισης των δεξιών ψηφοφόρων, χθες διεύρυνε την ατζέντα και σε θέματα που βρίσκουν ευήκοα ώτα σε αυτή την κατηγορία των πολιτών: τη δημόσια ασφάλεια και τη λαθρομετανάστευση. Στη Συγγρού εκτιμούν ότι υπάρχει ένα ποσοστό ψηφοφόρων περίπου 6-7%, που τοποθετούνται στο χώρο δεξιότερα της ΝΔ και οι οποίοι τώρα είναι είτε κοντά σε μικρότερα κόμματα με ιδεολογική συγγένεια, είτε δεν έχουν ακόμα αποφασίσει για την ψήφο τους στις εκλογές.

Η χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού στο φράχτη του Έβρου και την προστασία από τους παράνομους μετανάστες, σε συνάρτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ που «θέλει να τον γκρεμίσει» και να μπαίνουν ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα όσοι το επιθυμούν, μόνο τυχαία δεν ήταν. Όπως επίσης τυχαία δεν ήταν και η διπλή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση για τις θέσεις της για την αστυνομία από τον πρωθυπουργό αλλά και από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ. Σε αυτό συνέβαλε και η πρωινή αναφορά του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπαλάφα στην ανάγκη η αστυνομία να μην φέρει όπλα «κατά τη διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων του λαού» ούτε σε «απλές περιπολίες».

Ο Αντώνης Σαμαράς, έχοντας στο στόχαστρο τη τάξη των νοικοκυραίων, από την Κομοτηνή τα έβαλε και με τους «συνδικαλισταράδες» στους οποίους, όπως είπε, «δεν θα αφήσουμε τις επιχειρήσεις».

Παράλληλα πάντως, στη ΝΔ δεν σκοπεύουν να σταματήσουν να εξαπολύουν τα πυρά τους κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την οικονομία, αλλά και το κυβερνητικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας.

Έτσι, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, με αναλυτική ανακοίνωση, επιχείρησε να αποδομήσει ένα προς ένα τα σημεία του προγράμματος για «το δημοκρατικό μετασχηματισμό του Κράτους και τον εξορθολογισμό της Δημόσιας Διοίκησης», που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στο Διαρκές Συνέδριο του κόμματός του.

«Οραματίζονται τον εαυτό τους ως νέους «Βασιλιάδες Λουδοβίκους», οι οποίοι αδημονούν να υιοθετήσουν τη ρήση «Το κράτος είμαι εγώ»!», αναφέρει χαρακτηριστικά το Γραφείο Τύπου του υπουργείου.

Διάσωση του ευρώ

Όσον αφορά πάντως το ενδεχόμενο Grexit, που εξακολουθεί να είναι πρώτο θέμα στα ξένα ΜΜΕ, οι πολιτικές δηλώσεις εκ μέρους των δανειστών ερμηνεύονται τελείως διαφορετικά από τα δύο κομματικά επιτελεία.

Στον ΣΥΡΙΖΑ τα χαμόγελα περίσσευαν από τις δηλώσεις της εκπροσώπου τύπου της Κομισιόν ότι «η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι αμετάκλητη», ύστερα και από την αντίστοιχη δήλωση Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν θα γίνει διάσπαση στην ευρωζώνη». Με ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου σημειώνει πως «το περίφημο grexit συντηρείται μόνο από την ανεύθυνη και επικίνδυνη κυβέρνηση Σαμαρά». Στην ίδια γραμμή και ο Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του υποστήριξε ότι το κόμμα δεν θέλει να διαλύσει, αλλά να διασώσει την ευρωζώνη.

Αντιθέτως, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Αναγνώστου στην πρώτη του ανακοίνωση, σημειώνει: «Αυτό ισχύει υπό την βασική προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, τις οποίες ο κ. Τσίπρας και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διακηρύσσουν, με κάθε ευκαιρία και σε κάθε τόνο, ότι δεν θα τηρήσουν».

Ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του θέλουν πάσει θυσία να αποδομήσουν την επιχειρηματολογία του φόβου. Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι «μόνο ο Αντώνης Σαμαράς τολμά να συνδέει την επικείμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», επισημαίνει ότι δεν εκβιάζει την Ευρώπη με τρομοκρατικά σενάρια και πως «η νίκη της στις ελληνικές εκλογές αναγνωρίζεται πανευρωπαϊκά ως η μεγάλη ευκαιρία να επαναπροσδιοριστεί αυτή η πολιτική».

Παράλληλα, επαναλαμβάνει –και θα συνεχίσει να το κάνει ως σημαία του προεκλογικού αγώνα- τα περί κρυφής ατζέντας του κ. Σαμαρά και για «σχέδια εμπέδωσης του μνημονιακού καθεστώτος στην Ελλάδα που περιγράφονται και στο περιβόητο email Χαρδούβελη το οποίο δεν τολμά να αποκαλύψει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v