Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν βλέπει μονομερείς ενέργειες από ΣΥΡΙΖΑ η HSBC

Αντιφάσεις στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερες δυσκολίες στη διαπραγμάτευση με την τρόικα βλέπει η HSBC. Μικρό το ενδεχόμενο μετάστασης. Εφικτός ο στόχος Τσίπρα για μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους. Πόσο πιθανό είναι να τραβήξει την πρίζα η ΕΚΤ.

Δεν βλέπει μονομερείς ενέργειες από ΣΥΡΙΖΑ η HSBC

Η αλλαγή πολιτικής από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολέψει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και μπορεί να πυροδοτήσει νέους φόβους στις αγορές για έξοδο από το ευρώ εκτιμά η HSBC. Ο διεθνής οίκος προσθέτει ωστόσο πως το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες για το χρέος και ότι οι κίνδυνοι είναι πιο μικροί σε σχέση με το 2012. 

Αναλυτικά, η HSBC επισημαίνει ότι το πρώτο έργο της νέας κυβέρνησης θα είναι να διαπραγματευτεί με την τρόικα την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ και μια νέα πιστωτική γραμμή για το 2015.

Η τελευταία είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για να επιτρέψει στην Ελλάδα να βγει στις αγορές με λογικά επιτόκια αλλά για να επιτρέψει στην ΕΚΤ να αγοράσει ελληνικούς τίτλους, καθώς δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ABS και καλυμμένα ομόλογα αν η χώρα δεν βρίσκεται σε κάποιο πρόγραμμα.

Υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο, καθώς η τρόικα ανέμενε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα να έχει επιμηκυνθεί για δύο μήνες ως το τέλος Φεβρουαρίου. Ο Αντώνης Σαμαράς επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα χρηματοδότησης τουλάχιστον μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Η χώρα έχει πρωτογενές πλεόνασμα και δεν έχει να πληρώσει δόση για ομόλογα μέχρι τον Ιούλιο.

Στενά τα χρονικά περιθώρια διαπραγμάτευσης με την τρόικα

Ως εκ τούτου, μια νέα κυβέρνηση μπορεί να προσπαθήσει να καθυστερήσει περαιτέρω τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για ένα νέο πρόγραμμα, προσπαθώντας να επιτύχει την καλύτερη συμφωνία, σημειώνεται στην έκθεση της HSBC.

Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να κρατήσουν για πάντα. Η Ελλάδα έχει χρηματοδοτικό κενό περίπου 20 δισ. ευρώ το 2015 και με τα υψηλά επιτόκια που προσφέρουν οι αγορές θα χρειαστεί κάποια στιγμή να γίνει μια συμφωνία.

Μια περίοδος παρατεταμένης αβεβαιότητας θα αυξήσει αυτό το κενό, καθώς τα έσοδα από φόρους περιορίζονται σημαντικά στις προεκλογικές περιόδους. Επιπλέον, με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ να αποτελούν τους βασικούς πιστωτές για το 2015, κάποιο είδος έστω και προσωρινού συμβιβασμού πρέπει να βρεθεί για να αποφευχθεί πιθανή χρεοκοπία.

Η HSBC υπογραμμίζει ότι ο ηγέτης του κόμματος Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε πρόσφατα την δέσμευση του να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Την ίδια ώρα ο ελληνικός λαός παραμένει σε μεγάλο βαθμό υπέρ του ευρώ και οι ελληνικές τράπεζες βασίζονται σε χρηματοδότηση από την ΕΚΤ για περίπου 43 δισ. ευρώ. Οπότε αν η ΕΚΤ αποφασίσει «να τραβήξει την πρίζα» θα προκαλέσει την κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Επιπλέον, η Ελλάδα είναι εξαρτημένη από τις ευρωπαϊκές πολιτικές, όπως η κοινή αγροτική πολιτική και τα διαρθρωτικά ταμεία. Ωστόσο παρά τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, είναι ξεκάθαρο ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα είναι δύσκολες.

Βασικός στόχος η αναδιάρθρωση του χρέους

Μια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους αποτελεί σίγουρα μια βασική προτεραιότητα για τον κ. Τσίπρα, αναφέρει η HSBC. Ο κ. Τσίπρας έχει διαμηνύσει ότι σκοπεύει να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στο 2% του ΑΕΠ από 4% το 2013.

Σύμφωνα με την HSBC, είναι εφικτή μια μείωση όχι πολύ μακριά από αυτόν τον στόχο, με ένα συνδυασμό χαμηλότερων πληρωμών για τόκους και μια επιμήκυνση των δανείων με την Ε.Ε. Το 85% περίπου του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια του δημόσιου τομέα.

Μια αλλαγή πολιτικής από κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολέψει τις διαπραγματεύσεις

Η μείωση στις πληρωμές τόκων μπορεί να υλοποιηθεί μόνο αν το έλλειμμα της Ελλάδας παραμείνει υπό έλεγχο, διαφορετικά μπορεί να αυξηθούν απότομα. Το γεγονός αυτό αποκαλύπτει, σύμφωνα με την HSBC, και ορισμένες από τις αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και σημαίνει ότι οι διακηρύξεις κατά της λιτότητας και η υπόσχεση για δαπάνη πάνω από 11,5 δισ. ευρώ μεσοπρόθεσμα σε κοινωνικές παροχές θα έρθει σύντομα αντιμέτωπη με την πραγματικότητα της περιορισμένης πρόσβασης στις αγορές για την χρηματοδότηση του ελλείμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει ακόμα να κάνει στροφή και σε μεταρρυθμίσεις - κλειδιά που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στην αγορά εργασίας και στο συνταξιοδοτικό. Αυτό σημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν θα είναι καθόλου εύκολες και οποιαδήποτε σύγκρουση και κόντρα θα οδηγήσει σε ανησυχίες για την συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Μικρό το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών

Οι καθυστερήσεις και οι δύσκολες διαπραγματεύσεις είναι αναμενόμενες, αλλά η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στο ευρώ φαίνεται να αποκλείει οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια στο χρέος, όπως να μην αποπληρωθεί η ΕΚΤ τον Ιούλιο για τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της, υποστηρίζει η ΗSBC.

Όσον αφορά το ιδιωτικό χρέος, ο κ. Τσίπρας απέκλεισε πρόσφατα το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης και έτσι και αλλιώς, τα οφέλη για την Ελλάδα είναι περιορισμένα. Το σύνολο του ιδιωτικού χρέους είναι πολύ μικρό μέρος του συνολικού δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

Μολονότι μια αλλαγή πολιτικής για τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα έπληττε τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας, η αρνητική διάχυση θα είναι περιορισμένη σε σχέση με το 2012. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη οικονομική και δημοσιονομική θέση. Οι τράπεζες της έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Οι κίνδυνοι για την υπόλοιπη ευρωζώνη από μια μετάσταση είναι μικρότεροι αυτήν την φορά, δεδομένου ότι έχουν δημιουργηθεί τείχη προστασίας.

Ωστόσο, η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ενισχύσει και άλλα κόμματα κατά της λιτότητας στην περιφέρεια της ευρωζώνης, δημιουργώντας ανησυχίες στις αγορές και πυροδοτώντας ξανά την συζήτηση για μια πιθανή αναδιάρθρωση χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v