Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Guardian: Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ένα πιθανό Grexit

Αν το αποτέλεσμα των εκλογών δείξει ότι οι Ελληνες είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το ευρώ, εκτός και αν λάβουν ισχυρές παραχωρήσεις, τότε το μήνυμα των αγορών είναι σαφές: Αφήστε τους να φύγουν, τονίζει το δημοσίευμα της Guardian.

Guardian: Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ένα πιθανό Grexit
Στις επικείμενες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και το ενδεχόμενο μιας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σχετικό άρθρο της Guardian.

Σύμφωνα με την εφημερίδα δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να υποθέσει κανείς ότι οι ηγέτες στη Μαδρίτη, τη Λισαβώνα και τη Ρώμη φοβούνται ένα «πικρό» εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, το οποίο πρόκειται να καθορίσει το μέλλον της χώρας και να επηρεάσει σημαντικά την πορεία ολόκληρης της Ευρώπης.

Οι πρόωρες εκλογές θα επιφέρουν περαιτέρω αστάθεια στην Ευρωζώνη, η οποία ήδη πλήττεται από στασιμότητα και εσωτερικές προστριβές, εκτιμά η εφημερίδα.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι αγορές παρέμειναν ήρεμες παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε σαφές ότι προετοιμάζεται για σύγκρουση με τις Βρυξέλλες. Για παράδειγμα, η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου βρέθηκε στο 1,89%, σε νέο χαμηλό ρεκόρ.

Όπως φαίνεται οι αγορές έχουν προεξοφλήσει την πιθανότητα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Αν το αποτέλεσμα των εκλογών δείξει ότι οι Ελληνες είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το ευρώ, εκτός και αν λάβουν ισχυρές παραχωρήσεις, τότε το μήνυμα των αγορών είναι σαφές: Αφήστε τους να φύγουν, τονίζει το δημοσίευμα.

Ωστόσο αν και οι Βρυξέλλες έχουν πείσει τους fund managers ότι υπάρχει τείχος προστασίας σε ένα ενδεχόμενο Grexit οι συνέπειες δεν θα είναι μόνο οικονομικές.

Μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα εκληφθεί ως θρίαμβος της λαϊκής εξουσίας και, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ως μια επιτυχημένη επανάσταση ενάντια στην πνευματική χρεοκοπία της λιτότητας.

Πολλοί στην Ευρώπη θα ζητωκραυγάσουν και στην καλύτερη περίπτωση ακόμη μια περίοδος αβεβαιότητας θα ξεκινήσει.

Μια περίοδος που θα καθυστερήσει την πολυαναμενόμενη ανάκαμψη της ευρωζώνης, τονίζει η Guardian.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v