Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επαγγελματική Ασφάλιση: Στην εποπτεία της ΕΚ περνά 1 δισ. ευρώ

Τους όρους λειτουργίας και τον έλεγχο των αποθεματικών των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης καθορίζουν τρεις υπουργικές αποφάσεις του Γ. Βρούτση. Ο ρόλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τα χρονοδιαγράμματα και οι προϋποθέσεις λειτουργίας του θεσμού.

Επαγγελματική Ασφάλιση: Στην εποπτεία της ΕΚ περνά 1 δισ. ευρώ

Υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και με εποπτεία από το υπουργείο Εργασίας θα λειτουργούν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), ενώ έως τις 22 Ιανουαρίου οι διοικήσεις τους θα πρέπει να καταθέσουν τους κανονισμούς επενδύσεων και να γνωστοποιήσουν τους διαχειριστές τους.

Μια σειρά υπουργικών αποφάσεων που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, βάζει ξεκάθαρους όρους στη λειτουργία των ΤΕΑ, θέτει υπό την εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τη διαχείριση του 1 δισ. ευρώ όπου εκτιμάται η περιουσία των 13 ταμείων του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης, τα οποία λειτουργούν στην Ελλάδα, και καθορίζει το νέο πλαίσιο για τη διαχείριση και την επένδυση των εισφορών και των διαθεσίμων των ΤΕΑ.

Το υπουργείο Εργασίας ρίχνει σημαντικό βάρος στη λειτουργία των επαγγελματικών ταμείων καθώς εκτός από τα 13 που ήδη λειτουργούν υπάρχουν άλλοι 12 κλάδοι και αντίστοιχα ταμεία ή τομείς επικουρικής ασφάλισης που αναμένεται, εντός του 2015, να αποφασίσουν εάν θα μετατραπούν σε ΤΕΑ ή θα ενταχθούν στο υπερεπικουρικό των μισθωτών ΕΤΕΑ.

Πρόκειται για τα ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αρτοποιών, Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων, Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Συμβολαιογράφων, Δικηγόρων, Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου, Τεχνικών Τύπου και Ναυτικών καθώς και για τα επικουρικά ταμεία των Αστυνομικών και των Πυροσβεστών (ΤΕΑΠΑΣΑ) και το επικουρικό των λιμενικών (ΤΕΑΠΙΕΝ).

Το υπουργείο Εργασίας με τις τρεις υπουργικές αποφάσεις που εξέδωσε επιδιώκει τη θωράκιση των ΤΕΑ ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά τους, με ιδιαίτερο βάρος στον θεσμικό έλεγχο, στη χρηστή διαχείριση και στη μέγιστη δυνατή απόδοση των αποθεματικών.

Παράλληλα βέβαια, διατηρεί τον δημόσιο έλεγχο σε μια σειρά διοικητικών διαδικασιών, προκαλώντας την αντίδραση των διοικητικών συμβουλίων των ΤΕΑ.

Ήδη, το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ) προσέφυγε στο ΣτΕ κατά προηγούμενης υπουργικής απόφασης, η οποία αποκλείει τους συνδικαλιστές από τα Διοικητικά Συμβούλια των συγκεκριμένων ταμείων.

Η πρώτη υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως αναφέρει πως τα Ταμεία υποχρεούνται να καταθέσουν έως τις 22 Ιανουαρίου κανονισμούς επενδύσεων και να γνωστοποιήσουν τους διαχειριστές. Η απόφαση ορίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις και τους βασικούς κανόνες διαχείρισης που θα είναι, στο εξής, υποχρεωτικοί.

Καθορίζει τις γενικές και τις ειδικές διαδικασίες που απαιτούνται σχετικά με την οργάνωση και τη διαχείριση των επενδύσεων των ΤΕΑ, τα οποία έχουν επιλέξει να διαχειρίζονται τα ίδια, και όχι εξωτερικές εταιρίες διαχείρισης, τις επενδύσεις τους. Προβλέπονται, μάλιστα, διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου, ορίζονται ως αρμόδια τα μέλη του Δ.Σ. του κάθε ταμείου, ενώ θεσπίζεται και μόνιμη λειτουργία διαχείρισης κινδύνων.

Η δεύτερη απόφαση αφορά τη διενέργεια διοικητικού, οικονομικού και αναλογιστικού ελέγχου, καθώς και ελέγχου επενδύσεων. Ισχυρός είναι ο ρόλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μέλη της οποίας μαζί με στελέχη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και υπαλλήλους της υπηρεσίας επαγγελματικής ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας, θα διαπιστώνουν την εφαρμογή των διατάξεων, θα ψάχνουν για ενδεχόμενες παρεκκλίσεις και παρατυπίες, θα ελέγχουν τη βιωσιμότητά τους και την τήρηση των επενδυτικών κανόνων και θα εντοπίζουν τα σχετικά προβλήματα.

Έκτακτος έλεγχος θα διενεργείται κατόπιν εντολής του Γενικού Διευθυντή Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ τακτικός έλεγχος θα γίνεται από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας, σε προβλεπόμενες ημερομηνίες. Μετά τον έλεγχο, θα συντάσσεται πόρισμα, το οποίο θα διαβιβάζεται στον υπουργό Εργασίας, θα εκδίδεται υπηρεσιακό έγγραφο με παρατηρήσεις και υποδείξεις και εντός 10 ημερών, το Δ.Σ. του ΤΕΑ θα πρέπει να κοινοποιεί τις ενέργειες στις οποίες προέβη ή πρόκειται να προβεί για τη συμμόρφωσή του.

Στην τελευταία απόφαση καθορίζεται ο τρόπος αποτίμησης της κινητής και της ακίνητης περιουσίας των ταμείων. Μάλιστα για τα υφιστάμενα ΤΕΑ ορίζει ότι η πρώτη αποτίμηση πρέπει να έχει ημερομηνία αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου 2014, ενώ εντός ενός μήνα από τη δημοσίευση της απόφασης θα πρέπει να ενημερωθούν το υπουργείο Εργασίας, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Εθνική Αναλογιστική Αρχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v