Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ναυάγιο οδηγείται ο «γάμος» ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ

Δυσφορία στην Αγίου Κωνσταντίνου από την «αλλαγή στάσης» του Αλέξη Τσίπρα. Προγραμματική συμφωνία και λίστες τα «καυτά» μέτωπα. Το διαρκές συνέδριο της ΔΗΜΑΡ που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Σε ναυάγιο οδηγείται ο «γάμος» ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ

Διαλύεται, εκτός απροόπτου, ο πολυσυζητημένος «γάμος» ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ. Ενώ μέχρι τώρα θεωρείτο σχεδόν βέβαιο ότι η συνεργασία έχει κλείσει, με τη συμμετοχή στελεχών του κόμματος του Φώτη Κουβέλη στα ψηφοδέλτια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ταυτόχρονη συμφωνία των δύο πλευρών πάνω σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο, από προχθές τα δεδομένα άλλαξαν.

Σύμφωνα με την Αγίου Κωνσταντίνου, η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να διαμηνύσει από τον Κεραμεικό ουσιαστικά πως το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συγκεκριμένο, αυτό της Θεσσαλονίκης, χωρίς να έχει διάθεση διαπραγμάτευσης για οτιδήποτε, σε συνδυασμό και με τους περιορισμούς που έθεσε για στους συνεργαζόμενους στα ψηφοδέλτια, «υπονομεύουν την αρχική συμφωνία».

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς σήμερα στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, όπου εκφράστηκε η έντονη δυσφορία για την αλλαγή στάσης του κ. Τσίπρα, αμέσως μάλιστα μετά την προεδρική εκλογή στη Βουλή, όπου ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ καταψήφισαν το Σταύρο Δήμα.

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ «τα μέλη των δυο οργάνων επανέλαβαν ότι οι προγραμματικές συμφωνίες και η κατοχύρωση της πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας του κόμματος αποτελούν προϋπόθεση για όποια εκλογική τακτική επιλεγεί».

Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει το διαρκές συνέδριο της ΔΗΜΑΡ που θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο, ωστόσο το κλίμα αποτυπώνεται από όσα έλεγε πριν από λίγο στο Euro2day.gr, υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος, το οποίο συμμετείχε και στη σημερινή συνεδρίαση: «Πολιτικός αμοραλισμός αυτό που έχει κάνει ο Τσίπρας. Έχει προβεί σε μονομερείς ενέργειες. Από εκεί που είχαμε αποφασίσει να συζητήσουμε όλα τώρα, βγήκε και ουσιαστικά είπε ότι δεν μιλάω με κόμματα, αλλά με πρόσωπα».

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΔΗΜΑΡ είχε αποστείλει στην Κουμουνδούρου 14 σημεία πάνω στα οποία θα γινόταν η συζήτηση και θα έμπαινε το πολιτικό πλαίσιο της συμπόρευσής τους.

Σημεία, που φαίνεται πως έμειναν στα συρτάρια του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του. Φήμες, οι οποίες πάντως δεν επιβεβαιώνονται, φέρουν τον Φώτη Κουβέλη εκνευρισμένο διότι είχε συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πιθανόν ύστερα και από αντιδράσεις της εσωκομματικής του αντιπολίτευσης, πλέον απορρίπτει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v