Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η σύγκρουση κορυφής και το κλειδί της τρίτης θέσης

Η στρατηγική ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κατά τις επόμενες τρεις «καυτές» εβδομάδες. Η επίθεση στην Κουμουνδούρου για την πολυγλωσσία και προσπάθεια ΣΥΡΙΖΑ για διεμβολισμό της μεσαίας τάξης. Ολα ανοιχτά στη μάχη για το κρίσιμο «χάλκινο μετάλλιο».

Η σύγκρουση κορυφής και το κλειδί της τρίτης θέσης

Μάχη σε όλα τα μέτωπα δίνουν κοινοβουλευτικά και εξωκοινοβουλευτικά κόμματα για την καλύτερη δυνατή εκλογική παρουσία τους σε 23 μέρες από σήμερα. Βάσει των δημοσκοπικών ευρημάτων και των στόχων τους, όπως προσδιορίζονται από τους πολιτικούς αναλυτές, αυτά έχουν χωριστεί σε τρεις βασικές κατηγορίες:

α. Για την πρωτιά την οποία διεκδικούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με περισσότερες πιθανότητες, όπως αποτυπώνεται στις μετρήσεις, να έχει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αν και η ψαλίδα δείχνει να μικραίνει.

β. Για την τρίτη, κομβική για τις εξελίξεις, θέση, στην οποία εναλλάσσονται από γκάλοπ σε γκάλοπ το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Όποια από τις δυνάμεις αυτές (με την εξαίρεση της Χρυσής Αυγής) επικρατήσει τελικά των υπολοίπων, θα έχει το πάνω χέρι στις περαιτέρω εξελίξεις, τόσο με τον αριθμό εδρών που θα έχει στη νέα Βουλή όσο και με το ρόλο της στο σχηματισμό νέα κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που τα δύο πρώτα κόμματα μετά τις εκλογές δεν καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, η διερευνητική εντολή (τρίτη και τελευταία) από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δίνεται στο αμέσως επόμενο.

γ. Για την είσοδο στη Βουλή, την εξασφάλιση δηλαδή του πολυπόθητου 3%, το οποίο αναζητούν με περισσότερες πιθανότητες από τους υπολοίπους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Πιο χαμηλά φέρονται να βρίσκονται ο ΛΑΟΣ, οι Οικολόγοι – Πράσινοι και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ ιδιαίτερη περίπτωση είναι η ΔΗΜΑΡ που αναζητά εκλογικές συνεργασίες (καθώς οι δημοσκοπήσεις της δίνουν κάτι περισσότερο από 1%) και ενώ ο «γάμος» της με τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να διαλύεται πρόωρα.

Καθοριστικός για τις εξελίξεις θα είναι ο ρόλος του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέουανακοινώθηκε σήμερα, ενώ αύριο θα γίνει η επίσημη παρουσίαση στο Μουσείο Μπενάκη), το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να πάρει ποσοστά από το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και τον ΣΥΡΙΖΑ, ανακατεύοντας αρκετά την τράπουλα.

Ψάχνουν τις... παραφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ

Στη ΝΔ, η εντολή που έχει δώσει ο Αντώνης Σαμαράς είναι κατά μέτωπο επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζοντας κυρίως στην πολυγλωσσία των στελεχών του με αιχμή του δόρατος την οικονομία. Δεν είναι τυχαίο ότι προχθές, παραμονή Πρωτοχρονιάς, ο ίδιος ο πρωθυπουργός προέβη σε δήλωση αποδοκιμασίας της στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ότι αφορά το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών και με αφορμή δηλώσεις των στελεχών της Γιάννη Τόλιου, Γιάννη Μηλιού και Γιάννη Μπαλάφα.

Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να συνεχίσει η Συγγρού, ψάχνοντας τις... παραφωνίες της αντίπαλης πλευράς σε δηλώσεις, συνεντεύξεις, δημόσιες παρεμβάσεις -τωρινές, αλλά και παλαιότερες- για να αναδειχθεί, όπως λένε, «η ανευθυνότητα και η έλλειψη προγράμματος και συγκεκριμένων θέσεων» του ΣΥΡΙΖΑ. Διαπίστωση στο γαλάζιο επιτελείο είναι ότι οι πολίτες είναι προβληματισμένοι με τις θολές θέσεις της Κουμουνδούρου και εκεί θα εξακολουθήσουν να «κτυπούν» για να αλλάξουν τα δεδομένα και το κλίμα.

Προσκλητήριο διεύρυνσης

Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι η πόλωση που επιδιώκει η ΝΔ αποδεικνύει και τη δυσχερή θέση στην οποία έχει βρεθεί αυτή, αν και ο προβληματισμός για τις διαφορετικές φωνές που ακούγονται από τα στελέχη του είναι υπαρκτός. Άλλωστε, μόλις την Τρίτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέστησε στα στελέχη του κόμματός του να είναι προσεκτικά στις δημόσιες εμφανίσεις τους, κάτι όμως που φαντάζει δύσκολο να ελεγχθεί σε απόλυτο βαθμό.

Τις τελευταίες μέρες πάντως βρίσκεται σε εφαρμογή ένας ακόμη σχεδιασμός της ηγεσίας του κόμματος, η προσέγγιση της μεσαίας, της λεγόμενης «αστικής» τάξης, η οποία αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» της ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική, γίνεται προσπάθεια διεύρυνσης και συνεργασίας και με άλλα κόμματα και σχηματισμούς, παρά τις αντιδράσεις της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Και μπορεί η συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ να δείχνει να μην έχει αίσιο τέλος, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (είχε προγραμματιστεί για σήμερα αλλά αναβλήθηκε για αύριο Σάββατο), αναμένεται να απευθύνει νέο προσκλητήριο προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και τα στελέχη από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, ώστε να συμπορευθούν με το κόμμα του για μια «κυβέρνηση ελπίδας» και με βάση το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει από τη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v