Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιορκία των μικρών από τους μεγάλους

Πώς θα κινηθούν τα δύο κόμματα εξουσίας στο δρόμο προς την 25η Ιανουαρίου. Η επιχείρηση διεμβολισμού της ελάσσονος αντιπολίτευσης και η επιχειρηματολογία προς τους ψηφοφόρους. Τα μηνύματα Σαμαρά και το άνοιγμα Τσίπρα στη μεσαία τάξη.

Πολιορκία των μικρών από τους μεγάλους

Πριν καλά καλά ανοίξει επισήμως η σύντομη προεκλογική περίοδος (κάτι που θα γίνει σήμερα), τα κόμματα ήδη έδειξαν τις προθέσεις τους για το πώς θα κινηθούν μέχρι και τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου.

Καταγγελτική ρητορική, σκληρές -έως και ακραίες- εκφράσεις, οξύς λόγος και πόλωση που αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο», είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη στάση τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης. Υπό αυτό το πρίσμα, τα δύο κόμματα εξουσίας, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν να έχουν το πάνω χέρι και να πολιορκούν αυτά της ελάσσονος αντιπολίτευσης, στοχεύοντας -τι άλλο;- τους ψηφοφόρους τους. Και εκεί επενδύουν Συγγρού και Κουμουνδούρου, καθεμία από τις οποίες, εφαρμόζοντας διαφορετική στρατηγική, επιδιώκουν την... άλωση των συγγενών ιδεολογικών τους χώρων: η ΝΔ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του ΛΑΟΣ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ της ΔΗΜΑΡ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, λιγότερο του ΚΚΕ (που δείχνει σαφώς πιο συμπαγές), αλλά και του κόμματος του Πάνου Καμμένου που τελευταία ταυτίζεται σε αρκετά σημεία με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Αισιοδοξούν για την πρωτιά

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα συνεχίζουν να έχουν ψηλά στη ρητορική τους κινδύνους που ελλοχεύουν από ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δηλώνουν βέβαιοι για τη συσπείρωση της κομματικής και κοινωνικής βάσης της κεντροδεξιάς και αισιοδοξούν ότι τα δημοσκοπικά ευρήματα μέχρι τις εκλογές θα έχουν ανατραπεί.

Αποδίδουν μάλιστα την αισιοδοξία τους σε τρία συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ερευνών: Στο ότι οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές τώρα, στο ότι μέρα με τη μέρα αυξάνεται η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση και στο ότι ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί σταθερά να προηγείται στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Σήμερα, αναμένεται να παρουσιαστεί και το πρώτο προεκλογικό διαφημιστικό σποτ του κόμματος, ενώ από τις λέξεις – κλειδιά στην προεκλογική καμπάνια θα είναι η «αλήθεια» και η «ευθύνη», τις οποίες χρησιμοποίησε χθες ο πρωθυπουργός.

Στη ΝΔ θα επιμείνουν στην ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, στους οποίους θα συνεχίσουν να ασκούν έντονη κριτική για τις «ανυπόστατες», όπως λένε, καταγγελίες χρηματισμού αρχικά της Σταυρούλας Ξουλίδου και πρόσφατα του Παύλου Χαϊκάλη. Επίσης, θα εξακολουθούν να επαναλαμβάνουν το γεγονός ότι για να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χρειάστηκε να συναθροιστούν και οι ψήφοι των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, την οποία κατ' ουσία θα συσχετίσουν με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Για το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη (που στις πρόσφατες ευρωεκλογές άγγιξε το 3%) η Συγγρού δεν προβλέπεται να ανεβάσει τους τόνους, αλλά σε κάθε ευκαιρία τα στελέχη της θα υπενθυμίζουν την πρόσφατη δικαστική εμπλοκή του στο θέμα των εξοπλιστικών και των off shore εταιριών που φέρεται να διατηρούσε.

Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση

Από την άλλη, η Κουμουνδούρου και ο Αλέξης Τσίπρας, ως κύριο επιχείρημα για να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους του χώρου της κεντροαριστεράς θα χρησιμοποιήσουν τη μοναδική ευκαιρία, όπως λένε, προκειμένου να εκλεγεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα κυβέρνηση της αριστεράς.

Τα επόμενα 24ωρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τετ α τετ με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, προκειμένου να επισφραγιστεί η συνεργασία των δύο πλευρών, πιθανότατα με τη συμμετοχή στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ στελεχών της ΔΗΜΑΡ και ουσιαστική αναστολή της λειτουργίας αυτής. Η συνεργασία αυτή πάντως έχει ήδη προκαλέσει αναταράξεις εντός του κόμματος με την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη να έχει εκφράσει εδώ και μέρες τη διαφωνία της. Ο κ. Τσίπρας χθες επιχείρησε νέο άνοιγμα στη μεσαία τάξη, επιχειρώντας να εμφανιστεί καθησυχαστικός προς τους καταθέτες των τραπεζών, αλλά και επιθετικός απέναντι στην διαπλοκή και τους «εθνικούς εργολάβους».

Παράλληλα, σύμφωνα με συνεργάτες του, θα συνεχίσει να καταγγέλλει τον πρωθυπουργό για «ακατάπαυστη κινδυνολογία» και για «τρομοκρατία», θέλοντας να περάσει ταυτόχρονα στην κοινωνία το μήνυμα ότι, εφόσον το κόμμα του αναλάβει την εξουσία, «θα καταργηθεί συστηματικά και ολοκληρωτικά το καθεστώς των μνημονίων», χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Στην Κουμουνδούρου, εξάλλου, γνωρίζουν ότι για να πλησιάσουν στην αυτοδυναμία θα πρέπει να μπουν λίγα κόμματα στη Βουλή. Στο πλαίσιο αυτό, ευελπιστούν ότι τελικά οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα αντέξουν την πίεση και πολλοί πιθανοί ψηφοφόροι τους θα κατευθυνθούν απευθείας στον ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που υπάρχουν και πολλά κοινά μεταξύ τους.

Οι άγνωστοι "χ"

Στο εκλογικό παιχνίδι υπάρχουν πάντως και αρκετοί άγνωστοι "χ", όπως, για παράδειγμα, το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου και η δυναμική που αυτό θα έχει, αλλά και οι πιθανές απώλειες που θα έχουν προς αυτό το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΟΤΑΜΙ. Όπως επίσης και η πορεία του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη, το οποίο στις ευρωεκλογές είχε μια πολύ καλή παρουσία και που οργανώνεται με στόχο την τρίτη θέση. Γρίφος, τέλος, παραμένει και η στάση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που σε πολλές δημοσκοπήσεις προσεγγίζουν το 20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v